Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  Chicita skrev 2012-10-07 10:10:55 följande:
  Du måste ha minst 2 psalmer.

  Vi hade 2 psalmer och 2 solosånger, trots att psalmerna vi valt hade många verser och prästen tog med alla, så tog vår vigsel inte så lång tid. 
  Jag tappade tidsuppfattningen lite inne i kyrkan.
  Men vigslarna ligger med 1 timmes mellanrum och vi hann med både vigseln, uttåg till en plats strax utanför kyrkoområdet där vi hade tid för fotografering och tack/ gratulationer innan prästen lugnt traskade tillbaka för att förbereda nästa vigsel.

  Så 25-30 min kanske vår vigsel höll på, för vi var ur vägen för nästa bröllopsfölje med marginal 
  Som sagt, två psalmer och två solosånger blir absolut inte för långt, jag har haft vigslar med tre solosånger och/eller tre psalmer också, även det ryms inom rimlig tid. Jag tror aldrig att jag har haft en vigsel som har tagit längre tid än 40 minuter.
 • Kjell Präst
  Kakan 81 skrev 2012-10-07 11:24:59 följande:
  Hej. Jag har förstått att man ska ha minst två psalmer. Vi vill även ha tre egna låtar som ska sjungas och spelas av familj och vänner. Går det bra? Det vi tänkt är två sololåtar och en som ska spelas på tvärflöjt. Tänkte ha en klassisk inmarschlåt men en annan lite speciell när vi går ut. Går det bra? Kan du tipsa om några klassiska psalmer som sjungs i maj och kanske lite förslag på inmarschlåtar? /Karin
  Japp, minst två psalmer. Tre egna låtar utöver det går utmärkt, liksom att välja att gå ut till "den lite speciella" som du skriver om. Förslag på inmarschlåtar kan du hitta på www.kyrkomusik.nu , där finns en vigselavdelning.
  Klassiska psalmer just för maj månad är det tunnsått med, vårpsalmer och sommarpsalmer finns ju - men det är lite för tidigt att sjunga SvPs 201 "En vänlig grönska" eller SvPs 200 "I denna ljuva sommartid" i maj, tycker jag personligen. Möjligen skulle ju SvPs 199 "Den blomstertid nu kommer" kunna funka. Ett alternativ är ju annars SvPs 198 "Likt vårdagssol i morgonglöd". Det är en vårtext som sjungs på samma melodi som "I denna ljuva..." eller SvPs 197 "Den blida vår är inne" som sjungs på samma melodi som "Den blomstertid..."
 • Kjell Präst
  FarAway skrev 2012-10-07 14:41:46 följande:
  hej jag har en liten knepig fråga efter en lång diskussion med prästen:

  min man är svensk, jag är tysk. Han är medlem i svenska kyrkan och jag i tyska kyrkan (också evangelisk). Vi gifte oss i juni i Hamburg och eftersom jag är tysk så fanns det bara möjligheten att få en kyrklig välsignelse. hur som helst, vi frågade svenska kyrkans präst i Hamburg om han kan göra det och det var ingen problem alls. Eftersom deras kyrkan var för lite för sällskapet så  hittade vi en annan i närheten som var tillräklig stor. Jag tyckte redan då att det var lite jobbigt eftersom vi fick också ordna med egen organist/kantor och betalade redan då 3000sek för att ha musik under vigseln...(de har för tillfället ingen egen kantor).
  För två dagar sedan ringde prästen och sa till maken att han saknas betalningen/räkningen. Vilken betalning frågade vi då och då sa han att vi borde betala 3000 sek för att håll gudtjänsten??! Sorry, det kan ju vara annorlunda i Sverige, det vet jag inte men JAG tycker att det är väldigt konstigt att man måste betala för såna saker när man är medlem i kyrkan! varför betalar man kyrkoskatt då???
  jag är lite osäkert men jag inser faktisk inte att betala summan. Det var INGEN som har sagt till  INNAN vigseln att man måste betala nåt och särskild inte att det kommer kosta 3000 SEK - om det skulle har varit så hade vi valt att gå till tyska kyrkan  (utan att betala någoting!!!)...

  jag är mycket ledsen och arg just nu och hela saken gör att man får en bitter eftersmak. Jag är mycket tacksam om jag kunde få lite mer information om saken! Jag känner mig så oinformerad och maken bryr sig inte om, han har ingen lust att diskutera och säger att han hellre betalar summan om han på så sätt kan undvika konflikten (konflikträdd som f..)

  förlåt, om jag skev fel lite då och då, att skriva på svenska är inte min starka sida ;)
  Hade det varit i Sverige hade det varit gratis, som redan sagts. Hur det fungerar utomlands vet jag inte, har ingen erfarenhet alls av utlandsförsamlingarnas arbete. Man kan ju i alla fall tycka att ni borde blivit informerade i förväg om att det skulle kosta en stor summa pengar att få vigseln i kyrkan.
 • Kjell Präst

  Vill bara säga att jag håller på att undersöka detta med den svenska prästen i Hamburg. Återkommer om jag lyckas få veta något.

 • Kjell Präst

  Fått detta svar angående vigseln i Hamburg:


  Vad gäller just den aktuellavigseln har jag pratat med vår komminister där och bett honom ta en kontakt med brudparet för att reda ut detta. Det visade sig att han redan hade en pågående mailväxling med mannen i paret om detta. Så jag utgår från att de reder ut det på ett sätt som alla blir nöjda med.


  Men så tänkte jag att jag skulle försöka förklara för dig också hur det fungerar så du vet om frågan dyker upp! Kan ana att du får den frågan som svarande präst på Bröllopstorget!


  Så här är det:Som utlandsförsamling är vi dels ställda under respektive lands lagar. Här i Tyskland innebär det att vi bara har vigselrätt för svenska medborgare. Om en svensk vill gifta sig med någon annan nationalitet kan vi bara ha Välsignelse över ingånget äktenskap. (Som i det förekommande fallet)


  Alla utlandsförsamlingar är egna föreningar som på bästa sätt har att klara sin ekonomi.


  Från Svenska kyrkan hemma får vi stöd genom att SKUT ställer utsänd personal till församlingarna förfogande. För Tysklands del en kominister i Hamburg, en kyrkoherde i Frankfurt och en kyrkoherde samt en assisten i Berlin. Alla andra kostnader måste föreningen/församlingen själv se till att klara. Vi ingår inte heller i det så kallade clearingsystemet hemma i Sverige. Dvs vi får inte ersättning från någon församling hemma om vi viger eller begraver deras medlemmar här. Därför måste vi ta betalt för tex vigslar av den som vi utför förrättningen åt. Det kan tyckas orättvist om man betalt kyrkoavgift i Sverige i alla år men så är det. Den avgiften får vi ju inte del av.


  Hur mycket betalt man tar är lite upp till de enskillda församlingarna. I Hamburg tar man 300 euro, här i Berlin tar vi 200. Det är de olika kyrkoråden som bestämmer det! Det är också vanligt att brudparen får betala om de vill ha specialmusiker eller så.


  Både vi i Berlin och församlingen i Hamburg informerar tydligt på våra hemsidor om vad som gäller och vad det kostar. Det är inte bara vi – jag skulle säga att man kan hitta den informationen på alla Svenska församlingars hemsidor runt om vår värld.

 • Kjell Präst
  sommaren13 skrev 2012-10-29 18:44:00 följande:
  Kan man ha en präst från en annan församling än den man gifter sig i?
  Japp, det går bra - men den prästen får troligen göra detta på sin fritid och därmed gratis. Det är därför ingen självklarhet att en "utomstående" präst ställer upp.
 • Kjell Präst
  maxmamma skrev 2012-10-29 19:38:41 följande:

  En fråga till er här inne eller till Kjell-Präst!!


  Finns det vinterpsalmer som passar när man gifter sig på vintern??


  Och det där med nu får du kyssa bruden är väl inget som måste vara med?!


  Skulle tycka det känns pinsamt o kyssas framför mina föräldrar o svärföräldrar.


  Och till sist, har fått godkänt av Skatteverket om hindersprövningen o namnbyte.


  ska dessa godkända blanketter ges till Prästen vid vigsel eller hur gör man?


   


  Tack för svar mvh maxmamma


  Chicita har talat väl, som indianerna säger
  Jag ber alltid att få hindersprövningen vid vigselsamtalet. Strängt taget går det ju bra att ta med den på själva vigseldagen - men skulle ni då råka glömma den så blir det ingen vigsel. Prästen får inte viga er utan den. Därför känns det tryggast att ha den i god tid.

  Som sagt, det ingår ingen kyss i ordningen för vigsel, traditionellt ges den på kyrktrappan efteråt. En del brudpar vill ha med en kyss i alla fall, och en del präster tycker det är fint att ha med momentet. Jag brukar säga att jag räknar med att brudparet är moget nog att själv avgöra när de vill kyssas, utan prästerligt påbud. Jag säger alltså aldrig till om någon kyss (utom från min fru, men det är mera privat )

  Vid en vigsel mitt i vintern passar 518 bra, "Hur härligt vittna land och sjö/ännu i frost och vintersnö". Den sjungs på samma melodi som "I denna ljuva sommartid" så många kan nog sjunga med även om de inte hört texten tidigare. Är det mer framåt vårkanten finns det ett par andra alternativ, 197 "Den blida vår är inne" (Samma melodi som "Den blomstertid") eller 198  "Likt vårdagssol i morgonglöd" (samma melodi som "I denna ljuva sommartid"). Sedan finns det ju vigsekpsalmer också, som är obundna av årstid. Exempelvis nr 84 "Vi lyfter våra hjärtan" eller nr 411 "Gud har omsorg om vårt släkte". Båda ganska lättsjungna även om man inte hört dem förr.
 • Kjell Präst
  msjennie skrev 2012-10-30 09:53:40 följande:
  Frågan har säkert varit uppe tidigare men jag hittar inget svar just nu. Jag har hört lite olika angående det här med att brudgummen står och väntar på bruden vid altaret. Jag vill gärna ha det så men har fått höra att det är en amerikansk tradition som få präster går med på. Hur är det egentligen?
  Frågan har varit uppe tidigare... med jämna mellanrum... Se trådstarten
 • Kjell Präst
  Chicita skrev 2012-10-30 10:23:45 följande:
  Jag skulle nog hellre rikta ett tack till Kjell Präst som har orkat svara på frågorna i flera år. Och ändå håller samma positiva ton.
  Han är ju verkligen ett bra exempel på att varken präster eller kyrkan är så "mossig" som många tror Solig 
  Tack!
 • Kjell Präst
  snuffran skrev 2012-10-30 11:23:30 följande:
  Hej 

  Har läst i denna tråden ett tag och är väldigt tveksam till om du/ni kan hjälpa mig men behöver någon att fråga.

  Jag och min sambo har pratat om giftermål men vi fastnar alltid på en punkt. Borgerligt eller kyrkligt. Sambon är kristen men inte så stark i sin tro utan nöjd med att vara konfimerad. Han vill gifta sig kyrkligt  och i en kyrka, han tycker det är viktigt för honom.

  Jag däremot är kristen på pappret men jag tror att alla religioner har någonting gott i sig och vet kanske inte riktigt vad jag tror. Jag vill gärna gifta mig med min älskade sambo men jag vill inte känna mig som att jag vanhedrar kyrkan eller min och andras tro.  

  På svenska kyrkans hemsida så står det att endast en behöver vara kristen så som jag förstår det är det inga problem att gifta sig men jag undrar hur du som präst ser på att viga, en som inte vet hur dens tro ser ut och kanske inte ens tror på Gud?
  Det är till och med så att ingen ur brudparet behöver vara kristen, däremot måste en ur paret vara medlem i Svenska kyrkan. Jag frågar aldrig "mina" brudpar någonting om deras eventuella kristna tro, den får vara deras egen ensak så länge de är bekväma med att det i en vigselgudstjänst ingår psalmer, böner, bibeltexter och övrigt tal om Gud. Svenska kyrkan är ju en "folkkyrka" vilket innebär att trösklarna dit in är och ska vara låga. Man avkrävs ingenting särskilt för att få vara med, utan det anses vara en sak mellan den enskilde/a personen och Gud. Jag har alltså ingen aning om hur tron hos "mina" brudpar har sett ut, och det stör mig inte alls - så länge, alltså, man som brudpar (eller dopfamilj eller sorgehus) inte försöker få gudstjänsten att bli mindre kristen. Jag har svårt att se att beteendet hos en normalt funtad brud eller brudgum skulle kunna vanhedra kyrkan. det handlar om att visa respekt åt båda håll, kyrkan respekterar den enskilde/a s rätt att hålla sin eventuella tro för sig själv, den enskilde respekterar kyrkans rätt att vara kyrka.
Svar på tråden Fråga prästerna 14