• Äldre 27 May 11:16
    417063 visningar
    1582 svar
    1582
    417063

    Fråga prästerna 14

    BlackWIngedAngel skrev 2011-05-27 10:45:37 följande:
    Jag förstår nog inte riktigt på vilket sätt du svarar på mitt inlägg. Att en imam har religiös vigselrätt och inte borgerlig sådan är ju givet. Det som jag kände mig osäker på var om ex imamer räknas under begreppet pastor/präst? Kjell Präst skrev ju att det begreppet innefattade alla religiösa vigselförrättare och då undrade jag bara om de verkligen innefattar alla övriga, som inte tillhör kristna samfund.
    Kanske klumpigt uttryckt av mig, vad jag menade var alla kristna samfund. Jag visste inget om andra religiösa riktningar och deras eventuella vigselrätt, men det har ju Jeez nu svarat på. Vad gäller begreppet pastor/präst så vill jag nog hävda att en imam inte faller under den beteckningen- men jag kan förstås ha fel där.
  • Äldre 27 May 14:56
    Biscuit skrev 2011-05-27 14:31:21 följande:

    Lite förvirrad just nu angående hindersprövningen. Vi ska träffa prästen på måndag och då sa han att vi skulle ta med hindersprövningen så att han skulle skicka in den. Men när vi pratat med skatteverket så säger de att vi ska skicka in den själva. Jag som är kontrollfreak känner mig inte helt bekväm med att lämna ifrån mig så viktiga papper till någon annan så min fråga är helt enkelt; är det vanligt att prästen skickar in hindersprövningen åt en?


    Förövrigt gifter vi oss den 20 augusti så vi har inte skickat den än.


     


    Alltså, prästen måste ha hindersprövningen för att kunna viga er, men han/hon skickar inte in den någonstans. Däremot skickar han/hon in intyget om vigsel som ligger i samma kuvert som hindersprövningen. Ni måste alltså lämna hindersprövningen till prästen.
  • Äldre 29 May 07:29
    In Wonderland skrev 2011-05-29 02:32:39 följande:

    Sitter nu och pillar med vårt vigselehäfte. Då några av våra gäster inte pratar svenska (och dessa rest längst till vårt bröllop) så skulle jag vilja göra en engelsk version också.

    Jag undrar därför, är det någon som vet vad lovprisning heter på engelska?

    Och översätts tillkännagivandet med Proclamation of Marriage?

    Och Herrens bön med The Lord's Prayer?

    Undrar också om det 'r någon har frågorna översatta på engelska:

    Inför Gud
    och i denna församlings närvaro
    frågar jag dig, Jonas Lindholm:
    Vill du ta Johanna Gustafsson till din hustru
    och älska henne i nöd och lust?

    TACK!


    The Lord´s Prayer är detsamma som Herrens bön, så långt kan jag svara. I övrigt vet jag inte, men det finns en version av kyrkohandboken där exempelvis vigselgudstjänsten finns översatt till olika språk, däribland engelska. Kolla med er vigselpräst, han/hon har kanske tillgång till den boken.
  • Äldre 29 May 08:14
    Moster Stina skrev 2011-05-29 07:48:53 följande:

    Vi träffade vår präst igår, och gifter oss om en vecka.


    Jag och min blivande har redan pratat om att vi vill gifta oss traditionellt svenskt...


    Prästen berättade att vi skall pussas inne i kyrkan.


    Vi såg väldigt generade ut, och sa väl att inte var så bekväma med det...men han propsade på det, och att det skulle vara så fint.


     


    Jag tycker ärligt att man skall göra det om man VILL ha det så, men själv tycker jag faktiskt det är högtidligare att (bara) få göra det ute på kyrktrappen.


     


    På tv:s fyra bröllop pussas det i kyrkan titt som tätt, men jag har nog trott att det varit de amerikaniserade brudparen som bett om det själva.


    Men hur är det? Är det något ni präster väldigt ofta själva propagerar för idag?


    Varför det i så fall?


    Min gamla mor och mina tradiotionella släktingar kommer ju DÖ! Det hade jag med gjort om jag sett oss!)


    Men, men...det blir väl säkert bra... Jag har verkligen inget emot att pussas offentligt, men däremot att bröllopet skall amerikaniseras på det sättet!


    Eftersom kyssen inte finns med i ritualet, uppmanar jag aldrig någonsin mina brudpar att kyssas i kyrkan. Jag brukar däremot säga, att om de vill pussas efter löften eller frågor eller tillkännagivande eller när som helst egentligen, står det dem självklart fritt att göra det - men utan något påbud från prästen. Jag menar att vuxna människor själva får avgöra när de vill kyssas, det ska inte prästen avgöra.
  • Äldre 29 May 16:49
    TheD skrev 2011-05-29 16:35:25 följande:
    En fråga........läste i en tråd att par som kommer ha "Morniing has broken" som en psalm. Är det en psalm, fast på svenska då dvs..???!
    Den finns som psalm, den har då nr 181 och heter "Nu är det morgon". I den versionen går det bra att ha den.
  • Äldre 31 May 04:02
    MrsT2011 skrev 2011-05-30 21:36:16 följande:
    Men vad lustigt, jag har bara lärt mig den översättningen som går "tänk att få vakna, tidigt en morgon. Höra en koltrast sjunga sin sång."

    Är den översättningen också en psalm eller är det bara "Nu är det morgon" som räknas som psalm?
    Det som räknas som psalmer är det som finns i den svenska psalmboken. Det gör alltså "Nu är det morgon" men inte "Tänk att få vakna"
  • Äldre 31 May 04:03
    Dolly P skrev 2011-05-30 21:41:55 följande:
    Måste man ha psalmer när man gifter sig i kyrkan. I kvällens avsnitt av fyra bröllop hade dom plockat bort allt sånt ju.
    Som det står i trådstarten och flera gånger i tråden: Ja, det måste man. Det finns präster som tillåter vigslar utan psalmer, men dessa präster gör fel.
  • Äldre 31 May 08:09
    Kattpoet skrev 2011-05-31 07:41:45 följande:
    En vigsel utan psalmer är som en princesstårta med bara marsipan, innehållslös. Dessa ord kommer från min  gammelfarbror som var  präst i Malmö området.

    Kan en präst som upprepade gånger tillåter vigselar utan  psalmer förlora  vigselrätten?

     
    Hahaha, lysande ord, dem ska jag lägga på minnet! Själv anser jag ju egentligen att frågan "Måste man ha psalmer" är felställd eftersom jag inte tycker psalmer är ett "måste" utan en förmån. Man har förmånen att få välja och ha med tre av alla dessa fantastiska texter och melodier som vår psalmskatt utgör.

    Men tyvärr tror jag inte att utelämnande av psalmer i vigselgudstjänsten kan medföra mistande av vigsel- eller rentav vigningsrätten. I media de senaste dagarna har det ju skrivits en del om präster som gjort mycket värre saker än så men ändå fått fortsätta vara präster.
  • Äldre 31 May 16:49
    2 0 1 2 skrev 2011-05-31 16:05:30 följande:
    Måste man själv läsa löftena? Kan det inte bara räcka med att svara "JA" när prästen ställt frågan, så att säga? Känner själv att jag förmodligen kommer bryta ihop om jag ska böla fram mina löften...
    Frågorna är en sak, där svarar man bara "Ja". Löftena är en annan sak, dessa måste man själv läsa. Däremot har man ju inte någon mikrofon eller så när man läser dem, så ingen behöver ju höra om man gråter. Om nu det skulle göra något
  • Äldre 31 May 19:08
    TheD skrev 2011-05-31 18:10:31 följande:
    Varför måste man ha löften? Vigseln i sig innebär att löfte anser jag.
    Löftena är en del av det juridiska avsnittet. Man ska förstå att det är två stycken som av fri vilja ingår äktenskapet
Svar på tråden Fråga prästerna 14