• Äldre 19 Nov 05:22
    58908 visningar
    420 svar
    420
    58908

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Blondi­e77
    Äldre 1 Feb 11:48

    Måste man ha orgelmusik vid ingång och utgång i kyrkan eller går det bra att ha med egen musik på cd?

  • Äldre 1 Feb 12:33
    Blondie77 skrev 2008-02-01 11:48:12 följande:
    Måste man ha orgelmusik vid ingång och utgång i kyrkan eller går det bra att ha med egen musik på cd?
    Regeln är alltid orgel - eller annan levande musik. CD-musik bör ju helst undvikas eftersom det blir ganska "platt" och livlöst i en kyrka. Vissa kyrkor/församlingar tillåter inte CD-musik, i andra går det bra. Så du måste höra efter i den aktuella vigselkyrkan.
  • mattev­e
    Äldre 2 Feb 19:44

    En fråga: Vi vill gärna ha vigseln i kyrkan på engelska eftersom min blivande är amerikan - går det? Blir det på "svenskt vis" fortfarande, dvs alla texter som vanligt fast på engelska? Tacksam för hjälp!

  • mattev­e
    Äldre 2 Feb 19:50

    Eller kan man ha tvåspråkigt?!


    matteve skrev 2008-02-02 19:44:33 följande:
    En fråga: Vi vill gärna ha vigseln i kyrkan på engelska eftersom min blivande är amerikan - går det? Blir det på "svenskt vis" fortfarande, dvs alla texter som vanligt fast på engelska? Tacksam för hjälp!
  • Burre Präst
    Äldre 2 Feb 23:53

    matteve:

    Hela vigselgudstjänsten finns översatt till engelska (och tyska, franska och spanska bl.a.) så det är inga problem att ha den på engelska eller göra den tvåspråkig. Jag har flera gånger nu haft tvåspråkiga vigslar. Senast blev det så att jag ställde frågorna på vars och ens språk och brudparet sade löftena på engelska.

    Prata med er vigselpräst så ska det säkert gå bra.

  • mattev­e
    Äldre 2 Feb 23:59

    Tack Burre Präst!

    Kan man hitta den engelska versionen någonstans på nätet?

    Burre Präst skrev 2008-02-02 23:53:01 följande:


    matteve:Hela vigselgudstjänsten finns översatt till engelska (och tyska, franska och spanska bl.a.) så det är inga problem att ha den på engelska eller göra den tvåspråkig. Jag har flera gånger nu haft tvåspråkiga vigslar. Senast blev det så att jag ställde frågorna på vars och ens språk och brudparet sade löftena på engelska.Prata med er vigselpräst så ska det säkert gå bra.
  • Burre Präst
    Äldre 3 Feb 00:10

    matteve:

    Jag letade lite men kunde inte hitta den engelska texten på nätet. Förut har både dop- och vigselordningen funnits på engelska på Svenska Kyrkans webplats (www.svenskakyrkan.se), men jag kan inte hitta dem nu. Beklagar. Kanske någon annan vet var dessa kan finnas.

  • Äldre 3 Feb 06:46

    Vill bara tillägga att det också beror på prästens språkkunskaper hur mycket av vigseln han/hon är beredd att ha på ett annat språk än svenska. Jag har haft tvåspråkiga dop och vigslar, men jag skulle vara tveksam till att ha helt engelskspråkiga sådana gudstjänster. Hade det dessutom rört sig om tyska eller franska hade jag absolut inte klarat av det. Det räcker ju tyvärr inte med att läsa innantill för att behärska språket

  • Lottis­82
    Äldre 3 Feb 09:11

    Jag har en fråga, eller flera...
    Jag och min blivande man vill ha en personlig vigsel där våra nära får vara med.

    Vi tänkte gifta oss i kyrkan, men har nu börjat fundera på borglig vigsel sedan vi har blivit mycket otrevligt bemötta av våran präst.

    Jag ringde för att jag hade en del funderingar och frågor. Jag ville byta ut helst båda, men åtminstone en av psalmerna mot "älska mig" som "allsång" istället. Flera i min familj har haft den låten istället för en av psalmerna. Jag fick absolut inte byta ut någon psalm, då han hade 3 psalmer totalt vi fick välja mellan och sa att vi var tvugna att ha minst två psalmer under vigseln.

    Sedan ville jag att min tärna ska sjunga två solosånger, vilket han tyckte var för mycket. Vill också att min dotter som är 6 år ska sjunga en vers på Idas sommarvisa, vilket han inte heller tyckte om. Han tyckte inte att man skulle blanda in så mycket eget, det blev aldrig bra då sa han.

    Jag ville också att min andra tärna skulle få vara med och läsa en text ur tex psalmboken, bibeln eller någon annan kärleksdikt och det var inte heller bra.

    Sedan hade jag önskemål om ingångsmusik, eftersom vi gifter oss på nationaldagen, så ville jag ha "du gamla du fria"- instrumentalt- då gapskrattade han. Jag tror att det hade varit bättre om jag valt kalle anka... Det var det fånigaste han hört...

    När jag la på luren efter detta samtal, sprutade tårarna och allt jag drömt och sett fram emot med vigseln var förstört. Allt kändes bara skit!

    Är det verkligen helt otänkbara saker jag önskat, vill gärna ha raka och ärliga svar.

    Kan han verkligen bestämma hur vi ska ha det på vår vigsel, för mig känns det mer som att det är han som ska gifta sig och inte vi.
    Kan jag få en annan präst till denna kyrkan?
    Kan jag kräva att få det som jag vill?

    Jag vet inte vad jag har för rättigheter.

  • Nessan
    Äldre 3 Feb 09:16

    Det där med svenska kyrkans hemsida tycker jag är lite synd. Förut har det legat en massa bra vigselrelaterad info där (som vigselordning, översättning av löften etc), men inget är kvar. Varför denna ändring? Dumt tycker jag.

    Burre Präst skrev 2008-02-03 00:10:08 följande:


    matteve:Jag letade lite men kunde inte hitta den engelska texten på nätet. Förut har både dop- och vigselordningen funnits på engelska på Svenska Kyrkans webplats (www.svenskakyrkan.se), men jag kan inte hitta dem nu. Beklagar. Kanske någon annan vet var dessa kan finnas.
Svar på tråden Fråga prästerna 2