• Äldre 19 Nov 05:22
    58810 visningar
    420 svar
    420
    58810

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Jonna8­3
    Äldre 10 Feb 18:42

    Hej!

    Har en fråga om det här med kvinnliga präster.. Enligt bibeln kan inte kvinnor vara präster (har inte läst det själv, utan min svärfar pratade om det) och jag undrar varför inte? Alltså enligt bibeln.

  • Äldre 10 Feb 21:28

    Nanna 3000: När en kyrka invigs läser biskopen vissa invigningsord för att markera att kyrkan är ett heligt rum. Jag har aldrig varit med om en avsakralisering, vet bara att det finns. Man brukar fira en speciell sista gudstjänst där man bär ut en del saker ur kyrkan, kanske silvret och korset eller liknande. Att helga en skogsglänta torde inte behövas eftersom det är Gud som skapat den och den alltså redan är helig Inea särskilda ritualer behövs för att tillfälligt helga en plats - man kan fira gudstjänst i en lada, på en båt eller varsomhelst utan några särskilda invigningsceremonier. Friluftsgudstjänster är vanligt förekommande sommartid och man räknar då med att eftersom kyrkan egentligen inte är byggnaden utan folket - alltså behöver man inte "inviga" naturen vid sådana tillfällen.

    Jonna83: Detta är en evig tvistefråga. Motståndare till kvinnliga präster (beslutet att tillåta kvinnliga präster togs 1958 och firar alltså 50-årsjubileum i år) brukar hänvisa bland annat till aposteln Paulus ord om att "kvinnan ska tiga i församlingen" och det faktum att det bara var män som följde Jesus. Det senare vet vi ju inget om, det vi vet är att det (nästan) bara är män som är OMSKRIVNA i Bibeln och det är ju inte samma sak! När det gäller Paulus så har han sagt en hel massa saker, och allt är inte tillämpbart på dagens samhälle. Man får ha i åtanke att Bibelns Nya Testamente är närmare 2000 år gammalt, och det samhälle som fanns då är förstås borta sedan mycket länge.

  • misstr­ixie
    Äldre 11 Feb 00:55

    Har en fråga om något som kanske är lite känsligt. Vi har gett önskemål om en viss präst, men det är förstås ingen garanti för att just denna kan ställa upp. Inom samma församling arbetar en annan präst som är bekant för oss sedan tidigare från en närståendes begravning. Den här prästen är lite till åren kommen och på begravningen blev det ganska tryckt stämning då han blandade ihop fakta om min bortgångna släkting, tappade tråden flera gånger i sin predikan, mumlade och betedde sig allmänt förvirrat. Jag klandrar naturligtvis inte honom för detta, jag vet ju inte vad som ligger bakom, men jag har blivit mer och mer rädd att vi ska bli "tilldelade" denna präst till vårt bröllop. Efter begravningen var många ledsna och tyckte att det kändes ovärdigt hur det hela genomförts, och så vill jag inte ha det på en så pass viktig stund i livet. Men samtidigt skulle det förmodligen verka otacksamt och ohyfsat att be att få en annan präst om vi skulle få veta att just denna prästen ska viga oss... Finns det någon lösning på detta (eventuella) problem som inte sårar någons känslor?

  • Äldre 11 Feb 04:59

    misstrixie: Mitt förslag är att ni meddelar församlingen att ni helst inte vill ha denne präst och gärna också berättar varför. Förhoppningsvis lyssnar man då på er och väljer en annan präst. Då behöver ju inte den "ratade" prästen få veta något eftersom han aldrig ens blivit tillfrågad. Hoppas det löser sig!

  • misstr­ixie
    Äldre 11 Feb 12:18

    Tack för svar, det var en bra idé!

  • Akvavi­t
    Äldre 11 Feb 12:31

    Jag undrar om det är vanligt att prästerna säger att man inte får skriva ut texterna till psalmerna i vigselprogrammet? Jag tycker det är väldigt vanligt att folk gör så, men vår präst har sagt att vi inte kan göra det pga avtal med psalmboksförlaget.

    Saken är att vi ska ha en vinterpsalm som bara fanns i Psalmer från 90-talet, och församlingen har bara ett 20-tal av de böckerna, vi räknar med att behöva minst 45 om folk delar. Vi har dessutom hunnit skriva ut alla programmen och göra slut på det pappret vi ska ha...

    Så någon synpunkt på detta?

  • Äldre 11 Feb 12:38

    Akvavit: Eftersom inget avtal har slutits mellan Svenska kyrkan och "psalmboksförlagen" (osäker på exakt vilka det är som borde sluta avtal, men principen är densamma)så har man från i går, 10 februari 2008, inte rätt att till agendor och liknande kopiera ur biblar och psalmböcker. Det är förstås idiotiskt men så är det. Förhoppningsvis kommer detta att lösas så småningom men som det nu är får jag exempelvis inte trycka upp en lapp med psalmer och ge till mina konfirmander, eller visa psalmerna på kyrkväggen med overheadprojektor eller liknande.

  • Akvavi­t
    Äldre 11 Feb 12:44

    Så vi kan alltså inte använda de program som vi har tryckt upp nu då? Det är ju helt vansinnigt, många av texterna finns ju dessutom på nätet, på både officiella och inofficiella siter, man får alltså inte ens skriva texterna?

    Det finns ju många som är kända, som "En blomstertid nu kommer" som används mycket även utanför kyrkan. I princip får dessa psalmer inte heller skrivas ut på något sätt?

  • Äldre 11 Feb 12:53

    Jag tror - men vet inte säkert - att avtalsdiskussionen gäller KOPIERING ur psalmbok och Bibel. Är alltså osäker på hur det är om man bara skriver ut texterna. När det gäller psalmer som används utanför kyrkan så är det ju den aktuella skolan/föreningen eller vad det nu kan vara som måste ha rätt att kopiera, där är inte kyrkan inblandad. I princip krävs det väl alltid tillåtelse för att man ska få kopiera ur böcker för att använda annat än privat. Problemet nu är ju att kyrkan centralt inte har ordnat upp detta, och skrivit ett nytt avtal. Kan inte tänka mig annat än att detta kommer att lösas så småningom, men förhandlingsviljan tycks inte vara så stor hos någondera parten. Jag vet inte hur ni ska lösa problemet med era färdigtryckta program. (Formellt antar jag för övrigt att det inte är kyrkan, utan ni, som står bakom dem). Ärligt talat tror jag att det kommer att "fuskas" rätt rejält med detta ute i församlingarna.

  • Akvavi­t
    Äldre 11 Feb 13:10

    Ok, tack för svar. VI får se hur vi gör då... ska kolla upp lite mer och prata med vår präst igen.
    Men tack som sagt!

Svar på tråden Fråga prästerna 2