Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  Haha, det kom ett gäng turister med kameror på magen när alla andra redan var bänkade. Det var ganska tydligt att de inte hörde till gästerna.

 • Kjell Präst
  xMariax skrev 2013-04-16 15:05:29 följande:
  Hur funkar det med ringar? Måste båda ha vigselringar eller är det ok om bara kvinnan vill ha en? Vi funderar på att bara köpa en ring till mig eftersom att min blivande man är nöjd med bara sin förlovningsring..
  Det går bra att bara kvinnan har en ring.
 • Kjell Präst
  NBFN skrev 2013-04-16 20:09:32 följande:
  Vi var i kontakt med en kyrka som sedan visade sig ta 2000:- för en vigsel, trodde att vigsel i kyrka var kostnadsfritt, men det visade sig att denna kyrka drivs av en ideell förening och dem då får sköta sin egen ekonomi och därför måste ta betalt för bl.a. vigsel.

  Hur kommer det sig? Hade nämligen ingen som helst aning om att denna typ av uppgörelse fanns och därför bara antog att kyrklig vigsel var kostnadsfri, oavsett vilken kyrka vi väljer...
  Det stämmer att det finns enstaka kyrkor som inte tillhör någon församling. Då kan det vara förenat med en kostnad att använda dessa. Men huvudregeln är, som du skriver, att en kyrklig vigsel ska vara gratis.
 • Kjell Präst
  HelenaFredrik skrev 2013-04-17 11:02:59 följande:

  Nu har min gamla konfirmationspräst tackat ja till att viga oss :0)


  Han är numera pensionär så givetvis kommer vi ersätta honom för det hela (det är det värt, han är bäst). Om han  inte vill ha något annat så åtminstone milersättning .


  Det jag undrar nu är om man bör bjuda med honom på middagen? Och isf bara han eller hans fru också (har aldrig träffat henne)?


   


  Han får inte ta emot någon ersättning för att han viger er, det är inte tillåtet. Om ni känner att ni vill bjuda med honom på middagen, så gör det - man får ibland som präst frågan om man vill vara med på middagen - jag personligen tackar alltid nej, och man förväntar sig inte alls att få någon inbjudan.
 • Kjell Präst
  Josi skrev 2013-04-17 22:46:21 följande:
  Hej :) Vi ska gifta oss utomhus i en bibelträdgård i sommar. Prästen som vi önskade har sagt ja men jag har inte pratat med henne än. Vad är det som gäller vid en utomhusvigsel? Är det samma vigselgudtjänst som i kyrkan? Har hon med sig kantorn eller får vi fixa musik själva? Tack på förhand :)
  Hej!
  Ja, vigselordningen är densamma, allt som hör till i kyrkan görs även vid utomhusvigsel. Hur man löser det musikaliska är olika, jag har spelat gitarr till psalmerna vid en utomhusvigsel och ett utomhusdop, men det gör ju inte alla präster. Så du får fråga i den aktuella församlingen hur man brukar göra. 
 • Kjell Präst
  norrbagge skrev 2013-04-22 22:28:34 följande:

  Hei,


  Vi er et norskt par som har funnet et sted i Sverige hvor vi ønsker å ha bryllup. Vielsen ønsker vi å ha i en svensk kirke i nærheten. Vi bor i Norge og er medlemmer av den norske kirke.


  Har vi mulighet til det, enligt Borgågemenskapen?


   


   


  Hej!
  Jag var osäker på detta, därför har svaret dröjt. Men nu när jag har kollat upp just Borgågemenskapen så är det uppenbarligen så att man som medborgare i något av medlemsländerna har rätt till kyrklig handling i ett annat av medlemsländerna. Svaret på din fråga bör därför bli: Ja, ni har möjlighet att bli vigda i Svenska kyrkan.
 • Kjell Präst
  sommaren13 skrev 2013-04-30 08:29:05 följande:
  Våran hindersprövning går ut dagen efter vigseln, är det ett problem? Trodde inte att det skulle gå så fort att få den...beställde den 4mån innan.
  Går den ut dagen efter vigseln är det inget problem, då är den giltig när ni gifter er. Hade den gått ut två dagar tidigare hade det däremot varit ett stort problem
 • Kjell Präst

  Louva: Jag är osäker på det, att ni inte kan bli gifta på riktigt är givet, och det vet du ju också redan. Man kan ha en välsignelse i kyrkan efter ett borgerligt ingånget äktenskap, men jag har aldrig hört talas om någon spm haft den kyrkliga ceremonin FÖRE den juridiska vigseln. Men kanske det går, jag vet som sagt inte säkert. Jag kan bara uppmana dig att kontakta er vigselpräst eller -församling.

Svar på tråden Fråga prästerna 14