• Äldre 19 Nov 05:22
    59213 visningar
    420 svar
    420
    59213

    Fråga prästerna 2

    Har ni frågor till prästen/erna kring den kyrkliga vigseln kan ni ställa dem i den här nya tråden. Den gamla hittar ni här www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m2474081.html

  • Svar på tråden Fråga prästerna 2
  • brides­illy
    Äldre 5 Feb 17:54

    också en fin tanke och en fin symbolik. Jag är mer inne på att gå själv för jag har den drömmen om tv bröllop där brudgummen inte får se bruden förräns han ser henne komma nerför altargångeen och han blir sådär löjligt glad. hihihi. allt handlar såklart om vilka förväntningar och föreställningar man har om sitt eget bröllop.


    Nessan skrev 2008-02-05 17:49:48 följande:
    Egentligen handlar det väl inte främst om uppmärksamheten som sådan (iaf inte för mig). Det var dumt att jag tog upp det i min andra mening. Det skulle ha räckt med den första för att få fram varför jag valde att gå med min (blivande) man in i kyrkan. Vi har gemensamt beslutat oss för att leva tillsammans resten av våra liv. Därför ville vi gå tillsammans in i kyrkan och mot vårt nya gemensamma liv. Jag tycker det är en oerhört vacker symbolik.
  • trasse­l
    Äldre 6 Feb 18:28

    Hejsan!
    Jag och min blivande gifter oss på pingstafton och vi har dålig koll på psalmer, kan ni tipsa oss på fina psalmer som passar ett pingstbröllop?

    Tack på förhand!

  • tågjän­tan
    Äldre 6 Feb 23:06

    När vi gifte oss blev det en ovanlig variant. Jag ville inte att han skulle få se mig innan vigseln samtidigt som jag ville att vi skulle gå altargången fram tillsammans. Kompromissen blev att han gick och ställde sig där bänkraderna börjar. SEdan sjöng solisten första versen och refrängen i psalmen "Jag vill göra mitt liv till en lovsång till dig [Gud]" och när pianisten började spela den instrumentalt gick jag de få stegen fram till honom. Väl där ville vi visa att Gud är en central del av vårt liv och vi vill ha med Honom från början av vårt äktenskap och två kompisar sjöng duett på en lovsång till Gud; "Välkommen till denna plats". Innan vi gick altargången fram till tonerna av Chicagos "You're the Inspiration".
    Min tanke var inte att fokuset skulle vara på mig i första hand utan jag ville symbolisera ett bibelord: "Som en brudgum fröjdar sig över sin brud så ska din Gud fröjda sig över dig." Från Jesaja i GT.
    När jag tittar på bilderna från vigseln så blev de så bra - jag riktigt ser hur glad och stolt han är, hur vacker han tycker att jag ser ut. På samma sätt älskar Gud mig - även om jag inte behöver göra mig till en brud .

  • Äldre 7 Feb 07:54

    trassel:De vanliga vigselpsalmerna funkar förstås, jag föreslår alltid nr 84 och nr 411 som jag tycker är vackra och relativt lättsjungna. Sedan kan man ju ta till exempel några verser av nr 162 "Som sol om våren stiger", den har en väldigt vacker text och nästan alla kan sjunga med eftersom den sjungs på samma melodi som "Den blomstertid nu kommer" På samma sätt kan man ju tänka sig nr 198 "Likt vårdagssol i morgonglöd" som sjungs på samma melodi som "I denna ljuva sommartid"

  • trasse­l
    Äldre 8 Feb 20:11

    Tack kjellpräst! ska genast kolla upp dem!

  • Macieb­rud
    Äldre 8 Feb 20:15

    Om man är ensamma i kyrkan med bara vittnen - är psalmerna med i alla fall eller hur funkar det?

  • Gizmos
    Äldre 8 Feb 20:18

    Kjell Prast; du kanske kan hjalpa mig... Jag ar pa jakt efter latt sjungna psalmer som finns pa bade Svenska och Engelska. Finns det over huvudtaget?

  • Burre Präst
    Äldre 9 Feb 00:34

    Maciebrud: Psalmerna är en del av vigslegudstjänsten så de är (i regel) med.

    Gizmos: Lättsjungna psalmer som finns på både engelska och svenska är det sannerligen inte gott om. "Amazing grace" finns visserligen i psalmboken, men på engelska är den nog mest associerad till begravning. Nr 11, "O store Gud/How Great Thou Art" och nr 181 "Nu är det morgon/Morning Has Broken" är väl de enda jag kommer på i hastigheten.

  • Lemmy
    Äldre 9 Feb 01:11

    Kan vigselprästen neka att viga ett brudpar i kyrkan på grund av att brudklänningen inte är vit?
    Jag har hört ett rykte som gör gällande att en präst valde att genomföra vigseln i ett kapell i stället för i kyrkan därför att brudens klänning var röd. Vad är praxis i sådana här fall?

  • Jeez
    Äldre 9 Feb 10:11

    Lemmy, jag förutsätter att du pratar om en präst i Svenska kyrkan? Och 2000-tal? Svaret är nej. För 100 år sedan var klänningen i regel inte vit -bara som ett exempel.

Svar på tråden Fråga prästerna 2