Hmm...
Utan att ha haft stora problem, så var ändå matlagning, disk och städning ständiga diskussioner hemma hos oss. En del löste sig i och med barn (av arten det GÅR fan inte att tänka "jag gör det sen" för "sen" måste man byta blöjor, alltså görs saker med en gång) och införskaffande av tvätt- och diskmaskin. Det vi har gjort är att turas om med ansvaret. Ena veckan planerar jag maten, handlar, lagar maten, diskar, och städar. Det är min slitvecka. Nästa vecka gör jag INTE det, men låter också bli att anmärka eller kommentera hur min make väljer att lösa samma saker. Vissa grundläggande regler har vi dock: hur man städar toaletten, att dammsugning och våttorkning av kök/hall är viktigare än dammande, och att den som har städvecka får pynta på sitt sätt (vi har vääldigt olika åsikter om det, nämligen). Vi turas också om att byta däck på bilen och tvätta den.
Vi löser omhändertagande om barn på samma sätt, alltså läggning varannan dag, vabbande varannan vecka, när båda är hemma är det vartannat blöjbyte som gäller (jo faktiskt! Innan vi började med det kom vi på varandra med att "låtsas" inte ha upptäckt en bajsblöja, för att det kändes som att det var den andres tur, och vi hoppades att den andre skulle upptäcka det. Inte så smart, inte så snällt mot barnen). Alltså kan vi träna eller fika med kompisar de kvällar som det är den andre som har ansvaret hemma.
Vartefter har vi märkt att vi närmat oss varandra i synen på hur man gör saker och ting. Jag har insett att det är en poäng i att sopa hallen varje kväll och att plocka undan räkningar och leksaker kontinuerligt, min man har fattat att det inte skadar att dammsuga soffkuddarna och listerna lite då och då.
Vissa saker delar vi dock inte på: jag gillar att tvätta, så det området har jag monopoliserat. Min man tar hand om soporna och sorterar ordentligt.
För oss har det löst en del problem. De flesta överskattar sin insats hemma, så om man inte splittar rakt av så kommer båda att vara missnöjda med den andres insats, är min fasta övertygelse.
Jag ser ingen större poäng i att tjata på en lat make, men en lat make är en värdelös pappa. För mig betyder det att lat make=inga barn. De flesta äktenskap jag har sett gå i kras har gjort det just över en ojämlik fördelning av hushållsansvar. Alltså även när mannen "hjälpt till", men bara utfört hushållsarbetet på befallning. Det är inte kul att behöva bossa hemma. Jag vill att vi skall vara lika delaktiga i vårt gemensamma livsprojekt, det gäller på alla plan, det ekonomiska, karriärbyggande, långsiktiga planer, barn OCH hushåll.