• Finlan­ds tjejen
    Äldre 2 Apr 06:32
    42863 visningar
    222 svar
    222
    42863

    pampas brudar se hit

    Hej, jag har märkt att vi är många från pampas på den finska tråden nu lagar jag en egen för bara oss pampas bor. Välkommen in!

  • Svar på tråden pampas brudar se hit
  • Netta7­9
    Äldre 7 Jun 13:16
    #0

    Här tittar en fjolårsbrud in . Kul att lite läsa om era förberedelser, känner så igen mig från förra sommaren. Har några tips att dela med mig av.

    - Servetter kan man hitta billigt på euroihme/euroextra, vi hittade våra i exakt rätta färger i en sån affär. De borde ju också ha engångstallrikar m.m. om man behöver sånt och inte avskräcks av att handla på ett så billigt ställe.

    - Det lönar sig att satsa på bra fotograf, för bra bilder vill man ha.

    - Ha god tid på er att göra festprogram, även om man är bra med datorer så kan det kräva lite (eller mycket) pyssel. Jag blev stressad.

    - Bordsplacering, om man har en sån, lönar det sig också att kolla på i tid, även om man kanske inte har gästlistan färdig. Kolla framförallt om man kan ställa borden på det sätt man vill eller om man måste tänka om. Vi fick tänka om...

    - Om man ska på bröllopsresa strax efter bröllopet så ska man se till att man har samma namn på resebokningen och passet. Jag reste i mitt flicknamn, likaså skrev jag mitt flicknamn under kvitton i butiker sålänge jag hade gammalt bank-/visakort (öh, ganska naturligt...).

    FPA-kort kommer automatisk hem om man byter namn, det kom nog inom en månad. Om jag minns rätt så kom också s-bonuskortet automatiskt. Bankkort ska man beställa nya. Jag bytte bank så för mig blev det inga avgifter, jag tror att det kan vara olika med banker om de tar avgift för nya kort eller inte. Körkort tror jag tog ca två veckor att få nytt och det kostade 40 eurosar. Lindexkort får man inte nytt för där står inte namnet ingraverat, inte heller bibbakort. Kappahlkort får man gratis beställa nytt med nya namnet.

    Prästen ska ha hindersprövningen. Man kan också söka om hindersprövning på pastorskansliet i hemförsamlingen (och det ska duga med både brudens och brudgummens hemförsamling). Då behöver man inte komma ihåg att föra nåt extra papper åt prästen (som man ju måste om man söker på magistraten). Namnbyteslappen fyllde vi i på pastorskansliet och lämnade in den genast.

    Nu kommer jag inte på mera i praktisk väg. Men jag ska passa på att (igen) bjuda ut vår "Välkommen"-skylt. Vi tillverkade en själv, ca 3x0,5 m och band björkris på kanterna. Väldigt fint. Passar speciellt bra på folkhögskolan i Nkby, för det var där vi hade vår fest. Säljes billigt, för vi har ju ingen nytta av den! Om man vill ha bilder så skicka mail på annetteahlskog@yahoo.co.uk
    Lycka till med bröllopsplanering!

  • Blir_F­ru_070­7
    Äldre 7 Jun 13:27
    #0

    Tack för alla tipsen Netta79!

    En fråga, vilket bytte du först, körkort eller bankkort? Kan man ha ett bankkort i gamla namnet och ett i nya namnet tills man fått körkortet, eller hur gör man helt praktiskt? Jag antar att man inte kan ha två körkort samtidigt...

  • Netta7­9
    Äldre 7 Jun 13:34
    #0

    Oj, jag blir osäker på vilket jag fick först, bankkortet eller körkortet... Det var nog ganska i samma veva, sku jag säga. Men minns faktiskt inte exakt. Minns dock att jag var några veckor utan bankkort, efter att ha lämnat in min gamla banks kort till min nya bank, för så var jag tvungen att göra. Problem var det dock aldrig. Kanske jag inte handlade nåt som gick över 50 eurosgränsen och alltså inte behövde visa id? Det är säkert i varje fall bra att vara lite förberedd på att det kan ta ett tag att få både bankkort och körkort, eller så handlar man bara på ställen där man blir igenkänd . Nej, gamla körkortet klipps på polisstationen när du får det nya, så två får du inte ha. Var det alls nån hjälp?

  • Blir_F­ru_070­7
    Äldre 7 Jun 13:47
    #0

    Jo, tack så mycket!
    Får man ett meddelande då namnet har bytts? Hur länge tar det ungefär? Tar man med sig ngt papper över namnändringen till polisstationen då man byter körkort?

  • Fru070­7
    Äldre 7 Jun 15:08
    #0

    Netta79

    Vi ska ha festen på Folkis i NYkabi!!
    Tack för alla tips, jag har faktikst fixat typ allt som du prata om, känns skönt.

    Hur många gäster hade ni där?
    Hade ni mat serverig elr buffe´?

    Vi ska ha maten inne i matsalen å sen festen ute på gården i ett tält.

    Kan du maila bilder på skylten till brud07@yahoo.se och meddela vad ni skulle vilja ha för den :)

  • Blir_F­ru_070­7
    Äldre 7 Jun 15:33
    #0

    Nu har jag äntligen köpt lite smink till bröllopet. Borde egentligen ha gjort det mycket tidigare, typ för ett halvt år sedan, men då jag velar till o från vad jag ska ha för produkter.... Brukar annars bara använda tonad dagkräm och svart mascara. Nu gick jag helt enkelt in till sokos och handlade concealer (Helena Rubenstein magic concealer som det skrivs så mycket om) och sen så frågade jag efter en bra krämrouge (hon rekommenderade Lancome magie blush) och ett bra solpuder (rekommenderade Lancome star bronzer). Så nu är det bara att börja öva sig, en månad kvar... :)

  • Fru070­7
    Äldre 7 Jun 21:22
    #0

    Nu kom sambon hem me spriten.. :)
    17 lådor öl a´24 burkar
    4 lådor cider
    2 lådor gin
    80 liter vin
    3 liter konjak
    5 liter starksprit
    3 liter likör

    Månne de int räcker till ett bröllop för 96 pers :)

  • kiija
    Äldre 8 Jun 11:45
    #0

    han hade minsann handlat :) tycker nog att det borde räcka

  • Netta7­9
    Äldre 8 Jun 13:17
    #0

    Fru0707:
    Jag tror vi hade dukat för 104 personer inne i matsalen. Men några uteblev, mest småbarn, så lite färre var det sen ändå. Vi hade typ buffé, alltså man hämtade maten själv från serveringsdisken, som vi hade flyttat så att den stod strax till vänster då man kommer in i salen. Borden hade vi i princip så som de alltid är i salen, med lite modifikation. Lilla kabinettet hade vi som lekrum åt barnen.
    Jag ska skicka bilder hemifrån sen, är på jobb, kan fara tills imorgon. Skylten finns för övrigt i Nkby, hos min mamma. Jag tror förresten att jag vet vem din man är, ankdammen, du vet .

    Blir_Fru_0707:
    Det är otroligt hur fort man glömmer! För jag kommer faktiskt inte ihåg om jag fick ett brev hem att namnändringen är i kraft eller inte. Och det är ju sånt man funderar på före... Jag fick i varje fall brev från församlingen, eftersom jag flyttades till min mans församling. Men det får man ju alltid när man byter församling. Till polisen tror jag att jag hade med FPA-kortet, för det kommer faktiskt snabbt. Jag ska kolla om jag råkar hitta hemma nåt papper på att jag ändrat namn. Börjar ju fundera själv.

    Håhå, nu måste jag ju jobba! Borde ju inte surfa privat på arbetet...

  • Fru070­7
    Äldre 8 Jun 13:26
    #0

    Netta79

    Jo ankdammen, å e du från nykabi så har ni ju gått i samma skola, stan e ju int så stor så att säga..

    Vi tänkte flytta serveringssaken till kabinetten och bara ha borden inne i salen, vi har 96 personer men tänkte sätta ihop 2 bord så att de blir ett fyrkant som rymmer 8 personer. Så blir maten lite mera avskilt om man gör så, där tänkte vi även duka kaffebordet.

    Jo maila gärna bilder, ser frammot dem.

    Tror ja ska leka lat och börja fara hemåt såhär fredagen till ära, vi har flextid så får sluta allt från 14 å framåt :) Härligt såhär på sommaren.

    Jo glömde
    10 flaskor champagne hade han oxå hem :)

Svar på tråden pampas brudar se hit