• Äldre 4 Dec 18:11
  1425635 visningar
  3377 svar
  3377
  1425635

  Orientaliskt bröllop

  tack, Mandis! vi väntar med spänning på din långa berättelse med följetong, förhoppningsvis! körde ni knivdansen? vad roligt! var det brudtärnorna som fick köra dansen? o fick de pengar i utbyte mot kniven, haha?

 • Äldre 4 Dec 18:14

  försäkra bröllopet? kan man göra sånt också? hur funkar det o vad kostar det? o återigen mitt guldfiskminne, du vet, vilket sjukhus är det du jobbar på?

 • Äldre 4 Dec 18:15

  dans med pappa, shit, har jag inte ens tänkt på! när gör man det? ska brudgummen dansa med sin mamma oxå eller? förlåt mina dumma frågor man kan inte sånt här!

 • Äldre 4 Dec 19:21
  Pagnie skrev 2012-12-04 18:18:47 följande:
  ja det kan man tydligen göra. så nästan så att jag funderar på det. hittade en premie på upp till 200 000 och en till 300 000. så det borde man kanske göra.
  MSE eskilstuna. ;)
  Okej, men vad försäkrar man sig mot? brand, översvämning, spilld rödvin på brudklänningen? Skrattande
 • Äldre 4 Dec 19:23

  Mandis, den låten e ju så bra! Min pappa brukar sjunga den för mig, hahaha! den e ju bara perfekt, tack för tipset!

  Pagnie, vet du vad den persiska låten heter, den hon sjunger till sin son?

 • Äldre 4 Dec 19:52
  Pagnie skrev 2012-12-04 19:50:23 följande:
  ungefär allt det där. om man blir sjuk eller någon skadar sig eller om bröllopet av andra anledningar måste ställas in. inte om någon utav parterna får kalla fötter dock.
  hahaha! nej, kalla fötter hade nog försäkringsbolagen förlorat mycket på!
 • Äldre 4 Dec 20:06

  ja du, det beror helt o hållet på vem prästen är. det bästa är om man pratar med mullan innan själva vigseln o frågar hur det kommer att gå till.

  det klassiska, om det är en mulla som viger, är väl att han läser några verser ur koranen och sen så frågar han brudgummen om han tager bruden o tvärtom. fast när han frågar bruden så ska hon inte säga "ba ejazeye madar o pedaram va bozorgtaran, bale!" förrän efter han har frågat tredje gången. första o andra gången ska kvinnorna i släkten säga saker som: bruden har gått för att plocka blommor osv. Haha, kul va?

  Men sen finns det säkert massor av olika varianter! Vi kommer ha en icke-mulla vid vigseln, en vän till familjen faktiskt som ska läsa en gammal persisk dikt av Saadi eller Hafez så det blir på PERSISKA o sen kommer han köra den här tager du osv osv. så det kommer bli mer symboliskt för oss. Riktig muslimsk vigsel får vi ta i ngn moské ngn gång. men vi kommer inte åka till iran inom en snar framtid så det känns lite onödigt just nu.

  hur hade ni tänkt er? o det som jag har skrivit på persiska blir en quiz för dig att översätta!

 • Äldre 4 Dec 20:08
  Pagnie skrev 2012-12-04 20:05:37 följande:
  haha skoja inte. då får du köpa sådana här istället.

  www.ebay.com/itm/Black-Mens-Bespoke-Custom-Lu...
  hahaha!!! sköna! såna borde jag köpa till min blivande men jag tror han e för rädd för att få kalla fötter... too many people involved! Skäms
 • Äldre 4 Dec 22:55

  Tycker du e jätteduktig, Pagnie! Bra där! Ejazeye betyder "med tillåtelse av" typ, går ju ut på att man ber om sina föräldrars o andra äldres tillstånd eller tillåtelse att gifta sig. ung som ett tecken på respekt. Okej, här kommer en riktig tongue-twister. den här ska du lära dig att upprepa om o om igen o säga riktigt snabbt. Då blir din fästman imponerad:

  Koshtam shepeshe shepesh-koshe shesh-paro

  i svenskan har vi t ex sex laxar i en laxask som man ska säga snabbt o upprepa tills man säger fel. detta är likadant fast med en helt annan betydelse. Vet du vad det betyder?

 • Äldre 4 Dec 23:05

  Mandis, tack för alla underbara låttips! Måste säga att jag också älskar Moeins Zendegi ba to. Sån underbar text till så underbar musik. och verkligen passande för ett bröllop.

  Som jag skrev tidigare tänkte vi oss first time ever I saw your face fast den lite gladare versionen. Jag e bara så rädd att jag ska börja storböla mitt under dansen! Jag har blivit så blödig på senare år o kan sitta o gråta till de töntigaste sakerna. T ex en deltagare i x-factor som sjöng för sin bror som gick bort. jag kan inte relatera till det men visst fan satt jag o grät ögonen ur mig. Så på bröllopsdagen... herregud! på min förlovningsfest började jag gråta när min pappa höll tal om hur jag o min fästman fann kärleken hos varann o kunde inte sluta. O sen började min kusin gråta för att vi har vuxit upp med varandra o det var en känslosam grej o jag grät bara för att hon började gråta. Shit, om jag e sån nu, hur kommer det bli när jag e gravid haha! Ingen kommer vilja umgås med mig! Så ja, räknar redan med att sminket som säkert komma kosta minst 1000 kr kommer att gråtas bort knappt en timme in på bröllopet!

  Pagnie, ni kan gifta er på riktigt under bröllopet men då måste ni ha ngn som har licens att viga er, t ex en mulla. Fråga de på Olles krog, de har säkert erfarenhet av det o kanske känner en mer "liberal" mulla som brukar viga folk utanför moskén!

Svar på tråden Orientaliskt bröllop