• miss luxor

    Nån som har eller haft gallsten?

    Är det någon som haft eller har gallsten?

    Hej
    Är det någon som har eller haft gallsten alt problem med gallan?
    Jag har drabbats och undrar om någon har tips på vad man kan äta?
    Framförallt vad man inte ska äta (har hört att man ska undvika fet mat, äpple, päron, paprika), finns det mer man ska undvika?
    Vill aldrig mer uppleva den smärtan!!!!!

  • Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?
  • depecha

    Hejsan hejsan!

    Har oxå problem med min galla. Mår så fruktansvärt dåligt. Både psykiskt och fysiskt.
    Har varit inne på akuten tre gånger på 6 månader och har även fårr mkindre attacker som jag på nåt vis lyckats klara mig utan att åka in.
    Nu har jag ont hela tiden. Även fast jag efter första anfallet slutade helt med fet mat, äpplen, ägg, paprika och lök. Har gått ner 20 kg på kuppen med, fast det behövdes iofs =)
    Så nu på torsdag har jag fått tid på ultraljud av galla och lever och förhoppningsvis hittar de nån sten o blir operation. För som jag mår nu klarar jag inte länge till. Har on HELA tiden, iblad mer, ibland mindre.

    Så kan rekomendera dig Luxor att kontakta din husläkare och få remiss på ultraljud så dom kostaterar att det är det som är problemet och att det isf tas bort. För som man mår nu, klarar man inte länge till!

  • miss luxor

    depecha:
    Jo har varit i kontakt med vårdcentralen och är under utredning, fast ultraljudet visade inget? Nu var gallan sammanfallen under undersökningen så det var svårt att se.. Nästa steg är kontraströntgen som ska utföras nästa vecka.. Om de inte upptäcker några stenar är det någon anna allvarlig sjukdom. Man hamnar inte på akuten annars..
    och stackars dig med...stackars oss med taskiga gallor!

  • depecha

    Jo, det e verkligen hemskt. Jag har aldrig mått så här dåligt förr.. Man vet inte från ena dagen till den andra hur man ska må. Jag hoppas verkligen de hittar några stenar hos mig. Vill inte ens tänka på vad det annars kan vara = //
    Hur ser dina andra prover ut?

  • miss luxor

    Andra prover? Jag har bara gjort ultraljud.. iofs tog de blod- och urinprov på akuten...men fick aldrig veta vad de visade..jag antar att det inte var något fel med dessa.

    lycka till med UL

  • depecha

    ja, man får ju egentligen inte mycket hjälp av akuten. till slut ger de en smärtstillande (voltaren) i sruta och då har det släppt två gånger av tre.
    Stolpillren med voltaren hjälper inte mig ett dugg = /
    Fick nu i torsdags, sista gången jag var in, andra tabletter med mig hem som e narkotikaklassade. Hej o hå, då har det verkligen gått långt. Men nu i fredags halkade tiden till ultraljudet ner i lådan så nui får man väl försöak härda ut tills dess. men här mår man så dåligt psykiskt nu med. Att gå och ha ont hela tiden och aldrig veta när smärtattackerna kommer. det e hemskt. O inte kunna äta ett dugg heller.

    Men men! Alla andra prover e bra på mig. Husläkaren har tatt en massa prover. Men det är bara att stå på dig och kröa fortsatta undersökningar om de inte hittar nåt!

  • Tant Pernilla

    Jag åkte in akut och fick operera bort min gallblåsa -95. De tyckte att det var lika bra att ta bort gallblåsan eftersom jag hade feber och den sannolikt var inflammerad. De röntade mig och gjorde ultraljud innan operationen.

    Själva operationen gjordes med titthålsmetoden, så så värst fula eller stora ärr blev det inte. Bara fyra små streck på magen (ett vid naveln).

    Mitt sista anfall innan operationen utlöstes av att jag åt ägg och det har jag varit restriktiv med efter operationen. I övrigt så äter jag vanlig mat, även fet mat, utan att få några större problem. Granny Smith-äpplen, omelett och gurkrik tsatsiki har jag undvikit.

    Nu efter nästan tio år har jag inte märkt av några direkta symtom, men jag sötter ju inte i mig tre kokta ägg, en halv gurka eller några knallgröna äpplen, direkt.

  • depecha

    Låter bra att det löst sig för nån Tant pernilla =) Då finns det även hopp för oss.

    Just nu är min stora skräck operation. Samtidigt som man vill att de ska hitta gallsten eftersom det isf inte är nåt allvarligare, men då blir det ju garanterat operation. Det är min största skräck här i världen att bli sövd. Vette 17 hur jag ska klara av det.. = (( Men, på nåt vis klarar man väl av det..

  • Tant Pernilla

    depecha: Ja, det är inte så kul att bli sövd, men det är skönt att bli av med nåt så dumt som gallsten i alla fall. Det är ju väldigt, väldigt sällan det händer nåt under en så pass enkel rutinoperation som en gallstensoperation ändå är.

    Hoppas att alla ni med gallsten får ordning på era problem, för det är verkligen inte kul med gallsten.

  • M - augusti 2006

    Tell me all about gallstensbesvär. Förra vintern/våren hade jag klippkort på akuten. Som mest tror jag att jag var inne 3 eller om det tom var 4 gånger på en och samma vecka p.g.a. akuta anfall. Fick morfinsprutor på slutet. Fick anfall av praktiskt taget vad som helst, tom grovt bröd och lättfil.

    Råa morötter fick jag reda på när jag var inlagd inför min operation att det skulle man absolut inte äta, roa grönsaker över huvudtaget var inte bra. Sen det som ni tidigare redan nämnt, rökt mat kvalar in här, samt skaldjur har jag också hört. Men detta är väldigt individuellt. Under alla mina anfall så kunde jag aldrig sätta fingret på vad det var som utlöste dem.

    Har gjort ultraljud man såg några få stenar men ingenting akut. Det visade sig sedan vid operationen att gallblåsan var inflamerad (jag hade ingen feber) och att jag borde ha blivit akutopererad för flera veckor sedan.

    Är opererad med titthål och mår idag prima. Känner inte av någonting och till skillnad från Tant Pernilla så äter jag Granny Smith äpplen och känner ingenting av det, tzatsiki med mycket gurka också (fast jag skalar bort skalet först).

    Lycka till och hoppas ni får en operation snarast. Det är en outhärdlig smärta.

  • Miss N

    Här är ännu en som haft gallstensproblem. Opererade bort gallblåsan i nov -04 (rätt nyligen alltså). Fick troligen stenar under graviditeten och fick några anfall under förra året. I november fick jag ett anfall som inte gick över. I sex dagar kunde jag inte äta något eftersom till och med vatten satte igång anfallet. Åkte in och ut på akuten några gånger för sprutor och dropp och hade tydligen väldigt tur för jag blev "halv akut" opererad, samma vecka. Anledningn att anfallet inte gick över var för att en sten fastnat vid utgången till tarmen. Operationen var titthållsoperation så jag återhämtade mig rätt snart. Ang. rädsla för operation, be om lugnande (var ett vrak innan men efter pillret granskade jag intressant operationssalen ) Det sista anfallet kom efter att jag ätit mjölkchoklad. De andra vet jag inte riktigt men troligen fet mat. Till mig sa de att jag skulle undvika ärtor, äpplen och ägg. Nu äter jag allt och har inte haft några känningar alls men lite nervös blir jag när jag läser hur många som haft återfall/känningar. Jag hoppas att du får din operation snart för trots operationsskräck var det tusen gånger bättre än att få anfall i tid och otid.

Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?