• Cassio­peija
    Äldre 2 Mar 10:12
    31703 visningar
    103 svar
    103
    31703

    Flytta ihop först eller gifta sig först?

    Hejsan

    Det finns många som väljer att inte flytta ihop förrän efter de har gift sig. Jag är nyfiken på att höra hur ni resonerar kring detta. Själv är jag uppvuxen i en familj där traditionen alltid har varit att man gifter sig först men för ett par år sedan började jag tänka själv och kom fram till att jag skulle aldrig våga det! Om man tänker efter så är det ju väldigt mycket man inte vet om en person och som man inte märker förrän man lever tillsammans. Jag har själv upptäckt en hel del nya saker hos min pojkvän sen vi flyttade ihop och han hos mig trots att vi trodde att vi kände varandra bra.

  • Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?
  • Cassio­peija
    Äldre 2 Mar 10:56
    #0

    Jag tänker som du Fru Ström. Det är så mycket småsaker som man gör på sitt sätt; hur och när man städar/diskar/bäddar/slänger soporna/handlar/osv. Det kan tyckas vara detaljer men är det för många detaljer som inte funkar kan det till slut bli ohållbart. Det där med att "men vi är så kära i varandra så det kommer nog att fungera" tror jag faktiskt inte håller i längden när vardagen satt in...

    Kul att höra olika åsikter om detta!

  • Cassio­peija
    Äldre 2 Mar 15:39
    #0

    Ejnie: Anledningen till att jag vågade bli sambo är att jag tycker det är ett större steg att gifta sig än att flytta ihop även om man har i stort sett gemensam ekonomi även som sambo. Dessutom ser jag allvarligt på äktenskapet; jag gifter mig en gång och det ska helst hålla hela livet. Det är inget jag bara går och gör och då vill jag verkligen veta att vi klarar av vardagen tillsammans.

    Jag vill däremot vara gift innan jag skaffar barn för det är ändå det största steget för mig!

    Vi har inga gemensamma lån (än) just av den anledningen att om det inte skulle funka så bra att bo ihop som vi trodde så skulle gemensamma lån och sånt krångla till det för mycket.

    Vill bara tillägga att vi skulle naturligtvis aldrig flyttat ihop om det inte var så att vi trodde på en framtid tilsammans!

  • Cassio­peija
    Äldre 3 Mar 14:01
    #0

    Många olika åsikter... Kul!

    Jag tänkte på det här med ekonomin, vi har löst det så här:
    Vi öppnade ett gemensamt konto med varsitt bankkort (med betalfunktion) till.
    Första två månaderna vi bodde ihop sparade vi alla kvitton och räknade samman dem i slutet av varje månad för att se ungefär hur mycket vi gjorde av med på mat och annat.
    Nu sätter vi in pengar på kontot i början av varje månad och använder den summan till mat, hushållsgrejer och gemensamma räkningar (typ telefon).

    Det här funkar jättebra för oss och vi slipper hålla på med kvitton och annat dividerande om vem som har betalt mest osv.

    /C

  • Cassio­peija
    Äldre 4 Mar 21:08
    #0

    ung: Blev din fästman också troende under uppehållet?!

    Jag har undrat varför det är så kontroversiellt för troende att bo ihop som ogifta. Det är ju inte förbjudet att skilja sig bara för att man är kristen. Eller?

    Har man bara "bestämt" sig för varandra och gör det på allvar och med inriktningen att det ska hålla så borde det vara ok ändå... Man kanske inte har råd att gifta sig just då men vill leva tillsammans i alla fall...

  • Cassio­peija
    Äldre 10 Mar 15:59
    #0

    Höstbrud-04: Angående skilsmässostatistiken så stämmer det säkert som du skriver men jag tror att det beror på att det är fler kristna som väljer att inte bo ihop innan än icke-kristna.

    Jag tror också att kristna kanske kämpar mer generellt sett (jag menar absolut inte att alla icke-kristna inte kämpar för sitt äktenskap!) men detta tror jag i sin tur leder till att fler kristna än icke-kristna lever längre i äktenskap som inte är bra för dem, bara för att de har "lovat" Gud det. Och frågan är hur bra det är...

  • Cassio­peija
    Äldre 12 Mar 13:53
    #0

    flyttar upp...

  • Cassio­peija
    Äldre 21 Mar 15:12
    #0

    Det verkar som att de flesta som väljer att vänta gör det för att de är kristna. Finns det någon här som inte är kristen och som ändå valt att vänta med att flytta ihop? Och finns det någon som är kristen och valt att flytta ihop först?

    Jag har faktiskt lite svårt att förstå varför just den grejen verkar ha blivit så viktig av allt som står i bibeln. De flesta kristna är ju inte bokstavstroende när det gäller andra saker (har inget bra exempel just nu)...

    Tack för era åsikter! Det är intressant att läsa!

Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?