• Äldre 19 Nov 05:22
    59195 visningar
    420 svar
    420
    59195

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Äldre 31 Jan 20:06

    Soon to be Mrs P:Kontakta din församling, många vuxna döps i Svenska kyrkan och man väljer själv om man vill ha en stor ceremoni eller en helt privat tillställning.

  • Soon to be Mrs P
    Äldre 1 Feb 08:07

    Tack för svaret!

  • Nessan
    Äldre 1 Feb 08:23

    Angående vuxendop i Svenska kyrkan - finns det dopgravar där? Jag tror aldrig jag har varit i en svenska-kyrkan-kyrka som haft en sådan (det är väl vanligast med barndop där), men däremot i flera andra frikyrkor (där vuxendop är vanligare). Hur gör man då rent praktiskt i svenska kyrkan vid vuxendop?

  • Äldre 1 Feb 08:51
    Nessan skrev 2008-02-01 08:23:55 följande:
    Angående vuxendop i Svenska kyrkan - finns det dopgravar där? Jag tror aldrig jag har varit i en svenska-kyrkan-kyrka som haft en sådan (det är väl vanligast med barndop där), men däremot i flera andra frikyrkor (där vuxendop är vanligare). Hur gör man då rent praktiskt i svenska kyrkan vid vuxendop?
    Det finns flera varianter. Konfirmander - om man räknar dem som vuxna - döps ibland i någon sjö. Tror dock att det vanligaste är att man helt enkelt använder dopfunten, precis som vid barndop. Prästen bör dock inte lyfta upp dopkandidaten till funten vid vuxendop
  • Paoje
    Äldre 1 Feb 08:59

    Hej!

    Vi gifter oss inte förrän januari nästa år, har mycket funderingar redan nu. Helst av allt skulle jag vilja att min mormor och morfar som dog för inte alls länge sen, i alldeles för ung ålder (50 och 69) skulle kunna deltaga - kan man nämna något om det under vigseln? Eller kan det komma fram känslor hos gästerna som kanske inte är bra? Jag vill ändå på något sätt känna att de nämns (finns närvarande på något sätt liksom); eller kan man helt enkelt tända ett ljus för de innan?
    Hur brukar man göra?

  • Burre Präst
    Äldre 1 Feb 09:27

    Paoje:

    Jag förstår att du på något sätt vill "ha med" din mormor och morfar vid ditt bröllop, men jag har svårt att se hur man kan göra det i själva vigseln. Vigseln handlar ju om er två, brudparet. Om man då tar med ljuständning för en avliden eller liknande under den så kan det bli lite konstigt. Jag avvisar inte tanken helt, men jag kan se problem med att göra så ändå.

    Vid en konfirmationsgudstjänst hade jag ställt fram ett foto med ett tänt ljus framför till minne av en av konfirmanderna som avled under läsningen. För de övriga konfirmanderna var det helt OK, vi hade talat mycket om detta under tiden som gått efter dödsfallet. Däremot märkte jag att många av de andra reagerade och i några fall blev illa berörda. Om det beror på vår ovilja att tänka på döden eller om de bara inte var beredda på det vid en konfirmation vet jag inte riktigt.

    Kanske det är bättre att göra något för att påminna om dina morföräldrar vid festen efteråt? Eller att du under vigseln bär något som ankyter till dem (då vet du att de är med i alla fall)? Det finns säkert många olika sätt att låta en saknad person "vara med" vid ett sånt här tillfälle.

  • Paoje
    Äldre 1 Feb 09:30

    Tack för synpunkterna. Det är nog så som du säger, det kanske blir illa berörda och det är ju inte det som är meningen, de gick ju bort väldigt hastigt också.
    Jag går nog innan vigseln och tänder ljus i minneslunden istället.
    Burre Präst skrev 2008-02-01 09:27:43 följande:


    Paoje:Jag förstår att du på något sätt vill "ha med" din mormor och morfar vid ditt bröllop, men jag har svårt att se hur man kan göra det i själva vigseln. Vigseln handlar ju om er två, brudparet. Om man då tar med ljuständning för en avliden eller liknande under den så kan det bli lite konstigt. Jag avvisar inte tanken helt, men jag kan se problem med att göra så ändå.Vid en konfirmationsgudstjänst hade jag ställt fram ett foto med ett tänt ljus framför till minne av en av konfirmanderna som avled under läsningen. För de övriga konfirmanderna var det helt OK, vi hade talat mycket om detta under tiden som gått efter dödsfallet. Däremot märkte jag att många av de andra reagerade och i några fall blev illa berörda. Om det beror på vår ovilja att tänka på döden eller om de bara inte var beredda på det vid en konfirmation vet jag inte riktigt.Kanske det är bättre att göra något för att påminna om dina morföräldrar vid festen efteråt? Eller att du under vigseln bär något som ankyter till dem (då vet du att de är med i alla fall)? Det finns säkert många olika sätt att låta en saknad person "vara med" vid ett sånt här tillfälle.
  • hummle­dummle
    Äldre 1 Feb 10:46

    Hej vad ska det stå i ett vigselprogram???
    Jag hade tänkt mig allting på första sidan börja med ingång och allt i mellan och sen utgång. Sen på andra sidan en jätte fin dikt.. Är det ok att göra så??? Mvh Elisabet

  • Äldre 1 Feb 11:28

    Svenska kyrkan lägger sig inte i vad som står i vigselprogrammet, du är fri att utforma det precis som du vill, med hela ritualet, delar av det, dikter, texter - vad du vill.


    hummledummle skrev 2008-02-01 10:46:44 följande:
    Hej vad ska det stå i ett vigselprogram??? Jag hade tänkt mig allting på första sidan börja med ingång och allt i mellan och sen utgång. Sen på andra sidan en jätte fin dikt.. Är det ok att göra så??? Mvh Elisabet
  • hummle­dummle
    Äldre 1 Feb 11:47

    Tack snälla för hjälpen!!! Mvh Elisabet

Svar på tråden Fråga prästerna 2