• karind­a
  Äldre 29 Jul 10:47
  55904 visningar
  62 svar
  62
  55904

  bettskena och käkspänningar

  En dag för några år sedan var jag hos tandläkaren, som sa att jag behövde bettskena. Då hade jag dragits med ständig huvudvärk och ömma käkar ett bra tag. Mycket riktigt - bettskenan hjälpte! Hurra!

  Ett år senare, vid nästa besök, blev tandläkaren förvånad över att jag fortfarande använde skenan varje natt och slipade lite på mina tänder för att bettet skulle bli jämnare. Men fortfarande kan jag inte sova en natt utan bettskena, utan att jag vaknar med spända, ömma käkar.

  Är det någon som känner igen sig? Måste jag dras med det här hela livet? Känner mig inte så sexig vid sänggåendet... viktigt att godnattpussa innan insättandet... Och så drömmer jag ofta att jag har stenhårt tuggummi i tänderna som jag inte kan få loss. För att inte tala om hur gammal skenan börjar se ut. Hua. Jag är noga med hygienen, men det borde väl finnas en maxlivslängd på såna här saker också.

  Det skulle vara intressant att höra om någon annan har det på liknande sätt eller har några reflexioner.

 • Svar på tråden bettskena och käkspänningar
 • TeaSpo­on
  Äldre 8 Aug 08:42
  #0

  Min mamma har använt bettskena hur länge som helst eftersom hon gnisslar tänder på nätterna, detta kom efter en bilolycka 1978 och beror troligtvis på whiplash... hon använde den fram tills för 2 år sedan. Då drog hon ut alla prblemtänder som hon hade och skaffade löständer istället.... men man kanske inte vill göra en sådan drastisk sak för att slippa bettskena

 • karind­a
  Äldre 8 Aug 23:42
  #0

  TeaSpoon, nja, det lät lite väl...
  Men jag ska testa lite käkövningar. Det ska jag väl klara.
  Jj? - mina käkleder knäpper inte, däremot axlar och höfter. Det är lite irriterande.

 • Stjärn­a
  Äldre 17 Aug 00:45
  #0

  Hoppas att jag inte upprepar vad någon sagt men...

  har hört att massage av käken kan hjälpa. Alltid värt att prova, eller hur?

 • Kolan
  Äldre 17 Aug 13:13
  #0

  Några skötseltips:

  Istället för att använda tvål går det bra med diskmedel - inte värre än att diska glas eller bestick!

  Även geltandkräm innehåller slipmedel. Bör undvikas.

  Moderna hårdplastbettskenor behöver inte ligga blött under dagarna - mindre risk för bakterietillväxt och dålig lukt om den får torka. Äldre bettskenor riskerar däremot att "slå sig" om de ligger torrt. Kolla med tandkäkaren. Lycka till!

 • Fru Åsagås­a
  Äldre 18 Aug 16:19
  #0

  Jj?,
  min käke knakar och knäpper lite som den vill - dock har den aldrig hoppat snett... Händer det dig ofta?

 • Pallas Athena
  Äldre 30 Sep 11:17
  #0

  Kan man inte köra den i diskmaskinen? ("Dum" fråga från en latmask..) :)

 • Miandr­a
  Äldre 30 Sep 21:54
  #0

  Hej! Jag har precis fått en bettskena som bara sträcker sig över de två framtänderna. Det är ett jättebra alternativ. Någon annan som testat detta. Kan rekommenderas starkt. Verkar funka lika bra som de där jobbiga som sträcker sig över ett helt bett. Hör av er om ni vill ha tips.
  /Miandra

 • Koko
  Äldre 3 Oct 23:06
  #0

  Jag har bettskena och käkar som knäpper. Ibland låser de sig så jag knappt kan öppna munnen. Det har dock blivit bättre sen jag började med skenan för ca ett år sedan. Känns trist att man ska ha den jämrans skenan för alltid, som den del sa, man känner sig inte så sexig direkt...

  Min tandläkare rekommenderade mig terapi för jag är tandvårdsrädd och rädd för en massa annat också, vilket leder till ständig stress som förmodligen leder till att jag spänner käkarna hela natten(och ibland på dagen.) Ska börja mde det så småningom och se vad som händer.

 • Kolan
  Äldre 5 Oct 01:36
  #0

  Skulle avråda från bettskena som bara sträcker sig över framtänderna (NTI-skena). Denna kan göra att tänderna i sidopartierna blir längre (kommer fram mer ur käkbenet) pga att de ej biter mot något. Framtänderna får då inte längre kontakt. Så kallat öppet bett.

  Bettskenor kan inte köras i diskmaskin - slår sig.

 • Gudde
  Äldre 7 Oct 16:40
  #0

  Koko! Jag har liknande problem som dig. min käkspecialist kom fram till att diskarna i käkarna är bakvända. kolla upp det med din tandläkare/specialist.

Svar på tråden bettskena och käkspänningar