fannyohenrik skrev 2012-07-13 00:40:55 följande:
Det blir 30 gäster , vi valde att severa smörgåstårta då det är enkelt och alla gillar det. vi beställer dom och beställer även tårtorna som vi ska ha till efterrätt vi tog ingen bröllopstårta då vi ville ha en massa olika smaker. där vi ska fika kostar inget alls då det är församlingshemmet till den kyrkan vi gifter oss i. där finns porslin och allt man kan tänka sig behöva vi har tillgång till deras kök helt med diskmaskin och allt. alkohol har vi valt att inte alls servera. men vi ska ha en fest efteråt och den lokalen kostar 800 Kr dit får alla ta med sin egna alkohol då det bara är en "vanlig" lokal alltså inget ställe där det finns alkohol servering. det "ätbara" går på 1500 sen blir det kaffe/saft/läsk till det som går på ca 300. så det blir inte så mycket.
Ja, där har du ju förklaringen. De flesta väljer att servera middag till gästerna, man har ofta fler gäster, på många ställen är det svårt eller omöjligt att hitta en billig lokal, och de flesta bjuder även på alkohol.
Vårt bröllop med drygt 60 gäster kostade runt 75 000 (då har jag tagit med även saker som andra gav oss, vi betalade inte så mycket, men det var vad det kostade). Då bjöd vi våra gäster på en trerättersmiddag i en hyfsat fin lokal, inklusive brudskål, vin till maten, avec till kaffet, och fri bar efteråt. Vi bjöd även alla på taxi från kyrkan till festlokalen, det visade sig bli billigare än att hyra en buss och var ingen stor kostnad i sammanhanget.
Jag vet att en del gäster kommenterade att det var trevligt och generöst att vi bjöd på allt, många tar ju självkostnadspris i baren efter middagen, men vi valde att inte göra det.
Man kan ju ha olika sorters bröllop, men vill man bjuda gästerna på mat och dryck så kostar det därefter också.