• Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • Jeez

    Lottis 82, att prsäten lägger sig i ordningen är en sak, man är ansvarig för gudstjänsten. I princip kan man säga att det mesta i vigselordningen ska vara med, men det finns få begränsningar på hur mycket man kan "bygga ut den". Dvs, att lägga till är okej så länge budskapet är okej i det man vill säga. Att lägga in sina värderingar på det sätt er präst gjort tycker jag är att skjuta sig själv i foten. Och att inte ge alternativ eller motivera tycker jag är rent dumt.

    Exempelvis finns det ju utrymme för tre psalmer, minst två ska vara med enligt ordningen. Ett alternativ hade ju varit att ha två psalmer (man måste inte sjunga många verser och det finns dessutom många fina om man får lite ledning) plus en allsång.

    Äh, rent krasst verkar det vara en väldigt opastoral präst ni råkat ut för. Om jag var du skulle jag prata med kyrkoherden i församlingen om bemötandet. Skilj gärna på sakfrågor och personfrågor på ett tydligt sätt. Vissa sakfrågor har han rätt i att få stå på sig i, medan man verkligen kan dikutera bemötandet.

    För att prata om rättigheter så har du rätt till en vigsel i Svenska kyrkans ordning om du el din blivande är medlemmar. Ordningen är som den står rakt upp och ner. Det är prästen som sedan förhåller sig till praxis, eget samvete och kyrkans övriga bestämmelser och tro till vilkan h*n lovat trohet. Det varierar därmed mellan olika präster vad man låter brudpar göra och inte, men praxis är vidare än denne präst vill gå.

    Du kan boka en annan präst om du får tag på någon, men du kan få bekosta denne själv. Ett alternativ är kanske att boka om vigseln i en kyrka i en annan församling?

    Lycka till!

  • Kjell Präst

    Enligt min åsikt är det på ett ställe prästen hade rätt i ert fall: Det ska vara två psalmer med i vigselgudstjänsten. Allt annat som ni hade önskat skulle jag utan att tveka ha sagt ja till. Varför skulle man inte kunna ha nationalsången som ingång? Skulle väl bli jättepampigt! Som sagt, en puckad präst har ni råkat ut för - döm inte kyrkan efter denne, är ni snälla! Inte heller prästernas yrkeskår är befriade från puckon

  • Lottis82

    Tack för era svar.
    Nej, jag drar absolut inte alla präster över en kam.
    Anledningen till att jag kanske inte gifter mig kyrkligt nu är inte för att jag inte vill ha med kyrkan att göra längre, utan för att det endast är denna kyrkan som vi har möjlighet att viga oss i rent geografiskt sätt. Annars hade jag med glädje vigt mig i någon annan kyrka istället.
    Angående psalmerna, var det ett önskemål att byta ut någon psalm, men jag sa också att om det inte gick ville jag både ha psalmerna och denna "älska mig", eftersom vi har haft den på både bröllop och dop inom familjen.
    Men då blev det för långt sa han och vi och gästerna skulle sitta/stå och sucka efter halva vigseln redan...

    Men men som sagt så finns det sådanna människor inom alla yrkeskategorier, tyvärr.

  • Jeez

    Lottis, som sagt, prata med kyrkoherden i församlingen om bemötandet!

  • Ingarö08

    Hej Kjell... Jag har en fråga!
    Varför går jag på höger sida om min far (om jag går in med honom till altaret) och inte vänster (som jag hade gjort om jag gått in med brudgummen)... Om jag nu går på höger (som man ska enligt vad jag läst) kommer inte alla tro att jag går på fel sida?

  • Kjell Präst

    Ingarö08: Tror inte att det finns någon regel för hur man ska gå in med sin far - eftersom det inte är en svenskkyrklig tradition och därför inte ens är tillåtet i alla församlingar

  • Nessan

    Ingarö08 - Jag tror det är lite av praktisk betydelse. Din far kommer ju att sitta på den vänstra sidan i kyrkan efter att ha lett dig fram. Det blir ju mer komplicerat för honom (och ser mindre snyggt/stiligt ut) att då gå runt dig, säkrskilt om du har ett stort släp. Därför går han på vänster sida redan från början.

  • Ingarö08

    Kjell - jo, jag vet att det inte är en svensk tradition men pappa är engelsman så därav att jag ska gå in med honom . Och då vill jag ju gå på "rätt" sida. Tillåter du att bruden förs in av sin pappa och isåfall vilken sida säger du att bruden ska gå på?

    Nessan - jag har oxå funderat på det - att det är smidigast att ha pappa på vänster sida. Annars krockar han ju med brudgummen och hamnar på "fel" sida i kyrkan när han ska sätta sig

  • Kjell Präst
    Ingarö08 skrev 2008-02-05 11:27:28 följande:
    Tillåter du att bruden förs in av sin pappa och isåfall vilken sida säger du att bruden ska gå på?
    Tillåter och tillåter... Jag gör allt för att övertala brudparet att gå in tillsammans. Är det helt omöjligt att få dem att göra det så kan jag väl motvilligt gå med på en brudöverlämning
Svar på tråden Fråga prästerna 2