• Äldre 19 Nov 05:22
    59196 visningar
    420 svar
    420
    59196

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • carino­kennet­h
    Äldre 29 Jan 23:44

    Hejsan!

    Dumma frågor kanske men jag undrar lite ang gäster i kyrkan och hur det funkar vid en vigsel?
    Vi vill ha ett litet bröllop där vi inte blir många gäster, kommer detta se dumt ut i kyrkan?

    Tack på förhand!

  • Äldre 30 Jan 04:32

    carinokenneth: Nej, det kommer inte att se dumt ut. Jag har haft några vigslar där det bara var brudparet och två vittnen och en av dessa blev den finaste vigsel jag haft.

  • carino­kennet­h
    Äldre 30 Jan 12:19

    Tack så mycket :)!!

    Kjell Präst skrev 2008-01-30 04:32:19 följande:


    carinokenneth: Nej, det kommer inte att se dumt ut. Jag har haft några vigslar där det bara var brudparet och två vittnen och en av dessa blev den finaste vigsel jag haft.
  • Koja
    Äldre 30 Jan 13:20

    Hej!

    Denna frågan har du säkert fått innan men jag frågar ändå.
    Det är så här att vi ska ta ett gammalt släktnamn när vi gifter oss.
    Jag kommer att byta nu innan vigseln och min blivande tar sen efternamnet av mig.

    Ingen av gästerna vet om att jag byter namn. Kommer prästen att läsa upp mitt nya efternamn under vigseln? Eller kan han säga mitt gamla? Vill att han ska säga mitt gamla efternamn. Eller kan man helt hoppa över att säga efternamnen?

    Tack på förhand

  • Burre Präst
    Äldre 30 Jan 13:45

    Koja: Prästen ska läsa de namn som står på hindersprövningen/vigselblanketten. Eftersom vigseln är en juridiskt giltig handling kan man inte frångå detta.

    Det betyder att har du ändrat efternamn före vigseln och din man sedan tar ditt efternamn så kommer alltså prästen att läsa upp ditt nya och din mans gamla namn i vigseln. Det går heller inte att utelämna efternamnet tyvärr.

    Men släkt och vänner kommer ju ändå förr eller senare få veta om ert nya efternamn. Är då inte vigseln ett lämpligt tillfälle att använda det för första gången? Ungefär som ett barns namn används offentligt för första gången i dopgudstjänsten.

  • Emkalo
    Äldre 30 Jan 15:38

    Jag har en fråga ang knäböjande. Vissa verkar göra det i kyrkan medan andra inte gör det. Vad är skillnaden? Jag trodde det var ngt katolskt (men jag är å andra sidan inte alls kunnig i kyrkliga traditioner) men har sett många göra det i protestantiska kyrkor här i Sv. Vem bestämmer om man ska knäböja?

  • Äldre 30 Jan 15:49

    Emkalo: Vid förbönen i en vigselgudstjänst knäböjer brudparet vid altaret. Kanske kan det finnas skäl att "hoppa över" knäböjandet i enstaka fall, det avgör ju isåfall prästen tillsammans med brudparet.

  • tågjän­tan
    Äldre 30 Jan 16:17

    Emkalo
    Jag har inget emot knäböjande men jag var lite orolig att det skulle bli problem pga av en stor och vid klänning. Men det gick hur bra som helst. En del säger att man ska dra upp kjolsdelen ordentligt så att tyget inte går sönder, men det var som sagt inga problem för mig.

  • Burre Präst
    Äldre 31 Jan 08:58

    Emkalo
    Jag har vid några tillfällen skippat knäböjandet under förbönen då bruden haft en klänning modell "ålskinn" (det var nog vanligare för 10-15 år sedan) som helt enkelt inte medgav några knäböjningar.

  • Soon to be Mrs P
    Äldre 31 Jan 16:54

    Hej Kjell/Burre Präst!

    En fråga som är lite relaterad men inte direkt handlar om vigsel: jag är inte döpt (och därför heller inte konfirmerad) men medlem i Svenska Kyrkan. Nu börjar jag känna att det vore viktigt för mig att vara döpt innan jag vigs (jag är den enda med andliga/religiösa dragningar i min familj). Hur går jag till väga? Jag vill inte ha någon stor ceremoni eller en massa åskådare utan detta är något jag vill göra bara för mig och inte för någon annan.

    Tack för alla bra svar ni ger i denna tråden!

Svar på tråden Fråga prästerna 2