• Ejnie
  Äldre 29 Jul 11:50
  55932 visningar
  62 svar
  62
  55932

  bettskena och käkspänningar

  Hmmm, en fråga bara, har ni försökt bli av med spänningarna på annat sätt?

  Jag gnisslade tänder under en period men min tandläkare ville avvakta med bettskena och bad mig hantera grundproblemet istället - att åtgärda vad som fick mig att gnissla tänder och spänna käkarna så jag fick huvuvärk.

  Jag blev betydligt bättre så småningom (efter att ha löst grundproblemet) och kan i efterhand konstatera att huvudvärken/tandgnisslingen tillsammans med ett antal andra symprom var tecken på att jag inte mådde bra.

  Hävdar givetvis inte att det måste vara så för er... men kanske värt att överväga iallafall?

 • Ejnie
  Äldre 29 Jul 13:54
  #0

  Alltså grundproblemen jag refererar till är just de som nämns ovan; stress, nack- & ryggvärk mm.

  Jag har i tidigt skede haft god hjälp av rosenterapi, men gissar att massage generellt är bra.

  För mig var detta ett av tecknen på att jag höll på att "gå in i väggen" - det slutade med att jag inte kunde svälja och bara grät hela tiden och var sedan helt sjukskriven under några månader (på deltid ett helt år) då jag fick samtalsterapi mm.
  Jag fick också akupunktur av en utmärkt kinesolog (i Stockholm) och sammantaget hjälpte detta för att lossa upp mycket av de kroppsliga spänningar som fanns.

  Säjer inte att samma sak håller på att hända er, MEN detta är varningssignaler om att något är fel och en bettskena åtgärdar symptomet (tandgnissling) men inte orsaken.

 • Ejnie
  Äldre 29 Jul 14:40
  #0

  Karinda,

  starkaste muskeln i kroppen sitter i käken (omjag inte minns fel) och detär väldig tvanligt att stress och andra grubbel-saker skapar spänningar i kroppen och företrädesvis nacke, axlar och käke. Allt detta ger huvudvärk. Visst är det bra att ha bettskena för att skydda tänderna, men det hjälper ju inte det som egentligen är fel, eller hur?

  Sen är det ju en annan sak kanske om man har whiplash som Åsagåsa, det vet jag för lite om, men antar att det är permanenta smärttillstånd som man faktiskt inte till 100% kan "laga" och då är det förstås ett viktigt hjälpmedel för att skydda tänderna.

Svar på tråden bettskena och käkspänningar