• Anonym (Nyfiken)

    Hög inkomst = dyrt bröllop? Låg inkomst = billigt bröllop?

    Jag hade en väldigt intressant diskussion på jobbet idag om hur mycket pengar folk hade lagt, eller var villiga att lägga, på bröllop. Då vi är kollegor i samma lönesituation och jag har viss koll på vad deras partners jobbar med blev jag klart förvånad över hur de resonerade. På mitt arbete stämde inte alls mitt påstående om att inkomsterna bestämmer bröllopsbudgeten, så nu vill jag veta om jag är helt ute och cyklar som tycker inkomst borde vara en avgörande faktor..

    Vad får ni, på ett ungefär, tillsammans in efter skatt och vad kommer ert bröllop att kosta (ej inräknat resan)?

  • Svar på tråden Hög inkomst = dyrt bröllop? Låg inkomst = billigt bröllop?
  • Millemoj

    Vi jobbar på McDonalds båda två och ingen av oss jobbar heltid. Får väl ut ca 25-30000 ihop efter skatt, beroende på antal timmar vi jobbat, nattjobb osv. Vi lade ca 40 000 på vårt bröllop, fick 10 000 av mina svärföräldrar och ca 20 000kommer väl bröllopsresan att gå på. Vi sparade pengar i sju månader, ca 5-6000 i månaden och det var vad vi tyckte att vi har råd med, utan att bli ekonomiskt lidande. Vi ville inte spara en massa pengar så att vi inte kunde leva som vanligt under tiden - vi har alltid ca 4-5000 över vifd månadens slut och brukar unna oss semestrar 2 ggr om året.

    Tror inte att det handlar om hur mycket man tjänar, eller om man vill imponera på andra och så - för oss handlar det om inställningen till pengar. Vi ville inte göra av med massor på ett bröllop, men inte heller snåla in på allt. Pengar tjänar vi alltid in igen, sef vi det som och under tiden lever vi ett bra liv utifrån våra tillgångar!

  • Thessa01
    Anonym (privat ekonomi) skrev 2011-05-26 15:16:50 följande:
    Intressant diskussion. Det verkar som om vi har en ganska bra inkomst tillsammans. Min sambo och jag har  55000:- kvar efter skatt och vårt bröllop hade en budget på ca 50.000:- men vi har överskrivit lite så den slutar väl på ca 70.000:-. Så vi tjänar hyfsat med pengar men lägger ingen jättesumma på bröllopet.

    Med risk för att provocera någon, så har jag en löst tagen teori. Kan det vara så att om man har det gott ställt så känner man inget krav att ha ett stort och kostsamt bröllop? Har man lite pengar kanske man är mer mån om att "slå på stort" och lyxa just den här gången i livet och även visa det utåt. Det här är ett generellt påstående.  
    Det sägs att det är så när det gäller julklappar til barn iaf. Att föräldrar med sämre ekonomi generellt köper många fler (kanske inte nödvändigtvis dyrare) klappar till sina barn.

    Men jag tror det är svårare att dra den parallellen till kostsamma bröllop, det verkar finnas i alla samhällsgrupper och bland alla löneklasser, för det är så pass modernt med stora bröllop.

    Men självfallet kan man helt enkelt inte slå på stort  vid väldigt dålig ekonomi om man inte har kuvertavgift, sponsras av föräldrar eller  fått pengar oväntat ifrån något håll (typ arv). Då får man inte ens låna till det, för banken beviljar inte lånet.
  • Anonym (7)

    Vi tjänar tillsammans 55000 kr/  mån.
    Vi har en budget på 65000 

  • Anonym (7)
    Anonym (7) skrev 2011-05-26 23:06:53 följande:
    Vi tjänar tillsammans 55000 kr/  mån.
    Vi har en budget på 65000 
    Glömde säga vi har 96 gäster
  • gbg2012

    Tillsammans har vi ca 28000kr  i månaden efter skatt och jag är student och tar enbart halva studielånet. Vi har inga lån(förutom mitt CSN), bor i hyresrätt och ingen bil då vi bor på gångavstånd från stan.  Vi unnar oss en hel del och kan lägga undan 4000 kr i månaden till bröllopet. Budgeten är mellan 100 000-120 000kr. Vi kommer ha ca 60 gäster. 

  • Anonym

    Jag har upptäckt  att folk som inte kan vara nöjda med livet de har här och nu tenderar att ha lyxigare bröllop och skuldsätta sig  själva.

    De som alltid  äter willys  vaniljglass, suckar för att det inte Italiensk  glass och vägrar försöka  göra glassen  godare med smultron...

    Ni kanske förstår vad jag menar? 

  • gbg2012
    Anonym skrev 2011-05-26 23:16:58 följande:
    Jag har upptäckt  att folk som inte kan vara nöjda med livet de har här och nu tenderar att ha lyxigare bröllop och skuldsätta sig  själva.

    De som alltid  äter willys  vaniljglass, suckar för att det inte Italiensk  glass och vägrar försöka  göra glassen  godare med smultron...

    Ni kanske förstår vad jag menar? 
    Jag vet inte, kanske eller så är det en prioriteringsfråga? Vi har relativt lyxigt bröllop och inte är vi missnöjda med våra liv. Men det finns säkert de som är det. Så är det ju med allt.  =) 
  • Anonym

    jo men jag misstänker att du inte skuldsätter dig själv i processen.

  • gbg2012
    Anonym skrev 2011-05-26 23:34:06 följande:
    jo men jag misstänker att du inte skuldsätter dig själv i processen.
    nej det skulle jag aldrig göra. Men det är också en prioriteringsfråga, folk skuldsätter sig för att köpa nya bilar och prylar. Så varför inte ett bröllop egentligen. Men visst är det så att många säkert försöker köpa lycka.  
  • Anonym (åttisex)

    Eftersom jag nu studerar och bara jobbar 40% Så får jag och min sambo in ca 40 000 efter skatt. Vi lägger ca 70-80 000 på bröllopet. Har sparat ett tag och "lånar" av oss själva litegranna.

    Vårt bröllop är inget superlyxigt, men saker kostar här där vi bor.!!! Tycker det är lagom i alla fall. Vi blir 78 personer på bröllopet

Svar på tråden Hög inkomst = dyrt bröllop? Låg inkomst = billigt bröllop?