• Cassio­peija
    Äldre 2 Mar 10:12
    31753 visningar
    103 svar
    103
    31753

    Flytta ihop först eller gifta sig först?

    Hejsan

    Det finns många som väljer att inte flytta ihop förrän efter de har gift sig. Jag är nyfiken på att höra hur ni resonerar kring detta. Själv är jag uppvuxen i en familj där traditionen alltid har varit att man gifter sig först men för ett par år sedan började jag tänka själv och kom fram till att jag skulle aldrig våga det! Om man tänker efter så är det ju väldigt mycket man inte vet om en person och som man inte märker förrän man lever tillsammans. Jag har själv upptäckt en hel del nya saker hos min pojkvän sen vi flyttade ihop och han hos mig trots att vi trodde att vi kände varandra bra.

  • Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?
  • Ejnie
    Äldre 2 Mar 16:18
    #0

    Johan,

    jag syftade mer på oerfaren i relationer, men jag tror också att man väl väljer att "pilla" lite på varandra... det behöver ju inte vara händerna på täcket

    Jag har aldrig träffat någon som jag verkligen gillar och som s*xet inte fungerat med, man väljer väl inte livspartner utifrån det??? Och även om man inte utövar kan man ju prata om det, eller hur?

    Givetvis är inte detta oviktigt, det är inte det jag menar, utan mer att om man väljer att gifta sig utan att ha varit med någon annan så är det ett annat synsätt som vi andra troligen inte kan förstå helt ut. Där finns på nåt sätt ett ytterligare värde i att aldrig "varit med" nån annan. Men som sagt, jag var inte oskuld heller

    Egentligen förstår jag inte vad det är som är skillnaden i att gifta sig om man redan är sambo... det är liksom bara att man får legalt papper på ett åtagande. För ingenting man gör blir ju annorlunda före och efter (bortsett från att man kan kalla varandra för makar). Jag menar inte att negligera att man ska gifta sig för livet, men hur kommer det sig att man kan flytta samman med någon på prov - att inte det också är jätteallvarligt och på livstid? Och OM det nu är så att det är på livstid - kan man inte lika gärna gifta sig innan då??

  • johand­enver
    Äldre 2 Mar 16:31
    #0

    Ah, jag missuppfattade alltså

    Jag har bara lite svårt att tro att man kan vara frigjord och prata avslappnat och öppet om sex när man aldrig provat på det.
    Det känns som om det skulle bli en hel massa förväntningar, spänningar och annat ivägen för själva njutningen.

    Det beror väl lite på *hur* man flyttar ihop också. Dom flesta köper väl kanske inte ett stort hus tillsammans utan börjar med att hyra en lägenhet och det är ju ganska lätt att bli av med.

  • AnnaKa­jsa
    Äldre 2 Mar 16:55
    #0

    Ejnie, anledningen att jag vill vara sambo innan jag gifter mig är helt klart att jag vill ha en prövotid! Jag ser inte lika allvarligt på att separera från en sambo som att bryta det heliga löfte jag kommer att ge vid vigseln och jag vill veta att vi fungerar ihop innan vi tar det stora steget! Så nej, för mig är inte att flytta ihop jätteallvarligt och på livstid, men att gifta mig är det!

    Sen är barn ett betydligt större steg än äktenskap så att säga att man inte vill gifta sig när man har barn för att man inte "vill binda sig" förstår jag inte riktigt... Man är väl redan hyfsat bunden?

  • AnnaKa­jsa
    Äldre 2 Mar 16:57
    #0

    Det där sista stycket var inte riktat till Ejnie!

  • Femman
    Äldre 2 Mar 17:20
    #0

    Jag tycker att det verkar knepigt att gifta sig innan man flyttar ihop. Även om man inte är helt främmande för varandra finns det faktiskt en prövotid som man nog bör uthärda innan man bestämmer sig för varandra. Att bo ihop är ju en starkare försäkran om att förhållandet kommer att hålla.

  • MissRu­t
    Äldre 2 Mar 17:43
    #0

    Jag och Cassiopeija verkar ha helt lika inställning till det här. Tänker då speciellt på ditt inlägg 15:39. Jag skulle aldrig gifta mig med någon jag inte bott ihop med, och aldrig skaffa barn innan jag var gift. Jag är inte religiös men tycker liksom att det är i den ordningen man gör det.

    Mycket är det väl för att jag tror inte på att man lär känna någon riktigt ordentligt innan man bor ihop. Även om man varit med om mycket tillsammans är det en helt annan sak att bo tillsammans och verkligen "måsta" göra allt tillsammans. Och nu när vi har bott ihop två år är jag mer säker på det än någonsin!

  • Bonade­a
    Äldre 2 Mar 18:04
    #0

    Håller med!

    Även om man inte tror det kanske, så ÄR det annorlunda att bo ihop. Även fast man känt varann i flera år. Bara det här att dela upp sysslorna, vem ska göra vad. Personens dåliga ovanor osv osv. Så jag skulle aldrig heller gifta mig utan att ha bott ihop först.

  • Dea
    Äldre 2 Mar 18:20
    #0

    Att ha sex och flytta ihop innan man gifter sig är väl egentligen bara ett praktiskt sätt.

    Min sambo är sökande till posten som älskare och lägenhetskompis på livstid. Givetvis vill jag veta hans kvalifikationer på dessa områden innan jag tecknar ett så dyrt kontrakt. Jag vill inte behöva nyrekrytera senare.

  • eja
    Äldre 2 Mar 18:48
    #0

    Vi flyttade ihop för att vi ville leva ihop. Det var ett stort och högst aktivt beslut för oss; ingen prövotid eller något sådant. Jag tycker dock inte att det är nödvändigt att gifta sig först eller alls, men jag skulle inte flyttat ihop med någon som jag inte vill leva med i oöverskådlig tid, eller som är emot äktenskapet.

  • Electr­ic Lady
    Äldre 2 Mar 19:00
    #0

    För 40 år sedan blev förädrarna vansinniga om man flyttade ihop utan att gifta sig först.

    Idan blir föräldrarna vansinigga om man gifter sig utan att flytta ihop först.

    Frågan är om det fanns någon tid när föräldrarna inte blev vansinniga?

    Låt folk vänta med att flytta ihop tills de är gifta, det är deras problem.

    Verkar rätt överspänt att göra en sån GREJ av att flytta ihop dock. Man gör väl det när det passar, precis som med allt annat.

    Tune in, turn on, drop out.

Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?