• Buffé eller sittande servering??

  Tis 25 feb 2014 12:20 Läst 2721 gånger Totalt 9 svar
  Tis 25 feb 2014 12:20

  Hej, Vi har lite svårt att bestämma oss om vi ska ha buffé eller sittande servering. Vi har varit inne på att ha serveringspersonal för att slippa springa fram o tillbaka, men buffé med hel grillad gris ock kyckling har blivit ett alternativ.. Prisskillnaden blir ju rätt stor, ca 7000-9000kr beroende på vad vi väljer.. Tips mottages gärna!

 • Tis 25 feb 2014 12:25 #1

  Kan inte ge något tips då vi inte haft vårt bröllop ännu... Men vi ska ha catering och hade först helt ställt in oss på trerätters med servering. Men nu har vi ändrat oss och kör på buffé (fortfarande catering) ändå, just för att det känns mycket enklare då vi slipper serveringspersonal osv.  

 • Tis 25 feb 2014 13:43 #2

  Tänk på att ni antagligen behöver personal som sköter buffén också, annars ser det inte så särskilt aptitligt ut för de som ska ta sist  (speciellt inte om det är mer än typ 20 gäster) 

  Fördelen med bordsservering är att alla får fräsch mat, ingen får "skrapet" som blir kvar när alla andra har tagit, eller kanske till och med blir utan...

  Buffé kan vara toppen det också om man tänker till lite och ser till att ha personal som sköter den.
  Det är bra om man kan ta från minst 2 håll (alltså 2 köer till maten) är det fler än 50 gäster kan det vara bra att ha ytterligare ett bord med mat så det går lite fortare så hinner inte maten kallna och de första gästerna hinner inte äta upp innan resten får sin mat Glad

  Men tänk på att det går åt mer personal än man tror - speciellt om dom inte är utbildade / yrkesarbetende servitriser / servitörer. Så ett tips är att ta in 1 mer än man tror.
  Då är man lite "garderad" ifall någon ringer på morgonen för bröllopet och säger att dom är sjuka och inte kan komma...
   

 • Tis 25 feb 2014 13:50 #3

  Vi valde 3-rätters med sittande servering och jag tycker det funkade bra. Då var vi dock på ett hotell där det fanns bra med personal som var vana att servera och hade koll på allt. Gästerna behövde alltså inte vänta så länge på maten. Har man ovan, eller för lite, personal så kan det nog ta lite tid och några gäster har hunnit äta upp innan andra ens fått en tallrik. Det kan ju dock hända med buffé också.

  Som Chicita säger, så är det bra att ha personal oavsett. Även om man har buffé, så ska det fyllas på, bäras bort tomma fat och ses till, så det ser någorlunda fint ut även när sista personen kommer fram och ska ta mat. Där är det ju också smidigt om man kan ta från flera håll samtidigt, så det inte tar så lång tid.

  Varken eller är bättre eller sämre tycker jag. Det beror bara på vad man själv föredrar. Vanligtvis tycker jag buffé är toppen, men just till bröllopet valde vi sittande, då vi tyckte det kändes lite mer "högtidligt" och förmodligen är den enda gången vi kommer ha en tillställning där det alternativet finns. Eftersom vi valde hotellet också, så var det faktiskt det enda alternativet som fanns. Buffé var inte ett alternativ alltså.


 • Tis 25 feb 2014 16:07 #4

  Jag har alltid drömt om ett bröllop med 3 (eller 5 eller 7) rätters sittning, och så plötsligt när det kommer till kritan har vi tänkt om helt. :)

  Kanske är det att vi är lite äldre, att det kommer att vara en massa kids med, att vi sällan träffar våra vänner; men nu prioriterar vi annorlunda än vi gjorde tidigare. Nu lockar det formella mindre, och i stället drömmer vi om några timmar när både vi och våra vänner hinner mingla och umgås med så många som möjligt, när ingen blir störd av att någon går runt med ett trött barn i famnen och det gärna får stojas och stökas lite grann. Därför kommer vi att ha buffé (på en båt, med full personalstyrka).

  För några år sedan hade det låtit hemskt och oromantiskt i mina öron, medan middagen jag drömde om då inte skulle passa oss eller våra gäster alls idag. 

  Mer än bara skillnaden i mat, ändrar ju valet av sittning eller buffé hela middagens stämning. Känn efter vad som känns rätt för er.

 • Alylly­ra
  Visa endast
  Tis 25 feb 2014 17:12 #5

  Som andra har skrivit så kan valet av buffé/bordsservering påverka stämningen på festen.

  Våra vänner (och min släkt, hehe) är ganska stojiga och stökiga, och det hade blivit ännu värre om det hade blivit massa spring till och från ett buffébord! Däremot blev det lagom "galet" när alla satt någorlunda still på sina platser och pratade med sina bordsgrannar. Vi hade också mycket tal och uppträdanden, vilket hade störts om det hade varit buffé. Så för oss var det perfekt med bordsservering!

  Men vad som funkade perfekt för oss hade kanske varit hyperstelt och tillstramat för någon annan. Känn efter vad ni har för typ av gäster och vad ni känner själva - vad känns mest passande och vad tycker ni är trevligast?

 • Tis 25 feb 2014 18:45 #6

  Ett alternativ kan kanske vara det vi hade.
  "sittande buffé"...
  Dvs det bars in stora fat med mat som ställdes på borden så att man fick skicka runt serveringsfaten och plocka lite själv.
  Det funkar ju bra om det är kallskuret.
  Gör stora brickor med kött (om ni ska ha det) och flera mindre skålar med sallader och tillbehör. Placera allt på brickor så det typ blir 2 brickor / 6-8 personer så att det är lätt att bära fram, sen kan tallrikar och skålar skickas runt separat.
  Då går det snabbt för de som serverar att få fram maten och det blir lite liv och rörelse vid borden och man "tvingas" att prata med folk på ett annat sätt genom "skicka potatisen är du snäll"-konversationer Flört 

 • Ons 26 feb 2014 22:14 #7

  Oj, massor med tips! :) När våra familjer har haft större tillställningar så har vi nästan varje gång haft buffé och det har fungerat bra :) Vi har fixat en som sköter baren o nån som sköter musiken, har ev fixat nån som kan hjälpa till med servering också :) Tank att det kan va så mkt att planera och tänka på inför dagen som komma skall! Ser dock fram emot det med spänning :)

 • Tor 6 mar 2014 23:35 #8

  Helgrillad gris kan ju vara roligt, jag skulle gärna gå på ett bröllop och äta det! Det blir lite att titta på också ifall det grillas så att gästerna kan se. Däremot skulle jag absolut inte vilja ha det på mitt eget bröllop då jag skulle vara alldeles för orolig att det inte skulle bli bra (torrt eller inte färdigt eller ta alldeles för lång tid) och ha svårt att slappna av innan det var serverat och klart! Men det är jag det, jag är hispig nog som det är.

  Jag har en cateringfirma och för 2 år sedan levererade vi tillbehör till ett bröllop där själva köttet skulle vara just helgrillat, jag kommer inte ihåg om det var gris eller lamm. De drog igång grillen två timmar innan de hade tänkt äta och trodde att det skulle räcka gott och väl. I slutändan åt de köttet nånstans 2-3 timmar efter utsatt tid och efter att de ätit sig mätta på tillbehören (bara potatis, såser och sallad) under tiden de väntade. Runt 100 gäster tror jag det var. Usch, min mardröm! Men det var ju också väldigt dåligt planerat.

 • Fre 7 mar 2014 08:23 #9

  Vi älskar bufféer! Det är så underbart att kunna välja lite själv och kunna bli mätt. Vi är båda rätt kräsna och har suttit och tvingar i oss rätter som vi inte gillar på 3- rätters sittningar ;) Vi kommer ha en buffé med vildsvin, rådjur, kalkon, kyckling, rostbiff och olika sallader och frukter m.m. Självklart kommer vi ha ett vegetariskt alternativ också :) Vi kommer bjuda på lite snittar till champagnen och vår tårta blir efterrätt. Sedan blir det snacks och grillat som vickning. Vi kommer ha serveringspersonal hela kvällen. Det kommer man inte undan. Disken ska plockas undan, mat plockas fram, vin hällas upp, kaffe kokas m.m.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll