• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • Syrinx

    Blomman, vad spännande med höns! Det verkar vara väldigt trivsamt och nyttigt på alla sätt och vis. Jag har bekanta som har höns och oj, vad härligt det ser ut med uppdateringar på bloggar och facebook! När flyttar hönsen in? 

    Hur mår du nu? Så jobbigt att du mådde så dåligt i veckan, akutbesök och allt! Hoppas att det bara var ett tillfälligt steg bakåt. Tänker mycket på dig såhär efter operationen, men jag är dålig på att ta mig tid att skriva här. 

    Ja, det där med blommor och katter... Min gamla dam är så smidig och så klok, välter aldrig ner några blomkrukor och vet att man inte får ligga på dem heller. Däremot gillar hon att tugga på mina salvior, så de är alldeles stympade! Vår "lille" vilde (som är STOR nu, 9 månader drygt och betydligt större än prinsessan) är tonårsranglig och har inte det minsta respekt för mattes blommor. Med jämna mellanrum kastar han sig rakt in i vår stora fredskalla, välter både orkidéer och pelargoner i sin vilda framfart på fönsterbrädorna, slår gärna med flit ner små blomsterarrangemang för att leka med både blommor och vaser, och har dessutom lyckats välta en stor vas med snittblommor - med SVANSEN! Hur lyckas han?! Det är tur för honom att han är så otroligt go...  - Hoppas att dina fina arrangemang får vara ifred, Blomman!

  • passionsblomman

    Syrinx, hönorna flyttar in som tidigast v28. Vi har inte bestämt spikat än, för kanske ska jag ta både några vuxna och några kycklingar, och isåfall måste vi bestämma huruvida de alla ska komma samtidigt, eller om jag ska hämta de stora först. Det är inte heller färdigt i hönshuset, så det måste ju fixas klart först. Huvudsaken är att jag nu hittat någon som känns seriös och som hösnen haft det bra hos inann de ska flytta till mig.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • ingenjörsbruden

    Flamman, mina allra största o varmaste kramar till dig o dina nära. Lugnt o skönt att få tillbringa sin sista stund i hemmet med din far vid sin sida. Nu är hon fri från sjukdomarna tyngande bojor. Kraaaaaaaam

  • lanovia 08

    Flamman all omtanke och kärlek! Skönt att hon slipper lida mer ialla fall. Kram!

  • Norrskensflamman

    Tack allra finaste vännerna, er värme gör mig stark HjärtaHjärtaHjärta

    Vi har varit hela dagen hemma i byn hos pappa hela familjen, även brorsan med sambo, barn och barnbarn. Vi hade en fin stund med mormor, ja eller skalet som fanns kvar. En präst som egentligen var ledig ställde upp då alla andra var upptagna på annat håll och kom ut till oss. Hon känner mina föräldrar eftersom de varit väldigt aktiva i kyrkan. Mina föräldrar och min farmor var lite sådär "halvleastadianer", och därför var det viktigt för pappa att det kom en präst och vi höll andakt vid mammas dödsbädd. 
    För två veckor sedan var en präst ut och mamma och pappa tog nattvarden tillsammans med honom där hemma. Pappa var så otroligt tacksam för att de fick denna, för dem högtidsstund innan det var dags för dem att skiljas för ett tag... De skulle ha firat 58-årig bröllopsdag på midsommarafton och i december hade det varit 60 år sedan de träffades. SEXTIO ÅR!!!
    Nu höll vi en andakt, sjöng mammas favoritpsalmer och hade en mycket fin stund tillsammans.
    Min T hade ritat min mammas favoritblomma bland vilda växter, en liten blyg orkidée som heter Norna. Många gånger har jag varit på orkidéexkursion med min mor i skogarna hemikring
    På väg hem till byn i morse hittade jag en fantastisk bukett med tre blodröda, bulliga, fylliga pioner. Min mor hade en pionrabatt som hon värnade om. De var hennes stolthet. Hon hann inte se dem blomma hemma vid väggen i år, men hon fick dessa blodröda i en vas vid sig idag vid vår minnesstund.

    Vi har gråtit, pratat, minnts och ätit. Ja, för äta måste man göra även om man sörjer.

    Barnen tar det hela väldigt bra, även om de stundvis gråter och är ledsna, så tyckte de att det var så skönt att se att mormor som varit sjuk och inte alls mått bra sista tiden nu har fått frid. Hon låg så fridfullt och alla, precis alla bekymmersrynkor var utslätade. Hon såg 10 år yngre ut. Hon var så fin. Barnen såg verkligen att det är inte hemskt att dö, mormor mår bra, hon hade t o m ett litet leende i mungiporna.
    Inget av barnen tyckte det var obehagligt, även om det var sorgligt. Och som barn är... efter ett tag var de igång och lekte ute i solen. 

    För pappa blir det ett stort, stort tomrum och jag känner mig lite orolig för att han nu är ensam därute i huset i skogen. Hemtjänsten klipps av direkt. Från att de kommit 4 ggr/dygn till mamma kommer nu ingen... Men vi ska försöka få så att pappa får hemtjänst åtminstone en gång/dag.

    Begravning blir den 5/7 mest troligt. Prästen är bokad. Allt omkring detta har mor o far redan sen länge skrivit ner så det finns inga frågetecken kring psalmer, verser, dödsannons mm. Gravstenen är förberedd. Min bror som dog när han var 15 år ligger i en familjegrav. Mor o fars namn och födelsedatum finns redan inskrivna, det är bara att fylla i dödsdatum. De har förberett allt. Så kloka de är... 

    Nu är jag trött och jag måste försöka komma till ro så jag orkar jobba imorgon. Ev. ska jag med pappsen och kolla på en kista.

    Än en gång, innerligt och varmt tack för ert stöd! Hjärta

     

  • Ninnnis

    Stor, varm, kram, finaste Flamman! Jag är glad att din mor ändå fick det avslut hon önskade och att ni i familjen verkar ha haft en fin stund tillsammans. Kram! Hjärta

  • Ninnnis
    passionsblomman skrev 2013-06-14 12:22:04 följande:
    Ninnis, jag och Truls behöver ha hit dig på intensivkurs! Jag kan vara vaken med dina barn på nätterna-och så hjälper du mig att lära mig hur jag ska lära hundskrället att
    *komma när jag ropar-inte bara är han vill
    *inte dra i kopplet
    *gå lös bredvid mig
    *ge fasen i att skälla-eller ens bry sig om andra hundar när de går förbi
    tillexempel.
    När kommer du?
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Anytime!
Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård