• Äldre 19 Nov 05:22
    59202 visningar
    420 svar
    420
    59202

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • mmian
    Äldre 12 Feb 10:15

    jeez & kjell präst- Eeeexakt! Vi har just flyttat och därmed bytt kyrka till min kyrka där jag är uppväxt och självklart vill vi gifta oss här där vi bor men det verkar märligt. Jag vill ha en vacker gudstjänst och själv välja musik som passar oss. Det var också tveksamt med den text tärnan ska läsa (störst av allt är kärleken, psaltaren) och våra egna löften. Jag ska ringa dom idag då och se vad som blivit konstigt...

  • Paulus
    Äldre 12 Feb 10:33

    Ang psalmer i agendor:
    Enligt svensk lag är det förbjudet att kopiera (och med det menas också t ex att skriva av) texter och/eller noter ur Psalmboken eller några andra tryckta skrifter. Anledningen är förstås att upphovsmännen har rätt till ersättning för sitt arbete (jfr olaglig nedladdning av filer från nätet). Svenska kyrkan har haft ett generellt avtal som givit rätt att använda texter ur psalmboken i gudstjänstagendor och liknande, men det avtalet har gått ut, och år inte förnyat ännu. Det innebär att det alltså är förbjudet att skriva psalmtexter i vigselprogram - med ett undantag: Texter som är äldre än 70 år omfattas inte av lagstiftningen. Då skulle man kunna tro att t ex "Den blomstertid" är fri att kopiera, den psalmen skrevs 1694. Men den version som står i psalmboken är bearbetad 1979, och omfattas alltså av det lagliga skyddet... Ett vigselprogram är förstås detsamma som en gudstjänstagenda, oavsett om det är brudparet eller prästen som tryckt upp den. Eftersom Svenska kyrkan tycker att man ska följa samhällets lagar, måste man vara noga med att sådana agendor inte förekommer. I kyrkorna finns psalmböcker, och de är dessa man får använda. Psalmer/sånger som inte står i psalmboken kan man alltså inte använda, såvida man inte gör en egen överenskommelse med upphovsmännen i varje enskilt fall. Oehört krångligt, javisst, men tyvärr inget att göra åt. För vem vill att bröllopet ska förknippas med olagligheter...?

  • Äldre 12 Feb 10:45

    Paulus: Tack för detta klargörande!

  • Nessan
    Äldre 12 Feb 10:55

    Det du skriver stämmer nästan. Upphovsrätten gäller mycket riktigt i 70 år, men det är 70 år efter att upphovsmannen avlidit! Alltså kan man inte ta ledning av när psalmen skapades, för det kan ju mycket väl tä'nkas att upphovsmannen sedan levde ytterligare 20 år, vilket alltså skulle innebära att skyddet sträcker sig 90 år efter psalmkomponerandet.

    Du skrev också: "Psalmer/sånger som inte står i psalmboken kan man alltså inte använda, såvida man inte gör en egen överenskommelse med upphovsmännen i varje enskilt fall."
    Nja, inte riktigt. Offentliggjorda sånger får framföras i gudstjänster oaktat upphovsrätten. Detta är en inskränkning i upphovsrätten som det ansetts att upphovsmannen får tåla. Vill man alltså sjunga "Tro" av Marie Fredriksson i en gudstjänst är det helt ok och man behöver inte fråga henne om tillstånd.


    Paulus skrev 2008-02-12 10:33:58 följande:
    Det innebär att det alltså är förbjudet att skriva psalmtexter i vigselprogram - med ett undantag: Texter som är äldre än 70 år omfattas inte av lagstiftningen. Då skulle man kunna tro att t ex "Den blomstertid" är fri att kopiera, den psalmen skrevs 1694. Men den version som står i psalmboken är bearbetad 1979, och omfattas alltså av det lagliga skyddet... Ett vigselprogram är förstås detsamma som en gudstjänstagenda, oavsett om det är brudparet eller prästen som tryckt upp den. Eftersom Svenska kyrkan tycker att man ska följa samhällets lagar, måste man vara noga med att sådana agendor inte förekommer. I kyrkorna finns psalmböcker, och de är dessa man får använda. Psalmer/sånger som inte står i psalmboken kan man alltså inte använda, såvida man inte gör en egen överenskommelse med upphovsmännen i varje enskilt fall. Oehört krångligt, javisst, men tyvärr inget att göra åt. För vem vill att bröllopet ska förknippas med olagligheter...?
  • Paulus
    Äldre 12 Feb 12:19

    Riktigt påpekande: Upphovsrätten gäller intill utgången av det sjuttionde året efter det år uphovsmannen dog. Om det är fler upphovsmän - t ex i fallet med "Den blomstertid" - räknas 70-årsfristen från den sist avlidne. Beträffande framförande av solosånger gäller andra regler. Svenska kyrkan har ett avtal med STIM som reglerar det. Men om man vill ha unisona sånger som inte står i kyrkans psalmböcker måste texten mångfaldigas, och då gäller upphovsrätten.

  • Shoron­a
    Äldre 12 Feb 19:31

    Hej!

    Vi ska gifta oss den 31 Maj men ingen av oss har någon aning om vad vi ska ha för psalmer. Kan vi få några tips kanske?

  • Äldre 13 Feb 19:19

    Shorona: 31 maj är ju precis på gränsen mellan vår och sommar, jag tillåter mig därför att citera mig själv i ett tidigare svar här i tråden:

    De vanliga vigselpsalmerna funkar förstås, jag föreslår alltid nr 84 och nr 411 som jag tycker är vackra och relativt lättsjungna. Sedan kan man ju ta till exempel några verser av nr 162 "Som sol om våren stiger", den har en väldigt vacker text och nästan alla kan sjunga med eftersom den sjungs på samma melodi som "Den blomstertid nu kommer" På samma sätt kan man ju tänka sig nr 198 "Likt vårdagssol i morgonglöd" som sjungs på samma melodi som "I denna ljuva sommartid"

    Om man vill fokusera på sommar snarare än vår så går det ju utmärkt att ta de traditionella texterna till ovannämnda psalmer, dvs 199 "Den blomstertid nu kommer" och 200 "I denna ljuva sommartid". Och sedan finns det ungefär 700 psalmer till i psalmboken att välja på

  • Fru Diaman­t
    Äldre 13 Feb 20:54

    Jag skulle vilja gå till kyrkan och bläddra i psalmboken för att se vilka psalmer vi ska välja till vår vigsel. Hur vet jag när kyrkan är öppen för allmänheten? Vill inte komma inklampandes mitt i någon gudstjänst!

  • Äldre 13 Feb 21:09

    Det är olika i olika kyrkor, många kyrkor har väldigt generösa öppettider, där jag jobbar har vi öppet mellan 9.00-15.00 varje dag utom lördagar. Så det bästa är om du ringer din församling och frågar.

    Fru Diamant skrev 2008-02-13 20:54:24 följande:


    Jag skulle vilja gå till kyrkan och bläddra i psalmboken för att se vilka psalmer vi ska välja till vår vigsel. Hur vet jag när kyrkan är öppen för allmänheten? Vill inte komma inklampandes mitt i någon gudstjänst!
  • Fru Diaman­t
    Äldre 13 Feb 21:43

    Tack för svaret, Kjell Präst!

Svar på tråden Fråga prästerna 2