Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  VictoriaE skrev 2012-10-30 18:34:05 följande:
  Hej, jag har en fraga som jag inte tror har kommit upp forut (Jag ber om ursakt om den har- orkade inte ga tillbaka och lasa sa langDrömmer)- Hur funkar det om man har en kyrklig vigsel, men inte i en kyrka? Galler samma antal psalmer, samma ordning (hur blir det till exempel med att falla pa kna framfor altaret), etc? Har just paborjat processen med att prata med var prast, men vet inte riktigt vad jag ska forvanta mig!

  Hej!


  En kyrklig vigsel på annan plats än i kyrkan följer samma ordning som en kyrklig vigsel i kyrkan, samma böner, antal psalmer, bibeltexter etc. Rent praktiskt kan det ju däremot bli lite annorlunda (svårt att hitta en lämplig orgel att spela med på en strand tex ) Och detta gäller även för knäfallet under förbönen - det kan vara mindre lyckat att falla på knä i sina fina bröllopskläder om man befinner sig i en skogsglänta.

 • Kjell Präst
  passionsblomman skrev 2012-10-30 16:49:28 följande:
  Jag med! Det här är ju faktiskt hans (och de andra prästernas) tråd-ibland lägger vi andra oss i och svarar, men det har i varje fall varit en alldeles tydlig tråd med stort engagemang från en specialist och hans kollegor. Det gillar jag!
  Jag hoppas Kjell ids stanna länge till-för mig är det en av de få som verkligen varit här länge. Riktigt länge.
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  Tack! Jag trivs här, så jag stannar så länge jag behövs och orkar
 • Kjell Präst
  CharliesChoice skrev 2012-10-31 06:53:10 följande:
  Hej Kjell och övriga!

  Jag skulle vilja ha ett litet modetips av en präst!

  Jag kommer att bära en klänning utan axelband, den visar alltså ryggen, "urringningen", axlar och armar. Jag funderade först på en sjal men det känns liksom för naket. Nu har jag hittat en liten "jacka" som täcker det hela. Grejjen är dock att jackan är i ganska genomskinligt tyg.

  Vad tycker ni om det? Är det ok?
  Just den här prästen är ytterst olämplig att ge modetips, eftersom han köper prästskjortor på postorder och anser att kavaj från Dressman och byxor från Gekås är det hippaste man kan ha. Men frånsett detta så låter din klädsel helt okay, sett ur kyrklig synvinkel. Jag brukar för övrigt säga att kyrkan/prästen sällan har synpunkter på brudens eventuella bara axlar, det är snarare äldre släktingar som har sådana synpunkter. Du vet sådana släktingar som vet hur det är trots att de inte varit i kyrkan sedan de själva konfirmerades  
 • Kjell Präst

  Hej! Ja, vid den mittersta psalmen står det "Kan utelämnas". Det innebär att de övriga två psalmerna INTE kan utelämnas. Prästen har utan tvekan gjort fel, vet dock inte om felet är av sådan art att domkapitlet skulle "ingripa". Men du är INTE fel ute i dina funderingar. Det är just sådant här som gör att vi övriga präster får svårt att hävda vår sak, inte minst här på BT. Det finns alltid någon som varit på en vigsel där det minsann inte var några psalmer med.

 • Kjell Präst

  Jag vet inte svaret på den frågan. Eftersom, vad jag har förstått, svenska präster inte har vigselrätt hur som helst i utlandet, så har gissningsvis inte utländska präster vigselrätt här heller. Men jag vet som sagt inte.

 • Kjell Präst

  Det är inte obligatoriskt med knäböjning vid förbönen, men det är brukligt. Är man utomhus eller liknande kan det ju vara svårt att knäböja till exempel.

 • Kjell Präst

  Tack Passionsblomman! Jag hade en fin alla helgons dag som egentligen bara stördes av alla som tydligen trodde att det var halloween i går!

 • Kjell Präst
  Königin der Nacht skrev 2012-11-05 07:28:32 följande:
  Tack så mycket för Ditt svar - men då börjar jag med att "bråka" på APT:n :) Har verkligen svårt med den sortens "flexibilitet" som den aktuella prästen tycks vilja representera i vår kyrka, otroligt egentligen att de billiga poäng h*n köper sig på det viset ska väga tyngre än (bland annat) vigningslöftet att följa kyrkans ordning.

  Har f ö läst lite i tråden och håller med alla som menar att forumet inte kunde fått en bättre "kyrkvigselexpert" - en som svarar sakligt, tålmodigt, personligt, respektfullt och som framstår som liberal och flexibel (på "rätt" sätt) men aldrig som en "mespräst" som vänder kappan efter vinden och söker att vinna popularitet med populistiska medel. Inlägg nr 1082 är onekligen den bästa möjliga sammanfattningen av mina egna tankar kring kyrkliga handlingar och hur vi, kyrkans anställda, möter människor inför och i dessa.
  Tack för positivt omdöme!

  Ja, som sagt, att vara flexibel i förhållandet till "allmänheten" är en sak, men denna flexibilitet får inte gå hur långt som helst bara för att man vill vara "en snel prest" så att säga
 • Kjell Präst
  Linda1983 skrev 2012-11-05 10:49:10 följande:
  Hur ställer sig kyrkan i frågan att bli överlämnad av min far i samband med vigseln? Min blivande man och jag skulle vilja göra som så att han och våra två barn samt marskalker och tärnor går in med prästen och jag och min far kommer in sen.. Får man göra så eller hur ser kyrkan på det nu mera?!
  Se trådstarten
 • Kjell Präst

  Jag har haft en sådan vigsel och även ett dop. Dessa gånger tog jag med gitarren och spelade till psalmerna. Ingen hos er som kan göra liknande? Det går ju också att sjunga psalmerna utan musik, men då bör ju någon kunna dem och så att säga leda sången. Visst kan väl prästen läsa psalmerna, men poängen med dem är ju egentligen att de ska framföras av församingen gemensamt.

Svar på tråden Fråga prästerna 14