• Cassio­peija
    Äldre 2 Mar 10:12
    31749 visningar
    103 svar
    103
    31749

    Flytta ihop först eller gifta sig först?

    Hejsan

    Det finns många som väljer att inte flytta ihop förrän efter de har gift sig. Jag är nyfiken på att höra hur ni resonerar kring detta. Själv är jag uppvuxen i en familj där traditionen alltid har varit att man gifter sig först men för ett par år sedan började jag tänka själv och kom fram till att jag skulle aldrig våga det! Om man tänker efter så är det ju väldigt mycket man inte vet om en person och som man inte märker förrän man lever tillsammans. Jag har själv upptäckt en hel del nya saker hos min pojkvän sen vi flyttade ihop och han hos mig trots att vi trodde att vi kände varandra bra.

  • Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?
  • Andra9­5
    Äldre 23 Mar 16:22
    #0

    Jag skulle aldrig ha vågat att bara gifta mig med min fästman utan att ha bott ihop tidigare!

    Det är så enormt mycket man inte vet om den personen, som kommer fram när man bor ihop. Och så vet man också att när vardagstristessen sätter in så att det funkar ändå när man väl gifter sig.
    För oss är det som ett steg vidare, vi utökar vår relation ytterligare nu och det känns jättebra!

  • ÅsaS
    Äldre 23 Mar 17:04
    #0

    Jag kallar mig kristen, är dock en "liberal" kristen! Min pojkvän är inte kristen, men det är inte anledningen till mitt beslut. Jag bor ihop med honom sen i somras och vi är förlovade sen 3 år tillbaka. Jag tycker inte det är fel att bo ihop innan eller att ha sex före äktenskapet (lite sent påtänkt i så fall). JAg vill inte köpa grisen i säcken..

  • guldsk­immer
    Äldre 23 Mar 20:29
    #0

    ÅsaS: men om man är kristen vill man inte leva som en kristen då?

  • Ellte
    Äldre 23 Mar 20:58
    #0

    guldskimmer: vad säger att Åsa inte gör det?

  • vaness­a
    Äldre 23 Mar 22:22
    #0

    guldskimmer

    Hur ska man leva för att passa in i mallen "kristen"?

  • bimbim
    Äldre 23 Mar 22:30
    #0

    guldskimmer
    Har de ändrat trosbekännelsen sedan jag konfirmerade mig? För jag minns inte att det stod något om att man inte får vara sambo.
    Om man är bekännande kristen, vilken rätt har andra att säga att man inte lever som kristen och på vilka grunder görs de bedömningarna?

  • Electr­ic Lady
    Äldre 23 Mar 22:35
    #0

    Guldskimmer, om man ska leva efter allt som bibeln säger ska man t ex: inte ha kläder av 2 olika material på sig samtidigt, inte ha sex vid mens, gifta sig med sin brors änka om han dör, inte äta skaldjur... jag tror inte så många kristna lever så.

    Du har plockat ut en grej ur bibeln som du tycker är en viktig regel att följa, men egentligen finns det väl inget som säger att den är viktigare än ovanstående? Låt då andra plocka ut vad de känner för.

  • Gift Anna
    Äldre 23 Mar 23:44
    #0

    Jag tycker inte vi kristna skall vara så snabba och döma varandra (och även ickekristna heller för den delen!)

    Isåfall hittar ju alla ickekristna ännu mer argument att smutskasta oss med, och det vill vi väl inte?
    Man kan visst leva som en kristen och vara sambo!
    Personligen tror jag mer på att är man över- tygad om att Jesus kristus har levt och återuppstått så är man KRISTEN!
    Jesus vill inte att vi skall döma varandra.

  • vaness­a
    Äldre 24 Mar 08:18
    #0

    GiftAnna jag håller med dig. Guldskimmer målar upp en bild av kristna som jag inte kan känna igen mig i. Jag är kristen och sambo. Det finns andra saker som Jesus lärde ut som är så mycket viktigare. Bland annat hur vi ska vara mot andra människor. Jag tycker att det är mycket viktigare hur vi är mot våra medmänniskor och i vårt förhållande till Gud än om vi bor ihop innan vi är gifta.

  • ÅsaS
    Äldre 28 Mar 00:11
    #0

    Tack GiftAnna! Jag håller med! Jag tror att Jesus var Guds son och att han har levt och återuppstått!

    Jag håller även med ElectricLady! Många tycker att om man är kristen ska man leva efter hur allt är i Bibeln. Men Bibeln skrevs för flera tusen år sedan. Då såg inte samhället ut som det gör idag. Jag är inte emot homosexualitet, tycker inte att det är en sjukdom, jag gillar kvinnliga präster, jag tycker INTE att kvinnan ska underkasta sig mannen o.s.v....

    Och vem har rätt att säga att ngn annan inte är kristen?! Det är väl upp till mig själv att kalla mig kristen om jag känner mig som det. Min sambo är inte kristen, det kan nog inte alla "bokstavstrogna" kristna förstå, men för mig är det inga problem, jag är inte med i en sekt.. Jag tillhör Svneksa Kyrkan...

  • Höstbr­ud-04
    Äldre 28 Mar 23:30
    #0

    Elektrik Lady - Bibelns texter ska tolkas i sitt sammanhang! Då förstår man bättre varfördet står som det gör.( T.ex. Sammanhanget om att gifta sig med sin brors änka handlar ju om att änkan ska kunna få mojlighet till försörjning, vilket var viktigt då inga välfärdssystem fanns...)
    Det är också viktigt att se att enligt det Jesus lär oss i Nya Testamentet, så gäller inte allt det som står i Gamla Testamentet oss som inte är Judar och levde före Kristus.
    Jag för gärna en teologisk diskussion med dig, så länge du inte är ute efter att sätta dit någon. Men jag undrar om det inte är det du är ute efter?
    (Hoppas att du inte blir sårad/arg över detta uttalande.)

  • Electr­ic Lady
    Äldre 29 Mar 01:20
    #0

    POÄNGEN med mitt inlägg om man LÄSER det är: Guldskimmer har plockat ut en levnadsregel ur bibeln, och menar att den ska man följa om man lever kristet. Men det finns många levnadsregler i bibeln, de flesta av dem har krista typ ALDRIG brytt sig om, eftersom de ansetts vara föråldrade, oviktiga eller något sånt. De enda som bryr sig om dem är ortodoxa judar, och jag tror inte ens de följer alla. Och jag tycker att det är upp till var och en att plocka ut vad de tycker är viktigt i bibeln, men det finns ju inget som säger att den regel som G. har plockat ut "objektivt" sett är viktigare än t ex att man inte ska äta skaldjur. Däremot är den viktig för henne, den tilltalar henne på något vis och hon känner på sig och tror att den är en viktig del av religionen. Därför borde hon vara tolerant inför att andra kristna har gjort en annan bedömning, och inte tycker att den regeln är viktigare än att bära hörntofsar. För det finns ju inget i bibeln om säger att just den regeln skulle ha en högre prioritet.

    Jag tror inte du har förstått mitt förra inlägg. Antagligen stirrade du dig blind på mitt namn eller det faktum att jag tog upp skumma saker ur gamla testamentet (kristna brukar vara lite känsliga för det, konstigt nog, jag tycker den boken är kul) Poängen var inte att säga "gud (sic!) vilken skum religion ni har, kolla vad lustiga grejer det står i bibeln ha ha, kan ni stå för det?" Utan just att visa att det står j*kligt mycket grejer i bibeln och att var och en borde få plocka ut det de tycker är tungt för dem, och att ingen kan säga att "Jag har plockat ut rätt lilla regel"

    Fattar du?

  • Äldre 31 Aug 14:58

    Ett långskott:


    Är det någon av er som har väntat med att flytta ihop, eller som vill vänta med att flytta ihop, som kan tänkas ställa upp i ett reportage? Jag skriver om att det fortfarande är rätt vanligt att man väntar med samboskapet tills efter bröllopet och skulle vilja komma i kontakt med någon som kan berätta mer om det.


    Mejla mig gärna på sofia.borjesson@aller.com 


    Tack för uppmärksamheten!

Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?