Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  crea diem skrev 2011-07-20 21:06:30 följande:
  Psalm 333 tipsade du om här tidigare och den köpte vi rakt av, lätt att sjunga och framför allt blir man glad av den. Vi har tänkt 289 och 791 oxå, har du några bättre förslag? Vill att det ska var glatt, klämmigt och kärleksfullt
  Nu är jag på semester och har inte tillgång till psalmbok, men "Se jag vill bära ditt budskap Herre" är också en svängig psalm. Den kan möjligen ha nummer 89 eller så.
 • Kjell Präst
  tågjäntan skrev 2011-07-25 20:54:14 följande:

  Jag gjorde en "praodag" med en begravningsentreprenör en dag. Nu var detta visserligen flera år sedan, men jag har för mig att han stod med oss på läktaren under själva begravningen.


   


  De enda gånger representanten har uteblivit från de begravningar jag har haft är när de anhöriga själva valt bort det (har hänt ett par-tre gånger) för att minska på kostnaderna.
 • Kjell Präst
  Emma83brud skrev 2011-07-29 08:47:24 följande:
  Vi funderar på att ge en gåva till prästen som ska viga oss och till kantorn? Är detta ok eller får de inte ta emot en gåva/present?
  En enkel gåva, en blomma eller ett foto på brudparet, är helt okay. Däremot inga penninggåvor eller dyrbarheter.
 • Kjell Präst
  Styrka skrev 2011-08-02 17:23:47 följande:
  Är han inte anställd av kyrkan längre, utan pensionerad, så måste det ju vara okej under alla omständigheter, tänker jag. Men mina åsikter är ju inte lag... Bäst att kolla upp med församli.... men han är ju inte anställd av församlingen längre? *fnuderar*
  Anställningen har inget med detta att göra, inte heller pensionerade präster får ta emot pengar för att utföra en vigsel. Präst är man normalt på livstid, och har att följa kyrkans regler. Jag vågar inte svara på om "ett riktigt fint vin" är okay (eftersom jag inte vet vad ett sådant är värt)- hoppas bara att ingen ger mig ett sådant eftersom jag är nykterist
 • Kjell Präst

  Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!

 • Kjell Präst
  CiaLia skrev 2011-08-11 20:38:15 följande:
  Om 2 veckor är det dags för vårt samtal med prästen som ska viga oss. Jag skulle gärna få hjälp med lämpliga frågor som är bra att ställa till prästen under samtalet.

  Vilka frågor ungefär brukar prästa ställa oss?

  Vill förbereda mig så gott det går inför samtalet men vet inte riktigt var jag ska börja 
  Egentligen behöver du inte förbereda några frågor, prästen leder samtalet. När jag träffar mina brudpar brukar jag fråga hur de träffades, vad de gillar att göra tillsammans samt be dem beskriva varandra. Personligare än så blir jag aldrig.
  Men kanske har du speciella önskemål om någonting, du kanske till exempel vill ha solosånger i vigseln - då kan du diskutera detta med prästen.  
 • Kjell Präst
  CiaLia skrev 2011-08-14 23:35:01 följande:
  tack Kjell då förstår jag lite hur det kommer gå till. Tycker du kanske att vi brudpar allt för ofta fokuserar mycket på allt det praktiska i stället för att tänka mer på det "andilga" och allt vad en vigsel innebär? 
  Ja, så kan det vara. Det viktigaste är ju trots allt att paret får varandra. Om tårtan är köpt från ICA eller från Bagare Bengtsson spelar ju faktiskt inte någon stor roll egentligen.
 • Kjell Präst
  passionsblomman skrev 2011-08-14 14:39:24 följande:
  Hejja Kjell! Äntligen en expert värd namnet!  
  Där drog BT en vinstlott!
  Jag tycker btw att du ska lägga ditt tillkännagivande i fetstil som tillägg i trådstarten!
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  Tack! Jag tog dig på orden och la en tilläggskommentar. Någon fetstil fick jag dock inte till...
 • Kjell Präst
  Fröken Emma skrev 2011-08-15 09:43:44 följande:

  Hej


  Vi ska gifta oss nästa sommar.


  Vi tror inte på gud, vi och barnen är döpta, barnen mer för släkten tyvärr.
  Är det då rätt att ta en kristen, kyrklig vigsel? För vi tycker det är så vackert.


  Om det inte känns konstigt för er att höra bibeltexter läsas, sjunga psalmer, be böner, att folk ber för er, så är det förstås inget som hindrar att ni vigs i kyrkan trots att  ni inte är troende. Skulle vi bara viga troende par skulle vi ha avsevärt f'ärrre vigslar. Men om ni störs av de kristna inslagen - som är många, vigseln i kyrkan är ju en gudstjänst - så rekommenderar jag en vacker borgerlig vigsel i stället.
Svar på tråden Fråga prästerna 14