• Cassiopeija

    Flytta ihop först eller gifta sig först?

    Hejsan

    Det finns många som väljer att inte flytta ihop förrän efter de har gift sig. Jag är nyfiken på att höra hur ni resonerar kring detta. Själv är jag uppvuxen i en familj där traditionen alltid har varit att man gifter sig först men för ett par år sedan började jag tänka själv och kom fram till att jag skulle aldrig våga det! Om man tänker efter så är det ju väldigt mycket man inte vet om en person och som man inte märker förrän man lever tillsammans. Jag har själv upptäckt en hel del nya saker hos min pojkvän sen vi flyttade ihop och han hos mig trots att vi trodde att vi kände varandra bra.

  • Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?
  • Ejnie

    Dea,

    om man tillämpar det du som du beskriver det - som älskande rumskömpisar - så är det förstås en annan sak, då hamnar man förhoppningsvis inte i de ekonomiska diskussionerna när (om) det tar slut.

    Men det är många som väljer att dela allt som sambosar... då är det inte lika lätt när det går åt pipan... vem som faktiskt står på TV-kvittot spelar roll...

  • Electric Lady

    Klart man kan känna äckel för någon man är förälskad i. Var tvungen att dumpa en kille pga av det en gång.

    Insidan och utsidan är nästan alltid, men tyvärr inte alltid, i fas.

  • Grönkulla

    OT! johndenver skrev "Det beror väl lite på *hur* man flyttar ihop också. Dom flesta köper väl kanske inte ett stort hus tillsammans /.../. "

    Vi gjorde så!

  • Ejnie

    EL, förstår faktiskt inte hur det skulle gå till, men låt gå för att vi har olika definition av förälkad/att älska någon.

  • emy

    Ejnie: Jag måste fråga om du är väldigt oerfaren? Eller kanske inte analyserar dig själv så mycket?

    Klart att man kan känna äckel inför sitt sexliv fast man älskar personen. Inte i början och inte om det utvecklas som det ska, men med tiden. Om det går riktigt fel, och det kan det göra trots att det börjar så bra. Chansen att det går fel är större om man är oerfaren och inte känner igen varningssignalerna, stannar hos någon som man borde lämna, låter saker gå för långt. Nu pratar jag inte om allvarilga saker som misshandel el. likn, utan bara ett förhållande som inte fungerar.

    Visst, ni vill tro att det ska funka. Ni är övertygade om att just ni kommer inte att få allvarliga problem. Felet i resonemanget är att det tror ingen annan heller, ändå händer det för en del.

  • Electric Lady

    Jag blev förälskad i en kille för ca 6 år sedan som var väldigt intelligent och intellektuell, gillade samma musik som jag etc. Men tyvärr luktade han illa, var orenlig och så vidare. Det var äckligt, så det funkade inte.

  • Ejnie

    emy, det var ganska skojigt faktiskt,.... kan lova att jag faktiskt har och annan erfarenhet i bagaget och definitivt fler än jag önskar... och självanalys.. ännu roligare... hur gammal & erfaren är du själv som lägger en sån värdering på mina åsikter?? kanske är det du som är "ung och oerfaren" som inte kan se att det finns andra sätt att leva som inte behöver vara sämre bara för att du inte valt dem????

    Givetvis kan man utveckla ett äckel över tiden (men ligger troligen inte nödvändigtvis i vem ens partner är, minst lika mycket i vem man själv är och ens egen utveckling), men om man inte avser att vara sambo en längre tid (flertal år) innan man gifter sig kommer det väl sannolikt inte utveckla sig "i tid" ändå.

    Och vad är skillnaden i så fall att bryta upp från ett långverigt samboskap och från ett äktenskap?? Du kan inte på fullt allvar mena att det är ok att vara sambo i 5-6 år och sen bryta upp, men orimligt att vara gift i 5-6 år och sen bryta upp????

    Det EL refererar till är ju förälskelser och jag kanske var otydlig eftersom jag mer avsåg någon man älskar, vilket iallfall för mig, beskriver en djupare känsla där man också använder ögonen, inte den blinda förälskelsen. Ingen är väl så naiv att ni tror att människor som väljer att gifta sig innan de lever tillsammans (och jag tillhörde INTE dem) inte låtit sin relation utvecklas så mycket att de faktiskt känner varandra rätt bra???

    Inse att det vi diskuterar är normer och det inte alls nödvändigtvis är så att den modell vi tycker är normal är bäst i alla lägen.!

  • emy

    Ejnie: Ledsen om jag misstolkat din ålder och erfarenhet, men jag tycker du ska läsa ditt inlägg om att tro att ens egen åsikt är den rätta och fundera på dina egna tidigare inlägg. Jag har inte hävdat att någon gör fel eller att jag vet bäst. Bara påpekat att saker som man inte väntar sig _kan_ hända. Vilket tydligen var provocerande för dig. Dessutom behöver det absolut inte ta 5-6 år för ett förhållande att gå snett, äckel att uppstå osv. För övrigt är jag 33, om det intresserar dig. Härmed är diskussionen för min del avslutad.

  • BettyBoop

    Jag och min m2b har bott ihop i tre år och ska gifta oss i sommar. För oss var det naturligt att flytta ihop när vi gjorde men ingen av oss ville gifta oss då. Jag tycker att det é bra att bo ihop för jag känner honom på ett annat sätt än innan vi flyttade ihop och detta trots att vi nästan bodde ihop innan oxå.

  • Ejnie

    Jag tolkar din fråga om att jag är ung alt oerfaren som att jag inte vet jag jag pratar om mao att min åsikt är oväsentlig.
    Klart jag blir irriterad, det är en känd sk härskarteknik att förklena nåns åsikt genom att t.ex. peka på ungdom eller bristande erfarenhet.

    Jag säjer inte att man SKA gifta sig innan man lever tillsammans, jag säjer att man inte ska fördöma den åsikten och kanske också fundera över VAD är det som man tycker och varför. Är det månne så att en del av våra åsikter grundar sig i normen att man ska vara sambo först?

    Som ett led i det undrar jag varför det är värre att bryta upp från ett seriöst samboskap än från ett äktenskap. Massor av saker kan hända i en relation, men det är inte relaterat till om man är gift eller inte. Min poäng med äcklet var inte en exakt tidsaspekt utan att det väl knappast gör skillnad om man lever i ett längre samboskap eller ett äktenskap.

Svar på tråden Flytta ihop först eller gifta sig först?