• macyaway

    Förvirrad om present eller pengar som bidrag till det nya paret

    Hej, jag ska gifta mig i Agusti både i mitt hemland och här i Sverige.

    Det jag är väldigt förvirrad är hur det går till här med det som bruparet får från gästerna.... nämligen i mitt hemland så ger man pengar till dem som har gift sig, så att dem i princip kan betala av bröllopet och fixa till ett Honeymoon. Och i Rumänien så vanligtvis sparar man ihop 2 månaders lön eller så, vilket motsvarar som en lämplig bidrag till det unga paret för att starta deras liv tillsammans. Själlvklart så skriver man upp vilka man har haft på sin bröllop och sedan när man går tillbacka så ger man ungefär motsvarandet. 

    Det jag är förvirrad med, är gällande Svenska bröllop. Hur ger ni presenter, hur mycket ska dem kosta? Jag vill helst inte ha presenter då jag har inte vart att förvara dem..... Samt så insåg jag att detta kuvär avgift blir nästan som en restaurang kvitto typ.... och har förtsått att om det är 250:- per person så vissa går inte.
    Men är det någon tanke alls ni brukar ha med att "man faktist hjälper till och ger en bidrag till det unga paret på deras start i livet"?

    Vi kommer att servera fika och kall skuret med grönsaker ost och små plock som appetiser, purjolök soppa med krutong, och ungerska koldolmar. Torta och kaffe samt vin till dem som har lust att dricka.  Kommer jag att få 100 snåla riksdalar så är det kanske inte värt att ha en bröllop i sverige med tanke på att i Transylvanien tjänar man typ 1 till 2ooo per månad och ger 2 månaders lön.... här tjänar man mycket mer och ..... mjo...förvirrad

  • Svar på tråden Förvirrad om present eller pengar som bidrag till det nya paret
  • Marjasinus
    SingingFantacia skrev 2013-05-11 19:06:25 följande:
    När jag läser hela tråden igen känner jag att det varit många missförstånd. Tror bara att TS vill få lite mer information om det svenska samhället och vår kultur. Det kan inte vara lätt att komma till ett nytt land med helt nya seder. Hur ska man veta att vad som är kultur och vad som är den enskilda familjen? Jag hoppas innerligt att mitt inlägg inte bidragit till att TS valt att lämna diskussionen.
    Precis min uppfattning och det var ett intressant ämne och trevlig stämning fram tills i förmiddags.

    Jag tycker CoG har en tråkig attityd men jag tycker inte TS svar var särskilt mycket bättre. Om man känner sig attackerad så är det sämsta man kan göra att attackera tillbaka.
  • Kalaspinglan
    macyaway skrev 2013-05-11 16:11:58 följande:
    Självklar är jag lite sur att se att dem fattigare ger allt och  dem som har pengar snålar, och  du/ni kan säga att jag är elak eller dumm eller vad som helst, tyvär så känner jag så och jag vill inte be om förlåtelse att jag gör det.

    Och självklart är jag någolunda upprörd att svärföräldrarna skiter fulständigt i min kultur eller tradition då vi är där en vecka eller två. Och misförstå mig inte, det är inte att jag har abstinens, för jag dricker mest bara då jag har mens, men *God damn!* jag är vuxen, och har levt på mina egna fötter sedan 20 (ingen brydde sig då jag var fattig, hemlös eller vad som helst, jag har arbetat som en neger och slavat att få det jag har) och visst känns det inte kul att någon bestämmer vad jag får och inte får göra. Familjen är ingen nykterist, du säkert vet om att på 50 talet eller så va det en rörelse om kristendom etc.... => äkta kristna dricker inte (barnen dricker och pappan dricker också då han inte är hem)
    Klippte lite i ditt långa inlägg, TS.

    Jag tycker inte du kan jämföra givandet av pengar i Rumänien och Sverige, och säga att alla svenskar är snåla, för de tjänar 10 gånger mer än man gör i Rumänien men ger 2,5 % av lönen i bröllopspresent. (Här har jag räknat med en person som tjänar 20 000 kr netto/mån och ger 500 kr i present). Man kan inte jämföra löner direkt mellan olika länder, man måste se på köpkraften, dvs. vad pengarna räcker till.

    Nu blir det här lite insnöat på siffror, men jag kollade upp medianlönen i Rumänien, den är ca 4100 kr/mån. I Sverige är medianlönen 25 900 kr/mån (båda före skatt).
    Levnadskostnaderna i Sverige är 28 % högre än genomsnittet i EU, och levnadskostnaderna i Rumäninen är 40 % lägre än genomsnittet i EU. Det är alltså 68 % dyrare att leva i Sverige.
    Medianlönen är dock 84 % högre i Sverige, vilket inte är "flera gånger så mycket".
    (Medianlön = den lön som ligger exakt halvvägs mellan den högsta och den lägsta lönen. Lika många har en lön som är högre än medianlönen, som de som har en lön som är lägre än medianen.)

    När det gäller dina blivande svärföräldrars inställning till alkohol gissar jag att de är frikyrkliga, och många frikyrkliga vill inte befatta sig med alkohol. Det kan man inte göra något åt, det är deras uppfattning att det är bäst att hålla sig borta från all sprit, oavsett om det är vardag eller fest.
    Jag känner människor som vuxit upp i frikyrkliga familjer och som är väldigt måna om att inte dricka alkohol när deras föräldrar är med, detta eftersom föräldrarnas åsikt/värdering är att man ska vara nykter.

    Om jag får säga vad jag tror, så tror jag att du och dina svärföräldrar har hamnat i en situation där båda parter tycker att deras sätt är det "rätta" sättet. Detta har inte nödvändigtvis att göra med att ni kommer från olika länder, utan helt enkelt att ni har olika åsikter/vanor.
    Jag kan ju tycka att om man är gäst i någons hem, så finner man sig i de regler som gäller där. Om dina svärföräldrar är nykterister tycker jag inte du ska ta med dig vin dit. Däremot kan du dricka vin hemma hos dig och din sambo, även när svärisarna är med.
    Jag tycker däremot inte att du ska fördöma/vara nedlåtande för att dina svärföräldrar är nykterister. Det är en ganska känslig fråga, och det är bäst att inte blanda sig i folks uppfattning till alkohol. Man får ju tänka vad man vill, men det är väldigt känsligt att ifrågasätta varför någon dricker eller är nykterist.

    Jag tror att den bästa lösningen är att ha ett öppet sinne och tänka att "jag kanske inte alltid har rätt"/"jaha, dessa människor gör såhär" och inte genast tänka att man blivit diskriminerad eller att ens kultur inte uppskattas.
    Jag och sambon har olika uppfattning om saker och ting, våra familjer har olika traditioner och när vi är hos hans familj gör vi på deras sätt, och hos min familj på deras sätt. När vi är hemma kör vi en kompromiss/blandning av alla traditioner/vanor och egna åsikter. Glad
  • macyaway

    Tack för alla komentarer igen. Hihihihi passionsblomman, jag har läst om det rätt skrämmande faktist och förståelig med alkohol. 
    Jag vet inte varför det spårade ur så mycket detta med alkohol, det är inte att jag behöver alkohol, men på tanke att jag kommer från en sådan tradition och kultur, tanken slåg mig att det skulle vara trevligt om nån nångong kunde fråga mig vad jag vill....  Hur som det är svårt att komma in i en händelse utan att misförstå.

    CoG: det är inte meningen att attakera dig tilbacka, men när du skriver till mig att jag gör inget annat än att klaga och klaga, och att jag ska gå gifta mig med en från samma ras, alltså Rumänare när jag är faktist ungersk, så vad ska jag kalla dig? Ska jag säga hej, ursäkta att en svensk och en ungersk rumänare blev kär i varann och att jag vill ha råd för att förstå hur saker fungerar här? Jag kan inte skriva på ett Rumänsk sida, det fattar du väl.... jag gifter mig med ett annat ras, alltså svensk, då är det hanns kultur och tradition som jag behöver förstå för att kunna anpassa mig. Eller vill du att jag ska ta han och flytta till Rumänien. Vad vill du från mig?

    Och visst kan jag prata med min partner, men tror ni att han bryr sig mycket om tradition och kristendom och dricka sprit eller inte? Han är atteist, han tycker att kultur och tradition är bullshit och att allt är bra såvida vi mår bra. Med att jag försöker att veta hur jag ska se på saker, är bara av respekt mot hans familj och svenska folket.

    SingingFantacia, det är lungt, jag blev bara väldigt upprörd över förslaget om att jag bör gift mig med samma ras. Då behöver jag inte undra, och att då blir det samma bidrag och samma allt som jag är van vid. 

    Har fortfarande inte fått veta hur man tar bort en inlägg. Jag antar att vissa saker låter väldigt skumt, är inte så bra på att utrycka mig så jag vill helst ha bort den innan en massa människor utrycker sin hat mot mig. Och inget illa menat med neger, jag har en massa svarta kompisar, vissa kallar mig "Whity" inte har mina tuttar ramlat ner av det. Förstår inte vad är hela dealen med allt det, eller att man inte ens få vara en pepparkaka något längre, eller ha avslutning på kyrkan...känns litegran som svenska kulturen rasar ihop innan jag lär känna den. Men sak samma, jag tycker inte illa om någon, attakerar verkligen inte nån, menar inget illa eller anklagar. Om jag utrycker mig på ett sådant sätt som gör er känna det så ber jag m ursäkt.
    Jag trodde detta sidan är till för att prata om saker man undrar om och för att kunna förbereda sig innan den stora dagen. Katt 

  • Marjasinus
    Kalaspinglan skrev 2013-05-11 21:15:40 följande:
    Jag tycker inte du kan jämföra givandet av pengar i Rumänien och Sverige, och säga att alla svenskar är snåla, för de tjänar 10 gånger mer än man gör i Rumänien men ger 2,5 % av lönen i bröllopspresent. (Här har jag räknat med en person som tjänar 20 000 kr netto/mån och ger 500 kr i present). Man kan inte jämföra löner direkt mellan olika länder, man måste se på köpkraften, dvs. vad pengarna räcker till.

    Nu blir det här lite insnöat på siffror, men jag kollade upp medianlönen i Rumänien, den är ca 4100 kr/mån. I Sverige är medianlönen 25 900 kr/mån (båda före skatt).
    Levnadskostnaderna i Sverige är 28 % högre än genomsnittet i EU, och levnadskostnaderna i Rumäninen är 40 % lägre än genomsnittet i EU. Det är alltså 68 % dyrare att leva i Sverige.
    Medianlönen är dock 84 % högre i Sverige, vilket inte är "flera gånger så mycket".
    (Medianlön = den lön som ligger exakt halvvägs mellan den högsta och den lägsta lönen. Lika många har en lön som är högre än medianlönen, som de som har en lön som är lägre än medianen.)
    Du har delvis en poäng, man kan inte relatera gåvornas storlek till medellönen - men i övrigt så spelar de där siffrorna ingen roll egentligen heller.

    En stor del av anledningen till att man har en ganska hög förmåga att ge andra gåvor är att man har fått gåvor när man själv gifte sig. Det är, som jag skrev tidigare, ett enda bytande av pengar under en livstid. Lägg till att detta är prioriterad fråga i den kulturen och att man har ett medvetet sparande till just detta plus en lägre tilltro till att "systemet" ska ta hand om en så att man tycker att starten på vuxenlivet kräver ett tillskott på kapital.
  • Marjasinus
    macyaway skrev 2013-05-11 21:31:48 följande:
    Har fortfarande inte fått veta hur man tar bort en inlägg. Jag antar att vissa saker låter väldigt skumt, är inte så bra på att utrycka mig så jag vill helst ha bort den innan en massa människor utrycker sin hat mot mig.
    Det går inte.
  • macyaway

    Kalasplingan:
    Det var interesanta räkningar, självklart finns det undantag, men jag och min fästman talade vid, vi skulle inte kunna riktigt klara oss på det man tjänar där Foten i munnen

    Men detta gäller inte om pengar, det jag menade var att jag känner mig som en skit att mina släktingar ger allt dem har, och här i Sverige får vi nått om vi får. Och som min inställning, så vill jag ge, jag är inte van att inte göra det. Då blir det att jag tar från min släkt och ger vidare, på något konstigt sätt. Hur som jag bör anpassa mig på något sätt därför frågar jag och ville veta hur det egentligen är. Nu vet jag! Skrattande
    Oh om ni skulle känna mig, jag dubbel ifrågasätter mig själv hela tiden. Men saken är att inget är bra eller fel, tidpunkten är det som avgör det Flört
    Jag försöker lära känna skillnaderna i ert oskrivet norm/regel bok inte klaga på dem. Och visst är det bra att förstå varför gör man vissa saker på ett sätt och inte ett annat.Oskyldig

  • macyaway
    Marjasinus skrev 2013-05-11 21:43:48 följande:
    En stor del av anledningen till att man har en ganska hög förmåga att ge andra gåvor är att man har fått gåvor när man själv gifte sig. Det är, som jag skrev tidigare, ett enda bytande av pengar under en livstid. Lägg till att detta är prioriterad fråga i den kulturen och att man har ett medvetet sparande till just detta plus en lägre tilltro till att "systemet" ska ta hand om en så att man tycker att starten på vuxenlivet kräver ett tillskott på kapital.
    Precis, mycket bra skriven! Solig
    Det blir -0+, man går inte back, man bara byter pengar och tar hand om varann, för som sagt, man ska skriva upp, vem gav hur mycket så att man ger dem tillbacka i liknande summa efter 10 år kanske eller så {#emotions_dlg.djavulsk}
  • Chicita
    macyaway skrev 2013-05-11 21:31:48 följande:
    Har fortfarande inte fått veta hur man tar bort en inlägg. 
    Marjasinus skrev 2013-05-11 21:46:18 följande:
    Det går inte.
    Jo faktiskt... det går. Men man kan inte göra det själv.
    Det finns ingen knapp eller så. Utan man måste anmäla det inlägg man vill få bort genom att klicka på iconen med handen (röd knapp med vit hand) och anmäla det som "övrigt" och förklara varför man vill få sitt eget inlägg eller sin egna tråd borttagen. 
  • Kalaspinglan
    Marjasinus skrev 2013-05-11 21:43:48 följande:
    Du har delvis en poäng, man kan inte relatera gåvornas storlek till medellönen - men i övrigt så spelar de där siffrorna ingen roll egentligen heller.

    En stor del av anledningen till att man har en ganska hög förmåga att ge andra gåvor är att man har fått gåvor när man själv gifte sig. Det är, som jag skrev tidigare, ett enda bytande av pengar under en livstid. Lägg till att detta är prioriterad fråga i den kulturen och att man har ett medvetet sparande till just detta plus en lägre tilltro till att "systemet" ska ta hand om en så att man tycker att starten på vuxenlivet kräver ett tillskott på kapital.
    Ja absolut så är det så, men jag reagerade på texten om att man i "rika länder" inte ger något, medan de fattiga minsann ger allt de har, därför ville jag ta fram lite siffror som faktiskt visar på de skillnader i inkomst och utgift det är mellan Sverige och Rumänien.

    Kulturer är ju som vi lärt oss -- inte minst i den här tråden -- olika. Om medianen i Sverige är 25 900 kr (brutto), så ligger nettolönen någonstans kring 20 000. Om vi då tar den rumänska (?) seden att ge brudparet 2 månadslöner i bröllopspresent, så betyder det en gåva på 40 000 kr. Aldrig i livet att jag skulle kunna ta emot den summan av någon gäst. Det går så totalt emot mitt svenska sinnelag; jag är dessutom sån att jag tycker att man inte ska önska sig pengar i present, men det är en annan diskussion.

    Jag vet att min mormor (som är 90) kommer att ge oss pengar i present, men då räknar jag med kanske 3000-5000 kr, max 10 000. Ger hon mer tycker jag det är direkt pinsamt. Övriga som vill ge pengar uppmanas donera dem till Röda korset eller annan välgörenhet då vi har allt vi behöver och mer därtill.

    Jag antar att man gifter sig tidigare i Rumänien om det är så att släkt och vänner ska samla ihop pengar för att man ska kunna starta sitt nya liv. I Sverige är det ju inte riktigt så. Här är väl de flesta kring 30 (åtminstone i storstäderna) när de gifter sig. Är man 30 har man ju oftast hunnit jobba några år och lever på sin egen inkomst.
  • Js Fästmö

    Är man ateist så är man inte troende, det betyder inte att man inte bryr sig traditioner eller kulturer.

Svar på tråden Förvirrad om present eller pengar som bidrag till det nya paret