Inlägg från: Pyssetroll |Visa alla inlägg
  • Pyssetroll

    Nån som har eller haft gallsten?

    Känner att jag måste lägga mig i debatten lite. Läser till dietist och har förhoppningsvis redan nu lite kunskap som kan vara användbar i den här debatten.
    Jag måste säga att vissa som skrivit in här inte verkar ha en susning om vad gallsten är och beror på eller vad man skall undvika.

    1. Gallstenar bildas i gallan, och gallan "lagrar" galla/gallsalt åt lever. Anfallen beror på att stenar blockerar utgången från gallan, gallgången eller utgången till tarmen och alltså stoppar upp när gallan väl utsöndras.

    2. Gallsalt består huvudsakligen av LDL kolesterol, och gallsalt är ett av de ämnen som kroppen ständigt återvinner från tarmen och använder igen och igen.
    Gallsten är alltså bla kristalliserad kolesterol

    3. Galla utsöndras i tolvfingertarmem för att bryta ner just fett. Det man alltså kan vara försiktig med att äta är just fett. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi behöver äta essentiella fettsyror eftersom kroppen inte kan tillverka dessa själv, alltså kan man inte utesluta fett helt, men en stor portion bearnaisesås är väl inte att rekommendera.

  • Pyssetroll

    Hej igen!

    Jag skulle säga som så här:
    Jag är ju inte färdig dietist än och jag är absolut ingen läkare men jag ska försöka så gott jag kan att svara på det jag vet något om.

    1. Anledningen till gallsten har dels med kost men främst med anlag att göra. Vissa har helt enkelt anlag för att få det och detta är ofta ärftligt. Dessutom får många av oss gallstenar men märker inget för de är så små. Det är först när de blockerar etc som det gör ont.

    2. Att medicinen hjälper skulle jag gissa enbart beror på att den medicin man ger relaxerar och gör så att krampen (det du upplever som smärta) släpper.

    3. Vad gäller mat så vet jag faktiskt inte vad det skulle kunna vara i äpple, gurka, paprika som skulle kunna trigga ett gallstensanfall. Skulle jag gissa så skulle jag tror att det inte påverkar gallan så mycket men dock andra delar av mag-tarmkanalen och detta kan sedan irritera gallan. Jag själv lider av kronisk magkatarr och skall undvika just dessa saker.

    4. När det gäller att steka/koka så är det ju så att du vid kokning kokar bort visst fett/äggviteämnen men inga gigantiska mängder. Tror nog att det viktigaste är att du undviker att tillsätta fett vid stekning samt inte steka för hårt.

    5. Fettsyror ingår inte i vanliga multivitaminer. Tag tillskott av ex omega 3 och 6 eller ät lite avokado, lax, nötter eller liknande.

    Lycka till!

Svar på tråden Nån som har eller haft gallsten?