Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    vinterfri skrev 2012-05-07 18:12:28 följande:
    Hej!

    Jag skrev och frågade för några månader sedan och frågade hur ni präster ser på att viga era barn. Fick lite olika svar som fick mig att tänka vidare. Jag skulle gärna se att min pappa (präst) var inblandad i vår framtida vigsel, men samtidigt så skulle det kännas konstigt att ha ett vigselsamtal med honom.
    Hur ser ni på att ha två präster på en vigsel? Min far och en annan bekant präst. Vi löste det så när en nära släkting begravdes för några år sedan. Han höll i den men en annan präst var med och kunde hoppa in om han kände att det blev för mycket.
    Går det över huvudtaget att göra så att två präster delar på en vigsel?

    Tack för en bra tråd! :)
    Det går absolut att vara två präster vid en vigsel. Jag skulle personligen inte ha något emot det. När det gälelr frågan om att viga barn minns jag inte om jag svarade på det, men jag skulle väldigt gärna viga mina döttrar. Att ha vigselsamtal med dem skulle inte vara något problem eftersom jag i stort sett bara går igenom psalmval och ordningen för vigsel när jag har vigselsamtal - ja, och så brukar man få berätta hur man träffades och beskriva varandra också.
  • Kjell Präst
    FelizLane skrev 2012-05-07 19:06:01 följande:
    Vilka stolpar ska vara med i vigselprogrammet?
    Lite osäker på hur du menar. Menar du vad man ska skriva i det tryckta programmet? I så fall kan du skriva vad du vill, kyrkan har inga synpunkter på vad som står där - det är ju långtifrån något tvång att ha tryckta vigselprogram. Vad som ingår i vigseln hittar du här http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=647808
  • Kjell Präst
    BlåAugustibröllop skrev 2012-05-21 15:50:28 följande:
    Hej!

    Vi ville ha en viss specifik präst, men han är tyvärr på semester just då. I den församlingen som vi ska gifta oss är det bara en prsät som tjänstgör den dagen vi gifter oss - tyvärr så har vi fått höra en del negativt om han. Vi tänkte dock ge han en chans och träffas och se hur det känns då, men hur gör man annars för att byta präst? Vi "känner" ingen annan präst som vi kan fråga, och vi kan inte fråga församlingen för det är ju bara som tjänstgör den dagen hos de. (Vi gifter oss på en söndag.)
    Det kan bli lite knepigare om ni inte har några prästkontakter alls. Det ni kan göra är att besöka kyrkor/församlingar i närheten och se om det finns någon präst där som ni tycker om. Så kan ni fråga honom/henne om han/hon vill viga er.
  • Kjell Präst
    darkHorse skrev 2012-05-21 22:59:12 följande:
    Hej Kjell!

    Appropå alla brudöverlämningstrådar som startas tänkte jag fråga om det är en levande diskussion inom Svenska kyrkan? Jag vet ju att de är upp till varje präst i dagsläget, men undrar om frågan har varit uppe för diskussion på något slags "kyrkoråd" eller vad det kan heta. Vem är det som sätter gemensamma riktlinjer för alla präster (om det nu finns sånna)? Finns det en sannolikhet att frågan kommer att diskuteras i framtiden och vem bestämmer isåfall om det?

    Som du märker är jag inte så insatt i hur SvK fungerar
    Hej! Diskussionen är levande, om än inte så levande som den ständigt är på BT Men jag tror inte att vi kan hoppas på att något beslut i frågan kommer. Visserligen håller man på med en ny kyrkohandbok där det rent teoretiskt skulle vara möjligt att skriva in om brudparet ska gå in tillsammans eller om ena parten ska ledas in av sin förälder, men jag tror inte frågan prioriteras. Jag har förstått att en del människor inom kyrkan tror att det skulle vara förödande om vi fick tydliga regler i den här frågan, man menar då -tror jag -att det är bra att den enskilde/a prästen har möjlighet att själv avgöra om han/hon vill följa traditionen eller inte. Förmodligen menar man att kyrkan annars skulle upplevas som för stelbent. Jag tycker det är olyckligt att inte kyrkans riksdag, kyrkomötet, tydligt kan sätta ner foten och bestämma. Förra Stockholmsbiskopen, biskop Caroline, var mycket tydlig med att hon inte uppskattade brudöverlämningar, ändå förekom och förekommer det ju.
  • Kjell Präst
    Chicita skrev 2012-05-22 10:32:09 följande:
    Jag skulle tyckt att det var bra om det var nedskrivet att traditionen påbuder att man går in tillsammans, och att det är önskemået från Kyrkan om att det ska vara så.
    Men att den enskilde prästen kan göra undantag från detta om denne känner att det är passande.

    På så sätt finns det ändå frihet för prästen att erbjuda överlämning om denne inte tycker att det spelar någon roll.
    Men man kan visa på för brudparen att det finns en riktlinje, så man har något konkret att peka på så att säga. 
    Var är gillaknappen?
  • Kjell Präst
    MalinLarsson skrev 2012-05-22 10:31:43 följande:
    Hejsan Kjell, vi ska ha två psalmer i kyrkan när vi gifter oss. Det är "En vänlig grönska" och "I denna ljuva sommartid". Hur många verser brukar man sjunga då? Eller sjunger man alla verser i båda psalmerna?
    Oftast sjunger man vers 1-2 på båda. Jag tycker själv att vers 3 på "En vänlig grönska" (eller "En vanlig grönsak" som vi säger när vi vill skoja till det lite...) bör undvikas vid vigsel. Orden "Allt kött är hö och blomstren dö" känns kanske inte optimala i sammanhanget
  • Kjell Präst
    Lilique skrev 2012-05-22 10:50:18 följande:
    Haha, en vanlig grönsak, den titeln har jag faktiskt inte hört innan. Bara Trygga räkan och Herrens segelbåt.
    Herrens segelbåt? Den har jag nog inte åkt i...
  • Kjell Präst
    mjeanettek skrev 2012-05-22 11:06:35 följande:
    Om man gifter sig borgligt och önskar en välsignelse av kyrkan, hur gör man då? Vi är inte från samma land och därför blev det mest praktiskt med borgelig vigsel.
    Då kontaktar man sin församling och ber att få boka en välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap. Denna akt kan sedan utformas ganska vigsel-likt men frågorna, löftena och tillkännagivandet (alltså de juridiska delarna) utgår.
  • Kjell Präst
    Aniara4 skrev 2012-05-22 11:32:53 följande:
    Fast om man vill kan man ju se det som en påminnelse om att vår tid är utmätt och det gäller att göra det mesta av den, inte minst den tid man har tillsammans med den man älskar?
    Absolut, och många tycker att vers tre är en av de veckraste. Det torde ju vara så att vi alla en gång ska dö, och det är ju bara att stoppa huvudet i sanden om man inte låtsas om det.
Svar på tråden Fråga prästerna 14