• karind­a
  Äldre 29 Jul 10:47
  55931 visningar
  62 svar
  62
  55931

  bettskena och käkspänningar

  En dag för några år sedan var jag hos tandläkaren, som sa att jag behövde bettskena. Då hade jag dragits med ständig huvudvärk och ömma käkar ett bra tag. Mycket riktigt - bettskenan hjälpte! Hurra!

  Ett år senare, vid nästa besök, blev tandläkaren förvånad över att jag fortfarande använde skenan varje natt och slipade lite på mina tänder för att bettet skulle bli jämnare. Men fortfarande kan jag inte sova en natt utan bettskena, utan att jag vaknar med spända, ömma käkar.

  Är det någon som känner igen sig? Måste jag dras med det här hela livet? Känner mig inte så sexig vid sänggåendet... viktigt att godnattpussa innan insättandet... Och så drömmer jag ofta att jag har stenhårt tuggummi i tänderna som jag inte kan få loss. För att inte tala om hur gammal skenan börjar se ut. Hua. Jag är noga med hygienen, men det borde väl finnas en maxlivslängd på såna här saker också.

  Det skulle vara intressant att höra om någon annan har det på liknande sätt eller har några reflexioner.

 • Svar på tråden bettskena och käkspänningar
 • Pallas Athena
  Äldre 1 Aug 11:02
  #0

  Fru Åsagåsa!
  Det är samma här!
  Och jag har i hårdplast gjuten efter överkäken..
  Jag tänker nog fortsätta att använda dessa rengöringsmedel till min skena! Kan tyvärr inte tänka mig att frivilligt stoppa in ättika i munnen!
  Och skulle nu min skena bli förstörd av det så får tandläkaren ta smällen, eftersom det var hon som rådde mig till det!

 • Mrs C *28.6.­2003*
  Äldre 1 Aug 11:54
  #0

  Hej på er allihopa!

  Jag är tandläkare själv och rekommenderar att patienterna inte använder tandkräm för att putsa bettskenan (just för att tandkräm OFTAST innehåller slipmedel som inte är bra för materialet). Vatten och tandborste räcker. Ibland kan man använda Corega Parts (ej Corega Tabs) -tabletter som enligt tillverkare passar bra för bettskenor och tandregleringsapparater.

  Svar till frågan "Hur länge ska man använda bettskenan" är inte enkel. Eller det är det: Det är individuellt och beror helt och hållet på hur stort är behovet att använda den. Vissa får problem när de är sterssade och det kan komma och gå. Då ska man använda bettskena då när man känner sig stressad. Andra kan ha fysiologiska problem (t.ex. whiplash eller fel i käkled) och då måste de använda bettskena mer eller mindre alltid.

  Jag använde min inte heller på bröllopsnatten Men många nätter före (är av den där stressande sorten)

 • karind­a
  Äldre 1 Aug 15:03
  #0

  Mrs C - Tack för att du reder ut begreppen åt oss!

 • Pallas Athena
  Äldre 1 Aug 23:55
  #0

  Mrs C!
  Men den luktar ju så pyton! Jag tycker det är så skönt att mintlukten i tandkrämen döljer en del av stanken, men hur blir jag av med den om jag inte får använda tandkräm? Eller kan jag köpa någon speciell tandkräm som inte innehåller slipmedel, kanske?

 • Gudde
  Äldre 1 Aug 23:58
  #0

  Pallas Athena! om du använder parfymfri tvål så luktar inte skenan pyton.

 • Pallas Athena
  Äldre 2 Aug 11:14
  #0

  Men tvål i munnen..?? Kan det vara gott?
  Förlåt, men jag kan inte låta bli att minnas hur det var när tvålen brukade provsmakas i badkaret när jag var liten.. *ler*

 • Gudde
  Äldre 2 Aug 12:33
  #0

  Pallas Athena! parfymfri tvål smakar inget. Du sköljer bort den efter det att du har borstat skenan. Om du däremot använde parfymerad tvål smakar det illa i munnen. Tro mig, jag har testat av misstag

 • Lillhj­ärtat Johann­a
  Äldre 8 Aug 00:55
  #0

  Hej Karinda!

  Jag har några käkträningstips som har hjälpt mig. Jag brukar göra det innan jag går och lägger mig eller när jag precis har lagt mig. Nu ska vi se om jag kan beskriva övningarna.
  För käken först till höger sida och sen till vänster sida. Skjut fram käken och sen neråt som om du gapar. Avsluta med att göra några bett med öppen mun. Hänger du med? Detta skall upprepas åtta gånger. Jag brukar göra fyra upprepningar eftersom jag har blivit bättre. Jag behöver inte göra dem varje kväll längre.
  Lycka till!

  //Johanna

 • Fii
  Äldre 8 Aug 08:27
  #0

  Jag har inte bettskena, eftersom jag har lyckats få bort mina bitningar på andra sätt i stället.
  - Jag försöker att lösa grundproblemen och stressa mindre (som det handlar om i mitt fall).
  - Jag mediterar och går på yoga, vilket för mig löser upp spänningar i de flesta muskler.
  - Jag har bytt sovställning till att sova på rygg eftersom det är svårare att bita då, i alla fall för mig. Det krävde lång övning att kunna sova på rygg, men gick om jag mediterade mig in i sömnen.
  - Jag stretchar käkarna när jag känner tendenser till bitning. Jag gör så att jag gapar jättestort och då känner man att det drar/gör ont i käken. Sedan håller jag så (med eller utan hjälp av händerna) i någon minut. I gapläget drar jag sedan underkäken lite åt en sidan och håller så, sedan andra sidan. På hur ont det gör märker jag hur många gånger jag måste upprepa.

 • Jj?
  Äldre 8 Aug 08:31
  #0

  Fii, när jag är stel om jag skulle stretcha som du beskriver så skulle mina käkar hoppa ur led... *ler* Precis så har jag fått lära mig att dra rätt käken om disken ploppar ut. (Fast lite raskare och mer bestämt än stretching naturligtvis)

  Hur många av er med bettskena har käkleder som knäpper (poppar)?

Svar på tråden bettskena och käkspänningar