• Cassio­peija
    Äldre 2 Mar 10:12
    31751 visningar
    103 svar
    103
    31751

    Flytta ihop först eller gifta sig först?

    Hejsan

    Det finns många som väljer att inte flytta ihop förrän efter de har gift sig. Jag är nyfiken på att höra hur ni resonerar kring detta. Själv är jag uppvuxen i en familj där traditionen alltid har varit att man gifter sig först men för ett par år sedan började jag tänka själv och kom fram till att jag skulle aldrig våga det! Om man tänker efter så är det ju väldigt mycket man inte vet om en person och som man inte märker förrän man lever tillsammans. Jag har själv upptäckt en hel del nya saker hos min pojkvän sen vi flyttade ihop och han hos mig trots att vi trodde att vi kände varandra bra.

  • Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?
  • guldsk­immer
    Äldre 4 Mar 15:15
    #0

    madddee:
    du är inte så ensam för här är jag, med precis samma åsikt som du Jag tycker det är HELT fel att bo ihop innan man är gift. Min man och jag flyttade ihop efter bröllopet. Det var HÄRLIGT!!! och det är härligt

    Det är naturligtvis upp till var och en att bestämma hur man vill göra. Alla människor har fått en fri vilja. Jag vill absolut inte kritisera de som inte gör/gjorde som oss. Men man kan ju vara jordens salt genom att berätta om sina åsikter

    Hela inställningen i den här omdebatterade frågan ligger i om man är troende eller inte. Alla människor måste ju ta ett val, att ta emot eller förkasta Gud.

    -kram-

  • Ejnie
    Äldre 4 Mar 15:48
    #0

    f.ö. emy, jag levde tillsammans med min man i flera år innan jag gifte mig, jag propagerar inte för mitt eget val - jag söker alternativen och har en rätt stor förståelse för dem som väljer att gifta sig innan sammanboende.

  • Electr­ic Lady
    Äldre 4 Mar 19:24
    #0

    Om jag inte hade hamnat i en intim situation med honom hade jag aldrig vetat att han var äcklig. Det hade jag (om vi hade gift oss) upptäckt på bröllopsnatten.

  • ung
    Äldre 4 Mar 20:54
    #0

    Hej!
    Måste lägga in ett tredje alternativ i debatten. Jag och min blivande var tillsammans i 22 månader då vi hade ett ganska "normalt" tonårsförhållande med sex och hela fadderullan. Därefter hade vi ett par månaders uppehåll under vilka jag blev frälst och helt bestämde mig att leva efter Guds vilja. När vi sedan träffades igen förlovade vi oss efter 16 dagar och bestämde oss för att gifta oss. Eftersom vi bara var 19 sköt vi på bröllopet men var båda helt överens om att inte ha sex fram tills vi gift oss. Det gick dock inte att hålla och efter ett halvår flyttade vi ihop. Nu planerar vi bröllop som kommer att ske på 3årsdagen av vår förlovning! Är övertygad om att Gud välsignar vårt förhållande trots att vi har sex och bor ihop innan vi är gifta då vi i våra hjärtan redan har lovat att älska varandra i nöd och lust. Jag tar mycket allvarligt på vårt samboskap och tycker att det skulle kännas lika jobbigt att bryta upp ifrån som en skillsmässa.
    Hmmm, lite tankar som blev många...

  • Cassio­peija
    Äldre 4 Mar 21:08
    #0

    ung: Blev din fästman också troende under uppehållet?!

    Jag har undrat varför det är så kontroversiellt för troende att bo ihop som ogifta. Det är ju inte förbjudet att skilja sig bara för att man är kristen. Eller?

    Har man bara "bestämt" sig för varandra och gör det på allvar och med inriktningen att det ska hålla så borde det vara ok ändå... Man kanske inte har råd att gifta sig just då men vill leva tillsammans i alla fall...

  • ung
    Äldre 4 Mar 21:27
    #0

    Ja, han blev oxå troende. Är båda övertygade om att upphållet var Guds vilja...

    Det kontroversiella att bo ihop som kristen ligger i att sexualiteten hör hemma i äktenskapet och ingen annanstans. Tror att det kan vara svårt att bo ihop utan att ha sex *ler*.

    Är övertygad om att världen skulle se bättre ut om sexet stannade inom äktenskapet. Vet att vi inte fixade det men...
    Det skulle innebära inga våldtäkter, färre oönskade graviditeter, ingen ångest "dagen efter", inga ungdomar som känner sig utnyttjade för att de inte vågar säga nej, ingen porr, ingen prostitution, listan kan göras lång...

  • Electr­ic Lady
    Äldre 4 Mar 21:28
    #0

    Våldtäkt och prostitution är inte sex, det är våld.

  • Ejnie
    Äldre 5 Mar 09:08
    #0

    Och bara för att man är gift vill man inte nödvändigtvis ha barn hela tiden => dagen-efter-piller och aborter finns iallafall.

  • Ei saa peitää
    Äldre 5 Mar 09:50
    #0

    Sen finns det nog en hel del gifta som går till prostituerande ändå...

    Sorry Ung men jag tror inget av det du skriver är någon garanti att det inte inträffar bara för att folk gifter sig.

  • Dea
    Äldre 5 Mar 11:28
    #0

    Det förekommer våldtäkt och oönskade graviditeter också inom äktenskapet.

    EL har rätt, våldtäkt är våld inte sex. (och maktmissbruk)

    Om det är svårt att säga nej till en pojkvän, hur svårt är det då inte att säga nej till sin man.

    Prostition skulle jag definitivt räkna som sex utanför äktenskapet, men porr skulle ju ändå kunna existera. Förmodligen i ännu högre grad.

    Jag tycker absolut inte man ska behöva lova att aldrig nånsin ha sex med nån annan, och att försörja sin sexpartner för resten av livet, bara för att få ha sex nån gång.

    Att ta ansvar för sina sexuella handlingar däremot, bör uppmuntras.

Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?