• karind­a
  Äldre 29 Jul 10:47
  56061 visningar
  62 svar
  62
  56061

  bettskena och käkspänningar

  En dag för några år sedan var jag hos tandläkaren, som sa att jag behövde bettskena. Då hade jag dragits med ständig huvudvärk och ömma käkar ett bra tag. Mycket riktigt - bettskenan hjälpte! Hurra!

  Ett år senare, vid nästa besök, blev tandläkaren förvånad över att jag fortfarande använde skenan varje natt och slipade lite på mina tänder för att bettet skulle bli jämnare. Men fortfarande kan jag inte sova en natt utan bettskena, utan att jag vaknar med spända, ömma käkar.

  Är det någon som känner igen sig? Måste jag dras med det här hela livet? Känner mig inte så sexig vid sänggåendet... viktigt att godnattpussa innan insättandet... Och så drömmer jag ofta att jag har stenhårt tuggummi i tänderna som jag inte kan få loss. För att inte tala om hur gammal skenan börjar se ut. Hua. Jag är noga med hygienen, men det borde väl finnas en maxlivslängd på såna här saker också.

  Det skulle vara intressant att höra om någon annan har det på liknande sätt eller har några reflexioner.

 • Svar på tråden bettskena och käkspänningar
 • Gudde
  Äldre 30 Jul 09:34
  #0

  Ullis p! du betalar samma summa som när du går till en läkare. Jag betalade 250 kronor per gång.

 • Fru Fialop­pa
  Äldre 30 Jul 13:14
  #0

  En till med bettskena...

  Min tandläkare rekommenderade att man lade den i lite ättika + vatten ibland för att hålla den fräsch. Fungerar bra tycker jag.

  Har haft min i 1,5 år och har använt den varje natt (utom bröllopsnatten )
  Jag har blivit så van vid den och tycker det är så skönt att slippa oroa mig för att jag gnisslar sönder tänderna på natten.

  Kramar från Fru Fialoppa

 • Pallas Athena
  Äldre 30 Jul 22:10
  #0

  Åh, lyckost all er som har fått era tänder tillslipade! Jag bad om att få det för mina tänder är jättefula, framtänderna är sneda och taggiga och på vissa ställen saknas någon flis - men det ville tandläkaren inte alls göra! Hon sade att det måste vänta några år, och sedan _kanske_ man kunde snygga till tänderna lite! :(
  Ejnie: Om man som jag har gnisslat tänderna sedan man var liten kan jag knappast se att det har att göra med psykiska problem. Därför är det ju inte så lätt att göra något åt grundproblemet, för även om man bara gnisslat ett tag är det ju så himmelens svårt att faktiskt klura ut orsaken till det!
  Gudde: Det var min tandläkare (eller snarare assistenten) som tipsade om Corega ultra tabs, så antingen kunde hon inte sitt jobb, eller också har det blivit någon missuppfattning!? Eller också kanske olika tillverkare använder olika material i skenorna?

 • Gudde
  Äldre 30 Jul 22:58
  #0

  Pallas Athena! Jag har talat med en tandsköterska efter det att min specialist avrådde mig att använda corega och tandsköterska arbetar med specialtandläkarvård och hon avrådde mig också att använda corega. Han var däremot inne på att jag skulle lägga skenan i 1/4 tsk ättika och vatten nån gång då och då + att jag annars ska borsta skenan med parfymfri tvål. Detta nöter mindre på skenan.

 • Pallas Athena
  Äldre 31 Jul 16:16
  #0

  Gudde: Har de sagt något om tandkräm då? Det använder ju jag varje dag på den..

 • Gudde
  Äldre 31 Jul 16:21
  #0

  Pallas Athena! Tandkräm innehåller slipmedel och risken är stor att du slipar ner materialet i bettskenan + att bettskenan blir svagare. Undvik därför tandkräm.

 • Fru Åsagås­a
  Äldre 31 Jul 17:17
  #0

  Men jeez, jag använder tandkräm för att göra rent min bettskena med. Det har min tandläkare och -hygienist sagt är ok.

  All tandkräm innehåller inte slipmedel, ta en geltandkräm isf.

  Med alla de här goda råden (som jag aldrig har hört förut) undrar jag om min skena är likadan som er andras? Jag har alltså en i hårdplast som är formgjuten efter min överkäke. Jag har också blekskenor, men de är alldeles mjuka...

  Har ni hård eller mjuk plast?

 • Gudde
  Äldre 31 Jul 17:27
  #0

  Fru åsagåsa! min skena är i hårdplast och den är gjuten efter min överkäke.

 • karind­a
  Äldre 31 Jul 19:25
  #0

  Min är hård och gjuten efter överkäken.

 • Gudde
  Äldre 1 Aug 10:06
  #0

  Karinda! be tandläkaren eller någon specialist ge dig några övningar för att träna upp käkarna. Jag har fått några som jag gör varje dag och det är stor skillnad hur mina käkar var innan övningarna och nu.

Svar på tråden bettskena och käkspänningar