• Cassiopeija

    Flytta ihop först eller gifta sig först?

    Hejsan

    Det finns många som väljer att inte flytta ihop förrän efter de har gift sig. Jag är nyfiken på att höra hur ni resonerar kring detta. Själv är jag uppvuxen i en familj där traditionen alltid har varit att man gifter sig först men för ett par år sedan började jag tänka själv och kom fram till att jag skulle aldrig våga det! Om man tänker efter så är det ju väldigt mycket man inte vet om en person och som man inte märker förrän man lever tillsammans. Jag har själv upptäckt en hel del nya saker hos min pojkvän sen vi flyttade ihop och han hos mig trots att vi trodde att vi kände varandra bra.

  • Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?
  • Mimsan

    Hej!

    Jag e 23 år,min sambo e 29 år.Vi har bott ihop i 1 år och 7 månader.Och vi trivs bra med det.Vi började fria för snart 2 år sen,vi visste att vi ville vara med varandra resten av livet så vi förlovade oss efter 1 månad.Fö jag ville på nåt sett vara förlovad innan jag flytta sambo.Det är ju då man lär känna varandra!Vi planerar att gifta oss snart,bara vi sku ha råd.Så...så har vi det.
    Men visst har vi fått negativ kritik för att vi e sambo, av religösa människor.Men det här är vårt liv å vi har det bra!
    Tack för ordet!

  • Freja

    Elektriska damen tycker jag sammanfattade det hela på ett mycket bra sätt.

    /F :)

  • emy

    När vi flyttade ihop hade vi inte en tanke på att gifta oss. Någonsin. Oavsett med vem.

    Så samboskapet var ingen prövotid inför ett äktenskap, för att gifta oss var något vi kom på för ett par år sedan (har varit ihop i snart 10 år). Om folk vill flytta ihop först efter de gift sig så får det stå för dem. De gör det svårt för sig, men det är deras problem.

    Men att inte ha s*x förrän man är gift vill jag varna för. Det finns människor som man verkligen är kär i, men som s*xet aldrig fungerar med. Fast man anstränger sig, experimenterar och verkligen älskar varandra. Vill man riskera ett långt förhållande där s*xlivet aldrig fungerar och man bara känner frustration eller ännu värre: äckel?

  • Icapika

    Jag tycker alla ska göra som man vill. Förut bestämde jag mig för att jag ville vänta till efter jag gift mig innan jag gjorde det och det blev man ju lite retad för. Men sen när jag träffade min blivande kändes allt rätt. Så egentligen handlade det väl om att jag lovat mig själv att inte gå ut och göra det bara för att få det gjort. Det var första gången för oss båda och jag ångrar inte det. Det var första gången för oss båda och ibland funderar man ju hur det skulle vara med andra, men samtidigt är jag så lycklig nu och skulle aldrig få för mig att göra det.

  • Ejnie

    emy,

    ehhh, känna äckel inför någon man är förälskad i??? Det är ju inte en människa man inte känner alls eller inte tagit i alls... eller?

    mimsan skriver att hon förlovade sig efter en månad... då kan man väl lika gärna gifta sig också efter en månad? Eller är det _bara_ äktenskapet som anses vara "heligt"? Jag har dock full förståelse för att man behöver samla pengar till sitt bröllop.

    Jag vill inte propagera för giftemål före samboskap i alla lägen, men se er omkring - jag vet många som har kraschade samboskap och allra värst de som har sammanblandade ekonomier utan att vara gifta där han tar alla prylar (de var ju köpa för hans pengar) och drar och hon står där utan nånting efteråt. Vad var det då som var så himla bra med att vara sambosar men inte gifta?

    Jag ser äktenskapet som ett skydd delvis - att man gör ett åtagande att ta hand om varandra. Som sambo är man till stor del sin egen även om man förleds att tro att det är detsamma genom t.ex. sambolagen.

    Att vara sambo utan att ha avsikt att leva tillsammans förstår jag inte riktigt, och har man bestämt sig för varandra kan man lika gärna vara gifta och dra fördel av det.

    Hittills har jag inte sett några fördelar av att inte gifta sig utan förbli sambos. En del anför skiljsmässa som skäl, men det ärväl lika många som bryter upp från samboförhållanden i så fall - formen är ju inte en garanti för att relationen håller.

    *PS. givetvis får folk göra vad de vill, men detta är ju en debatt, eller hur? *

  • Nojsan

    Jag tycker Ejnie skriver valdigt bra saker! Nu bor jag visserligen ihop med min kille och har gjort det anda sen vi blev ihop mer eller mindre, men vi skall gifta oss i sommar. Jag funderar pa om det verkligen behovs nan provotid/sambotid innan man gifter sig som endel pastar... Jag menar spelar det nan roll ifall man verkligen alskar personen och ar installd pa en framtid tillsammans?

    Svarigheter nar man flyttar ihop far man nog rakna med vem man an traffar. Antingen kommer de nar man blir sambos eller om man vantar med att flytta ihop tills man gift sig sa kommer 'svarigheterna' da. Har man varit sambos innan sa har man kanske redan jobbat sig igenom olikheterna nar man gifter sig...

    Mina foraldrar hade varit tillsammans i tva ar nar de gifte sig och mamma har berattat att de forsta aren som gifta var jattesvara darfor att de skulle forsoka jamka ihop sina later och ovanor.

    Sa var det for mig och min alskade ocksa, fast vi har 'bara' varit sambos istallet for gifta.

    Alltsa tror jag inte man ar 'dum' om man gifter sig utan att ha varit sambo innan. Huvudsaken ar val att man alskar, ar beredd pa att kampa och gor det till 100%. Om man tanker att 'partnern' ar en slit & slang vara som man kastar om han inte ar perfekt att leva med (jag vet, jag overdriver!) sa blir man nog aldrig nojd. Det finns inga perfekta manniskor och inga perfekta forhallanden!

  • Dea

    Men det är ju det att man fortfarande är sin egen som sambo som är poängen för mig.

    Jag har min lägenhet kvar (uthyrd) och vi har Mitt+ditt+vårt-ekonomi, så vi delar lika på hushållsutgifter och var och en köper de kapitalvaror den vill ha.

    Hade vi inte funkat ihop sexuellt så hade vi aldrig blivit ihop, och hade vi inte funkat som sambor så hade vi inte gift oss.

    Naturligtvis finns det problem som man kan jobba sig igenom, men om vi stött på något oöverstigligt så kunde vi slippa det och söka lyckan med nån annan. Jag tror man kan bedömma om nåt är oöverstigligt eller om det går att lösa.

    Och jag tror att det FINNS oöverstigliga problem. Det finns människor som inte ska vara ihop. De kan ha eldig passion eller djup vänskap och ändå inte funka ihop. Då kan man lägga ner och bli polare. Om man inte redan gift sig.

  • Cassiopeija

    Många olika åsikter... Kul!

    Jag tänkte på det här med ekonomin, vi har löst det så här:
    Vi öppnade ett gemensamt konto med varsitt bankkort (med betalfunktion) till.
    Första två månaderna vi bodde ihop sparade vi alla kvitton och räknade samman dem i slutet av varje månad för att se ungefär hur mycket vi gjorde av med på mat och annat.
    Nu sätter vi in pengar på kontot i början av varje månad och använder den summan till mat, hushållsgrejer och gemensamma räkningar (typ telefon).

    Det här funkar jättebra för oss och vi slipper hålla på med kvitton och annat dividerande om vem som har betalt mest osv.

    /C

  • AnnaKajsa

    Dea, hade inte läst sista sidan, det var ditt inlägg 18.20 igår jag tyckte var så klockrent! Håller med om senare inlägg också.

Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?