• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Akvavit

    Duchess,
    Åh vad bra!! Vår präst sa att vi kunde använda våra redan använda vigselprogram, men att naturligtvis det fulla ansvaret låg på oss, om någon skulle "skvallra".
    Men nu känns det ju bra att det inte är fel att ha dem längre!
    Tack för infon!

  • Godisråttan

    En fråga!
    Vi var på vigselsamtal nyligen och då sa vår präst att jag inte får gå in ensam. Jag vill ju inte att min m2b ska se mig innan. Går det att jag går in och han möter mig längs altargången?Detta känns så otroligt ledsamt för mig då jag verkligen inte vill gå in med han i kyrkan utan att han ska se mig först i kyrkan(inte i rummet innan kyrkan)

  • Kjell Präst
    Godisråttan skrev 2008-02-15 09:13:52 följande:
    En fråga!Vi var på vigselsamtal nyligen och då sa vår präst att jag inte får gå in ensam. Jag vill ju inte att min m2b ska se mig innan. Går det att jag går in och han möter mig längs altargången?Detta känns så otroligt ledsamt för mig då jag verkligen inte vill gå in med han i kyrkan utan att han ska se mig först i kyrkan(inte i rummet innan kyrkan)
    Min åsikt i den här frågan har jag redan klargjort i tråden "Får man inte ens gå in SJÄLV i kyrkan". Jag upprepar dock: Självklart vill jag helst att ett brudpar ska gå in tillsammans, det är tradition och jag tycker det är en fin symbol att man "går in i" sitt nya liv tillsammans, som ett par.
    Allt annat än detta känns som B-lösningar för mig.
    Men!
    Om man absolut inte vill göra så, så tycker jag att det är bättre att bruden går in själv än att man har en brudöverlämning, även om jag tycker att båda dessa varianter sätter för mycket fokus på bruden, inte på brudparet. Att din blivande man möter dig halvvägs är väl i så fall ännu lite bättre än att du knallar gången upp helt själv. Då går ni ju i alla fall en bit tillsammans.
  • Godisråttan

    Tack för svaret!Hur gör jag nu när min präst vägrar?Vi har redan skickat ut inbjudningskort...Detta är verkligen jätteviktigt för mig.

  • Kjell Präst
    Godisråttan skrev 2008-02-15 10:55:32 följande:
    Tack för svaret!Hur gör jag nu när min präst vägrar?Vi har redan skickat ut inbjudningskort...Detta är verkligen jätteviktigt för mig.
    Jag förstår ditt problem, men tyvärr är det inte mycket att göra; vill ni ha den kyrka och den tid som ni bokat så måste ni finna er i att prästen har sista ordet när det gäller den här gudstjänsten -försåvitt ni inte känner någon annan präst som kan ta på sig er vigsel istället för den präst ni tilldelats?
  • Suniz

    Får man lov att välja vilken ingångs- och utgångsmusik man vill?
    Och måste vigseln vara något speciellt antal minuter långt? Jag vill ha så kort vigselcermoni som möjligt.
    Jag vet allt som måste vara med i en kyrklig vigsel, dvs bibeltext, vigselritual, 2 psalmer.
    Men mellan psalmerna vill jag att vår brudtärna läser två dikter. Som ingångsmusik skulle jag vilja ha Kärleken förde oss samman, och ev likadant som utgångsmusik. E detta möjligt???

  • Kjell Präst

    Suniz: Det finns ingen regel för hur lång/kort en vigsel ska vara, har man inga extra moment kan det vara klart på 20 minuter. Nu vill ni ha extra diktläsning vilket gör att det blir lite längre, men mer än en halvtimme lär det inte ta.
    Man får välja in- och utgångsmusik själv, eller rättare sagt i samråd med präst och kyrkomusiker. Jag känner inte till den låt du föreslår, men till namnet låter den ju helt okay. Det handlar väl mest om att det ska vara musik som
    1)är lämplig i kyrkan
    2)organisten kan spela och hitta noter till
    Punkt 1 verkar grön i ert fall, när det gäller punkt 2 får ni ta det med organisten. Hoppas det går bra!

Svar på tråden Fråga prästerna 2