• karinda

  bettskena och käkspänningar

  En dag för några år sedan var jag hos tandläkaren, som sa att jag behövde bettskena. Då hade jag dragits med ständig huvudvärk och ömma käkar ett bra tag. Mycket riktigt - bettskenan hjälpte! Hurra!

  Ett år senare, vid nästa besök, blev tandläkaren förvånad över att jag fortfarande använde skenan varje natt och slipade lite på mina tänder för att bettet skulle bli jämnare. Men fortfarande kan jag inte sova en natt utan bettskena, utan att jag vaknar med spända, ömma käkar.

  Är det någon som känner igen sig? Måste jag dras med det här hela livet? Känner mig inte så sexig vid sänggåendet... viktigt att godnattpussa innan insättandet... Och så drömmer jag ofta att jag har stenhårt tuggummi i tänderna som jag inte kan få loss. För att inte tala om hur gammal skenan börjar se ut. Hua. Jag är noga med hygienen, men det borde väl finnas en maxlivslängd på såna här saker också.

  Det skulle vara intressant att höra om någon annan har det på liknande sätt eller har några reflexioner.

 • Svar på tråden bettskena och käkspänningar
 • Fru Åsagåsa

  Jag har oxå bettskena! Varje kväll, annars får jag dödsont i käkar, huvud, tänder, nacke och axlar dagen eller två dagar efteråt. Jag somnar ibland ifrån skenan, vilket jag bittert får erfara senare...

  För att göra rent den har jag köpt någon slags brustablett på Apoteket (Corega Tabs?) som egentligen är tänkt för rengöring av löständer. Funkar riktigt bra!

  Sexigheten är, som du säger, inte så mycket att hänga i julgran... Däremot skulle nog skenan i sig passa i julgranen, den är genomskinligt rosa med glitter! Jag fick välja färg alldeles själv - tandläkaren höll på att garva ihjäl sig... :)

 • Pallas Athena

  När jag fick min bettskena frågade jag tandläkaren hur länge jag skulle behöva ha den, och hon svarade hela livet! Jag trodde innan jag fick den att det skulle vara något som vande en av vid att gnissla tänder osv, så man bara behövde den ett tag, men skenan är ju bara ett skydd mellan tänderna. Jag är som du, från den första dagen var det en enda stor lättnad, och jag kan absolut inte vara utan den! Nog är det en förslitningsgrej, men de byter nog inte ut den förrän den är så nersliten att den inte kan användas mer - det kostar ju så mycket för alla!
  Men jag använder mig av Corega Ultra tabs (som jag bryter i fjärdedelar och lägger i asken) på dagen när skenan bara ligger, det håller bakterierna borta och skenan smakar mint. Dessutom borstar jag skenan varje kväll med tandborste och tandkräm, och efter 2½ år ser den nästan ut som den gjorde som ny. Det är lite deprimerande dock att tänka på att jag kommer behöva borsta den ca 18 000 gånger om jag lever tills jag är 70 år... :)

 • Ejnie

  Hmmm, en fråga bara, har ni försökt bli av med spänningarna på annat sätt?

  Jag gnisslade tänder under en period men min tandläkare ville avvakta med bettskena och bad mig hantera grundproblemet istället - att åtgärda vad som fick mig att gnissla tänder och spänna käkarna så jag fick huvuvärk.

  Jag blev betydligt bättre så småningom (efter att ha löst grundproblemet) och kan i efterhand konstatera att huvudvärken/tandgnisslingen tillsammans med ett antal andra symprom var tecken på att jag inte mådde bra.

  Hävdar givetvis inte att det måste vara så för er... men kanske värt att överväga iallafall?

 • karinda

  Ejnie - hur menar du på annat sätt? Jag vet inte varför jag envisas med att bita ihop på nätterna. Visst lider jag av stress, spänd nacke/axlar/rygg och grubblar mycket, och allt det försöker jag göra något åt. Jag ser dock ingen riktig koppling till bitandet. Hur gjorde du?

 • Jj?

  Bettskena är underbart! Min har spår efter hur jag rör käkarna i sömnen...

  Jag tror att jag använde min mer eller mindre varje natt de första året eller så. Sedan dess har jag använt den i perioder. Kortare eller längre. Nu känner jag oftast när jag behöver den och då räcker det med en natt eller två för att få käkarna att slappna av igen. Misstänker att det börjar bli dags att plocka fram den. Jag är nog mer stressad över detaljerna för bröllopet än vad jag tror.

  Jag fick min gjord av specialisttandläkare och enligt henne så har bettskena positiv inverkan på de flesta (alltså även de som inte direkt har "problem") eftersom det skonar tänderna mot visst slitage. Hon hade inga kommentarer på att den skulle användas en begränsad period. (Men hon konstaterade att jag förmodligen förr eller senare skulle tappa bort den, eller så skulle hunden hitta den och ta till leksak *ler*)

  Jag fick också mina tänder slipade eftersom jag hade lyckats gnissla mig till ett ojämnt bett.

  Lyllos dig fru Åsagåsa som fick välja färg...

 • karinda

  Alltid skönt att höra att det finns fler i samma situation... Jag hade också velat välja färg! Hm. Ska prova brustabletterna - skulle önskat att min tandläkare hade tipsat om det. Det låter ju hoppfullt, Jj?, att du kan vara utan i perioder i alla fall. Hoppas att jag också kommer att kunna det så småningom...

 • tigern

  Jag har problem med spänningar som ger mig spänningshuvudvärk. Har däremot inte funderat så mycket på bettskena men hade nog skaffat det om jag blivit rekommenderad det. Nu får jag istället botox-behandlig vilket har gett mig en god avslappning. Låter kanske lite lustigt men förutom pannan så har tinningarna, käken, nacken och axlar behandlats och jag vaknar numera utan dessa spänningar.
  Jag har fått en tremånaders testbehanling och om det fungerar bra tror jag att man kan få halvårsvis behandlingar istället. Det är min specielle migränläkare som gör detta. (Mina spänningshuvudvärkar brukar övergå i migrän)
  Kanske är sexigare med slät panna än bettskena ;) Fast jag gillade rosa glitter! Lite osexit är det att min tendens att dräggla då jag sover har ökat, men det tycker jag det är värt.

  Jag vet inte om man kan få denna medicinska behandling någon annan stans, dvs om den är vanlig. Man vill nog inte gå till "skönhetsdoktorn" och betala 4000kr/per spruta eller vad det nu kostar. Tror dom petade in typ 4st på mig...

  Jag är nyfiken på vilka grundproblem Ejnie känner till och vilken hjälp hon fick för att behandla sitt.
  Jag har blivit ordinerad sjukgymnast för spänningshuvudvärken. Innan botoxen var det akupunktur och värmebehandling och nu är det träning och värmebehandling som gäller.

 • Ejnie

  Alltså grundproblemen jag refererar till är just de som nämns ovan; stress, nack- & ryggvärk mm.

  Jag har i tidigt skede haft god hjälp av rosenterapi, men gissar att massage generellt är bra.

  För mig var detta ett av tecknen på att jag höll på att "gå in i väggen" - det slutade med att jag inte kunde svälja och bara grät hela tiden och var sedan helt sjukskriven under några månader (på deltid ett helt år) då jag fick samtalsterapi mm.
  Jag fick också akupunktur av en utmärkt kinesolog (i Stockholm) och sammantaget hjälpte detta för att lossa upp mycket av de kroppsliga spänningar som fanns.

  Säjer inte att samma sak håller på att hända er, MEN detta är varningssignaler om att något är fel och en bettskena åtgärdar symptomet (tandgnissling) men inte orsaken.

 • Fru Åsagåsa

  För mig är bettskenan ett komplement till den behandling jag till och från får för min whiplash.

 • Ejnie

  Karinda,

  starkaste muskeln i kroppen sitter i käken (omjag inte minns fel) och detär väldig tvanligt att stress och andra grubbel-saker skapar spänningar i kroppen och företrädesvis nacke, axlar och käke. Allt detta ger huvudvärk. Visst är det bra att ha bettskena för att skydda tänderna, men det hjälper ju inte det som egentligen är fel, eller hur?

  Sen är det ju en annan sak kanske om man har whiplash som Åsagåsa, det vet jag för lite om, men antar att det är permanenta smärttillstånd som man faktiskt inte till 100% kan "laga" och då är det förstås ett viktigt hjälpmedel för att skydda tänderna.

Svar på tråden bettskena och käkspänningar