Inlägg från: Norrskensflamman |Visa alla inlägg
  • Norrskensflamman

    I vått & torrt, genom allt & inget -tillsammans

    Va?! Föds det barn lajv på BT?!?! Det var det värstaste.... Blomman, håll oss underrättade hur det gick.

  • Norrskensflamman

    Ingis: Skakar hand. Hade också huvudvärk hela kvällen. Släppte kanske vid elvatiden. Då kunde jag inte somna, eftersom jag sovit redan tidigare på kvällen.
    Vaknade imorse och tordes knappt känna efter om jag fortfarande hade ont i huvet.
    Än så länge inte. Så jag är på jobbet. Kommer huvudvärken tillbaka är det jag som ringer VC. Jag vägrar ha det så här.

    Du ska INTE ha dåligt samvete för att du sovit "lyxigt". Hur många nätter med störd nattsömn har du haft senaste året??? Och hur många nätter har din make sovit gott medan du tagit hand om Loppan?
    Puss på dig Ingis! Hoppas du slipper ont i huvudet idag

  • Norrskensflamman

    Ingis, apropå napp. Jag tror jag brukade lirka ut den ur munnen när de somnat. Så de inte märkte nåt. Jag la den bara en bit bort i sängen, så om de nu absolut ville ha den när de vaknade kunde de nå den. Men det blev i alla fall lite mindre "napptid".

  • Norrskensflamman

     


    Heloise skrev 2010-08-26 08:40:59 följande:
    Du har plats 367 i kön... man måste älska försäkringskassa

    Låter alltför bekant. Och "din beräknade väntetid är 37 minuter"

    Har fått svar från Supporten att mest troligt beror det här med osynligt galler och pres. på att vi inte är plusmedlemmar. Och att plustjänsterna inte är helt fria ännu.

    Så jag säger som Villemoa, tills dess den tjänsten blir fri så är mitt galleri osynligt.

    Vilka av er finns på Facebook föressten?

  • Norrskensflamman

    *sticker in huvet, som hittills håller sig från att värka, som hastigast på lunchen*

    Nu fick jag det bekräftat att det var så med modersmålet
    Min T får 40 min/v i skolan och Lilla K får också 40 min/v.
    Just för lilla K så är det ju en markant skillnad. Förra året var det 40 min VARANNAN vecka!! De får båda läsa med kompisar som är på samma nivå.

    Det som gör mig ledsen och får mig att må lite dåligt är att aprektorn, som visst är nån sorts modersmålssamordnare i kommunens skolor nu, istället har dragit ner på tid i skolor där en elev är ensam tex. Det var ju inte det jag ville Och en förskola där det går en liten pojke får inget alls!!
    Men modersmålsläraren sa att hon ska prata vidare med facket ang timmarna och sin arbetssituation, ta upp med skolchefen direkt ang barnen i byarna som nu bara får 20-30 min och så ska hon prata med förskolechefen hur de löser det med pojken i förskolan ute på landet.

    Att man aldrig kan få va riktigt glad...

  • Norrskensflamman

    Hvidis: Duktiga lilla E som fixar dagis. Det kommer gå fin-fint ska du se

    Det där med Modersmålsstöd (som det heter i förskolan) varierar från kommun till kommun hur man ordnar det. Man brukar säga att om det finns minst fem barn i kommunen med det språket så "bör" de tillhandahålla modersmålsstöd, och om det finns lämplig lärare. Modersmålsstöd kan ges på olika sätt. Antingen om någon i personalen, i dagisgruppen tex. pratar språket och använder det med barnen i verksamheten, eller genom en ambulerande lärare som reser runt till förskolorna och träffar barnen t ex en gång i veckan.
    Idag är läroplanen för förskolan 98 inte tvingande men den nya läroplanen för förskolan som ska börja gälla 2011, där är det en mer tvingande text att VARJE barn med annat modersmål än svenska SKA få möjlighet att utöva och utveckla sitt modersmål likväl som svenskan i förskolan.
    Modersmålsstödet skall ges så tidigt som möjligt, finns inga nedre åldersgränser, även om många kommuner kör med det snacket "minst 3 år ska barnet vara". Bullshit!
    Man har rätt till modersmålsstöd i ETT av modersmålen (om man nu pratar flera språk hemma). För att man ska vara berättigad till modersmålsstöd ska det vara att dagligt umgängesspråk i familjen så att barnet har grundkunskaperna med sig hemifrån. ELLER om barnet är adopterat så har man också rätt till det språket, även om man av förståeliga skäl inte pratar det hemma. Sedan finns det en regel att om det rör sig om ett minoritetsspråk, typ finska, samiska, jiddish och jag minns inte vilka fler, så har man rätt till modersmålsstöd oavsett hur många barn som har det i kommunen.

    Förskolans personal ska informera om möjligheten till modersmålsstöd, man fyller i en blankett och ansöker om det och lämnar till dem. Men många kommuner är dåliga på att informera om detta, så vore jag du skulle jag redan nu fråga personalen. Vi ansökte i maj, men ni har ju precis börjat på dagis, så du har ju inte kunnat ansöka då. Men eftersom de planerar för höstens verksamhet, fråga NU!

  • Norrskensflamman

    Hvidis; jag blir så nyfiken: på vilket/vilka språk pratar ni  hemma, med varann, med E osv.? Du kan inboxa mig om du inte vill skriva öppet här. Jag är bara  så intresserad av det här med flerspråkighet hos barn och hur man gör i olika familjer Det är jättekul och intressant!

Svar på tråden I vått & torrt, genom allt & inget -tillsammans