• laris

    vill du leka mamma mamma barn?

    Kom hem för några timmar sen från Sthlm Pride paraden. Vilken fantastisk känsla!! Det vällde massor av gränslös kärlek därute så mkt så att jag och mina tjejkompisar fick tårar i ögnonen. Fick se massor med underbara budskap och tankeställare såsom:

    "ska vi leka mamma mamma barn?"
    "All kärlek är bra kärlek"
    "män bättre än kvinnor?

    och många många fler...

    Idag har vi kommit en liten bit på vägen då det gäller homosexualitet, transexualitet och jämlikhet mellan män och kvinnor men har lång väg att gå!!

    Efter en intesvi dag med massor av tankeställare vill jag diskutera detta med er härute.

    Vad tycker ni om giftermål av samma kön, mamma mamma barn, pappa pappa barn, jämlikhet och trångsynthet??

    Skriv vad ni tycker. Jag hoppas att vi kan få igång en hälsosam och givande diskussion.

    Kom ihåg att respektera varandras åsikter

  • Svar på tråden vill du leka mamma mamma barn?
  • feministbrud

    Jag håller helt med! Jag vill ha barn någon gång och jag och min blivande man diskuterar ofta hur vi ska få ihop jämställdheten. Ett barn är ett barn och det viktigaste i ens liv (om man skaffar det). INGET får vara viktigare (doktorandtjänst, utlandsjobb eller cheftjänst). Att man fått ett nytt och jobb och en ny chans är väl knappast att jämföra med att bli pappa? Nej, det som inte är ok för mamman är inte ok för pappan heller, det borde vara självklar för alla pappor (och mammor också för den delen).

    Och det du skrev i ett annat inlägg om att kvinnor VILL vara hemma bla bla, är ju också så jäkla irriterande. Det är inte bara hennes barn! Viktigt att komma ihåg är också att pappan lika bra som mamman kan ta hand om barnet. Pappan sittr aldrig barnvakt åt sitt eget barn (ja, sånt har jag hört av mammor).

    Och jag har markerat genom att inte ta min blivande mans namn, för mitt är finare (tycker jag!). Barnen kommer att få bådas eftersom vi inte är överens där. Jag tror att vi kvinnor redan från födseln är medvetna om att vi någon gång ska byta namn, därför gör vi det så lättvindigt. Män däremot är inte det. Så till alla kvinnor: tänk på det innan du ger upp ditt fina namn!


    Tooticki skrev 2008-08-07 11:17:26 följande:
    Problemet är ju egentligen inte de enskilda fallen, om vi hade en 100% jämställd värld skulle vissa kvinnor välja att vara hemmafruar just för att de vill det. Problemet är när vi inte är medvetna utav vilken anledning vi väljer som vi gör. Min kollega kom till jobbet för ett par veckor sedan och berättade att han och hans sambo hade pratat om att hon skulle ansöka om att få gå ner till 80% på sitt nya jobb för de har en 1,5-åring hemma. Några dagar senare hade hon haft ett samtal med sin chef som då hade frågat henne om inte hon ville jobba 80% istället för 100% eftersom sonen är så liten. Min kollega med sambo var jättenöjda över att hon inte ens behövde be om det, och jag tänkte med en gång "hade de erbjudit en man samma sak?"?Eller som när brudarna här på BT väljer att ta sin mans namn, även om det är vanligare och inte lika fint som deras eget, för att de VILL det! Det har inget med normer att göra...
  • feministbrud

    Haha, det var ett bra argument!!


    Tooticki skrev 2008-08-07 11:29:29 följande:
    Inga skattepengar till hemmaföräldrar/-makar förrän 50% är män säger jag!
  • Tooticki
    Nibla skrev 2008-08-07 11:32:42 följande:
    Så varför anser du att det inte är ett giltigt skäl till varför mamman är hemma längre!?!?!??
    För att de flesta har inte dels en så hög inkomst att 20% motsvarar 13000 kr netto, dels att skillnaden i inkomst bland våra vänner är max 5000 kr brutto mellan kvinnan och mannen och fler av männen har en "försäkring" genom jobbet som gör att de får 90% av lönen vid föräldraledighet.

    Sen tycker jag att om man har så höga levnadsomkostnader så man inte klarar sig om mannen blir sjukskriven/handikappad/pappaledig etc så har man satt sig i en riskfylld sits.
  • laris

    Åh, vad jag vill vara med och diskutera men sitter på banken och jobbar. Har chefens ögon på mig... så håll igång tråden!!!!!!!1

  • Aleta

    Min man har gått ned till 80%. Visst, vi får inte lika mycket pengar i månaden (hans lön var högre än min) men tid är så mycket värdefullare än pengar. Dessutom så vill vi ju njuta av barnen, vips så är de stora och har flugit ut.

  • didis

    Oj hur mycket tjänar din man om ni förlorar 13.000/månad när han är pappaledig?

    Som jag skrev - många kvinnor jobbar deltid när de blivit mammor och klarar man den lönesänkningen borde de flesta klara av att pappan är hemma.

    Vi diskuterar två olika saker nu - dels föräldraförsäkringen och dels vårdnadsbidrag.

    Sverige har en fantastisk föräldraförsäkring och den betalar jag gärna skatt till men jag vill inte betala för att kvinnor skall gå hemma när barnen är större.

  • Tooticki
    Aleta skrev 2008-08-07 11:47:53 följande:
    Min man har gått ned till 80%. Visst, vi får inte lika mycket pengar i månaden (hans lön var högre än min) men tid är så mycket värdefullare än pengar. Dessutom så vill vi ju njuta av barnen, vips så är de stora och har flugit ut.
    Ja, nu har jag inga men jag känner att OM man väljer att skaffa barn, är det inte värt en lägre inkomst och en skruttigare bil att få vara mer med dem? Jag önskar att min pappa varit hemma mer, han är världens bästa men har alltid jobbat mycket (inköpare som reste jämt, egna butiker, konsult etc) och det vet jag att han sörjer idag och det gör jag med.
  • Aleta
    Aleta skrev 2008-08-07 09:26:22 följande:
    Män 82%, kvinnor 12%!
    Ha ha! Det var ingen som reagerade på att jag skrev fel!
    Vad består de övriga 6% av? Apor?
    Givetvis skulle det stå 18% kvinnor.
  • Joeline

    Feministbrud: jag tror att de flesta forskare som har kommit fram till att det finns biologiska skillnader i mäns och kvinnors hjärnor inte därmed säger att det inte finns individuella skillnader. Jag tycker inte att det gör diskussionen mindre intressant.

Svar på tråden vill du leka mamma mamma barn?