• Äldre 19 Nov 05:22
    58729 visningar
    420 svar
    420
    58729

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • 2008-0­8-09
    Äldre 11 Feb 19:03

    Har en fråga angående det här med kyssen. Förstår att det inte alls är som på film att prästen ber mannen kyssa kvinnan, utan att de säger på något annat sätt.
    Har också hört att det egentligen inte ska vara någon kyss inne i kyrkan, men får man välja detta själv?

  • Äldre 11 Feb 20:03

    2008-08-09 skrev 2008-02-11 19:03:15 följande:


    Har en fråga angående det här med kyssen. Förstår att det inte alls är som på film att prästen ber mannen kyssa kvinnan, utan att de säger på något annat sätt.Har också hört att det egentligen inte ska vara någon kyss inne i kyrkan, men får man välja detta själv?
    Jag brukar säga till brudparen att jag inte tänker förbjuda dem att kyssas men att jag heller inte kommer att uppmana dem att göra det. Vill de kyssas så får det komma spontant och inte på uppmaning Det stämmer annars att kyssen enligt svensk tradition ska komma först på kyrktrappan. Men man kan ju inte styra allting... Gud blir bara glad om ni pussas lite
  • 2008-0­8-09
    Äldre 11 Feb 20:05

    Ok, men alltså när prästen förklarar oss gifta, kan vi smyga dit en puss? Eller "när" ska den vara isf?

  • mmian
    Äldre 11 Feb 20:06

    Jag har en fundering kring det här med musik i kyrkan. Varför får vi (vet att det är olika) i vår församling INTE välja annat än psalmer på bröllopet? Detta gör att vi väljer att gifta oss i en annan kyrka då personlig prägel är otroligt viktigt för oss.

  • tågjän­tan
    Äldre 11 Feb 20:35

    mmian
    Menar du att du utöver psalmerna inte får ha några andra sånger eller så? För minst två psalmer tillhör vigselritualet enligt svenska kyrkans ordning, som jag förstått det. Samtidigt var det en för "några sidor sedan" i denna tråden hade liknande problem där prästen inte ville tillåta en del (el om det var det mesta) av det som brudparet ville ha med utöver det som kyrkohandboken säger.

  • mmian
    Äldre 11 Feb 20:39

    tågjäntan- Inget utöver nej. Fast jag vill helst inte ha några psalmer alls

  • Äldre 11 Feb 20:47

    2008-08-09 Ja, det är väl ett lämpligt ställe...

    mmian: Jag vet ju förstås inte varför det är så i er församling, jag jobbar ju inte där Normalt ska det inte vara några problem att lägga till extra moment, som solosång tex så länge man inte försöker byta bort psalmerna. Synd att du helst inte skulle vilja ha psalmer, det finns ju över 700 att välja på så ALLA kan ju omöjligtvis vara värdelösa!

  • mmian
    Äldre 11 Feb 20:53

    Kjell Präst- Fast jag får ju inte välja fritt vilka psalmer så det var inga 700 att välja på... Det retar mig lite då jag redan valt ut två psalmer och två låtar. Fick inte heller välja marschmusik. Tänkte om det var något generellt eller om man bara är väldigt inskränkt i vår församling...

  • Jeez
    Äldre 11 Feb 23:02

    mmian, fick ni inte välja psalmer fritt? Eller ingång/utgångsmusik? Det låter konstigt tycker jag. Är det så generellt i församlingen (en policy de har och är tydlig med?)eller med just den präst ni fått?

    å här står det i kyrkohandboken (som var svenskkyrklig präst har att följa) "Allmänna anvisningar [...]Instrumental- och/eller vokalmusik, liksom lyrikläsning, kan framföras på lämplig plats i gudstjänsten."

    Prästen är ansvarig för vigselns utformning, liksom för andra gudstjänster. Därmed kan man säga att prästen har mycket makt. MEN man kan verkligen diskutera när prästen tar över hela vigseln och inte vill ha någon delaktighet alls ifrån brudparet. Jag skulle ta upp det till diskussion med kyrkoherden (chefen i församlingen) och ifrågasätta deras (ev. den prästens) syn på gudstjänsten som församlingens gemensamma angelägenhet.

  • Äldre 12 Feb 04:14

    Instämmer med Jeez: Får ni inte ens välja psalmer fritt så har er vigselpräst, eller er vigselförsamling, en märklig inställning. Protestera! Jag kan förstå om prästen inte vill att ett brudpar ska ha "Den blomstertid nu kommer" i januari (har själv avstyrt just detta) eller "Bereden väg för Herran" i juli - men det finns ju fortfarande M-A-S-S-O-R av psalmer att välja på.

Svar på tråden Fråga prästerna 2