• miss luxor

    Nån som har eller haft gallsten?

    Är det någon som haft eller har gallsten?

    Hej
    Är det någon som har eller haft gallsten alt problem med gallan?
    Jag har drabbats och undrar om någon har tips på vad man kan äta?
    Framförallt vad man inte ska äta (har hört att man ska undvika fet mat, äpple, päron, paprika), finns det mer man ska undvika?
    Vill aldrig mer uppleva den smärtan!!!!!

  • Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?
  • Paulina&Thomas

    miss luxor: Nej det var verkligen inte kul =(... men vi hade en underbar barnläkare på akademiska här i Uppsala, han handlade snabbt och berättade allt, han undangömde inget alls... Jag tror inte att man kan föreställa sig hur ont det gör förns man själv råkar ut för det. Usch det var så hemskt att se henne lida så mycket att jag nästan fäller en tår...=(

  • depecha

    för fettfri kost? =) ja, det finns då alla möjliga "regler".
    Jag åkt ganskam ycket fet mat innan. Men har dratt ner på det alldeles nu och får ändå anfall. Spelar ingen roll vad jag äter.
    Nu ska jag göra ett sista försök och utesluta stekt mat med.
    Fast på torsdag får man ju reda på om det e gallsten! *rädd*

  • Miss N

    Jag lider med er. Har ju den nästan veckolånga smärtan i färskt minne...att inte kunna/våga äta är hemskt. Jag gick ner tre kilo under veckan. Efter operationen åt jag ett torrt kycklinglår och ris (sjukhusmat) och än idag vattnas det i munnen på mig vid tanken på den, för såååå gott var det med mat efter den ofrivilliga svältkuren.

    När jag hade anfall hjälpte det lite med vetevärme på det onda.

    De var verkligen en mardröm för första anfallet kom när min son var en månad och jag var tvungen att amma honom (cirka 15 minuter) under anfallet eftersom han skrek så förtvivlat...usch...ryser fortfarande vid minnet.

    Så skönt att det är över och därför önskar jag ALLA en operation för det är värt det!!!! Krya på er!

  • depecha

    Va hemskt det måste vara när du hade en bebis att ta hand om med. Usch = //

    Hur snabbt fick du operation?

  • Miss N

    Mina anfall varade cirka 3 timmar förutom den sista (i november) som började på en söndag. På måndag och tisdag var jag på akuten på torsdagen lades jag in och opererades på fredagen. Jag fick ju operationen bara för att anfallet inte gick över och jag inte kunde äta eller dricka (och ammade min son). En sten satt fast vid utgången till tarmen (vilket var anledningen till att det inte gick över) och den fick de ta genom att föra ner en en kamera ner genom halsen (fast jag var sövd då) så det var en lite mer komplicerat ingrepp än normalt. Första anfallet var i maj -04 och operationen alltså i nov -04. Jag har fått höra från läkare att jag hade "tur" som blev opererad så fort.

  • Pyssetroll

    Känner att jag måste lägga mig i debatten lite. Läser till dietist och har förhoppningsvis redan nu lite kunskap som kan vara användbar i den här debatten.
    Jag måste säga att vissa som skrivit in här inte verkar ha en susning om vad gallsten är och beror på eller vad man skall undvika.

    1. Gallstenar bildas i gallan, och gallan "lagrar" galla/gallsalt åt lever. Anfallen beror på att stenar blockerar utgången från gallan, gallgången eller utgången till tarmen och alltså stoppar upp när gallan väl utsöndras.

    2. Gallsalt består huvudsakligen av LDL kolesterol, och gallsalt är ett av de ämnen som kroppen ständigt återvinner från tarmen och använder igen och igen.
    Gallsten är alltså bla kristalliserad kolesterol

    3. Galla utsöndras i tolvfingertarmem för att bryta ner just fett. Det man alltså kan vara försiktig med att äta är just fett. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi behöver äta essentiella fettsyror eftersom kroppen inte kan tillverka dessa själv, alltså kan man inte utesluta fett helt, men en stor portion bearnaisesås är väl inte att rekommendera.

  • miss luxor

    Pyssetroll: Hurra, en dietist! Har försökt att genom vårdcentralen få tala med en sådan, utan resultat! Men du kanske kan hjälpa oss med vad man bör undvika (förrutom fet mat). Vad är det för produkter du tror vi har fel om? Jag behöver verkligen hjälp, säkert depecha också. Vi har det jättejobbigt, eftersom vi praktiskt taget knappt vågar äta alls just nu.
    En annan fråga, jag har sedan mina problem uppstått försökt läsa på mig på ämnet, och det är som du säger att kolestorolet bildar kristaller. Beror detta på att man då ätit för mycket av "det goda" för kroppen att klara av, eller kan det komma ändå? Om jag ser till mig själv så försöker jag ha (innan detta) en balanserad kost, utan allt för mycket fett (men det är klart, en o annan chipspåse har väl slinkit ner). Jag är inte heller överviktig och relativt aktiv med styrketräning o motion. Jag har trot att det beror på att man ätit för mycket fet mat, men den teorin spricker ju lite eftersom paulina&tomas 6 mån baby fick gallsten?..Sen undrar jag om du vet..när man har ett anfall och får en smärtstillande spruta..vad är det som gör att smärtan klingar av? Är det bara medicinen eller gör den att stenen flyttar på sig från sitt läge av sig själv? Har läst att ett anfalla normalt brukar vara 1-6 timmar. Jättesnällt om du kunde hjälpa till.

    Miss N: Gud vad jobbit! Jag skulle aldrig klara att ta hand om någon under anfallen..man har ju liksom fullt schå att försöka andas..

    depecha: Hur har natten varit? Själv hade jag grymma problem att somna.. brukar somna på sidan eller magen, men det var ju liksom uteslutet inatt..
    Men idag kan jag faktiskt "räta" på kroppen! (toppen, slipper det se ut som man sk..... på sig...)

  • miss luxor

    Pyssetroll: Jo en sak till. Om man som oss, är livrädd för att äta, dvs bara äter sånt man är säker på att inte man får nått anfall av, är ju risken för att kosten blir ensidig (vilket inte är bra, har jag hört). Är också orolig att jag inte får i mig det kroppen behöver i form av mineraler, vitaminer och essentiella fettsyror.. räcker det att kompensera med en multivitamin om dagen? Jag tror inte jag får i mig fettsyrorna jag behöver.. har jag rätt? Finns det isåfall något tillskott man kan ta för att kompensera för dessa?

  • miss luxor

    Frågorna haglar...Pyssetroll: dum fråga kanske, men att undvika stekt mat, beror väl på att man tillsätter fett i stekpannan? Om man steker utan fett (har en bra teflonpanna, funkar det?) Eller är det pga att stekt mat blir "hårdare" och därmed mer svårsmält?
    Sen undrar jag om du vet vad det är i äpplet, gurkan o paprikan som utlöser anfall? (är det skalet? vilken ämne i såfall?)

  • depecha

    Godmorgon!

    Skönt att du sovit och mår bättre idag Luxor =) Här år man likadant, men klarar sig. Har oxå svårt att sova på nätterna. Men det mesta e väl för att man är orolig antar jag.
    Var tom hungrig i nat, men tordes inte äta nåt ifall de skulle sätta igång nåt.

Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?