• Äldre 15 Feb 14:22
  397952 visningar
  1582 svar
  1582
  397952

  Fråga prästerna 14

  Carina10 skrev 2013-02-15 12:20:40 följande:
  Hmm...tack för svaret. Jag kan spela tvärflöjt o brudgummen trumpet men det känns uteslutet om vi ska börja tuta i det på stranden :))
  Får snoka lite om nån kan plinka på gitarr...bra förslag :))
  Hehehe... fast det vore minnesvärt, medge det
 • Äldre 20 Feb 13:52

  Mrs Lindahl: Du kan absolut fråga, det är inget övergrepp. Däremot kan det ju vara så att vissa av församlingens präster viger homosexuella och andra inte. Än så länge är ju detta upp till den enskilde/a prästen och flera olika uppfattningar kan rymmas i samma kyrka/församling. Det är dock så att det i varje församling måste gå att boka en vigsel som homosexuell. Alla präster i församlingen kan alltså inte säga nej.

 • Äldre 22 Feb 21:38

  ThereseV: Traditionellt är det fel med bara axlar i kyrkan, av respekt mot kyrkorummet. Men tiderna förändras och idag reagerar väl inte så många på ett par bara axlar. Själv har jag ingen aning om huruvida jag har vigt någon baraxlad brud eller ej. Visst kan det väl finnas präster som reagerar negativt på baraxlade brudar, men troligare är väl i så fall att någon äldre släkting hajar till... Alltså: jag tror inte att kyrkan protesterar, men rent etikettsmässigt är det fel enligt M Ribbing... Men visst borde väl slöja duga att täcka axlarna med!

 • Äldre 23 Feb 19:45
  Bamsemums skrev 2013-02-23 12:37:33 följande:
  Får man ha vilken musik som helst som in- och utgångsmarch? Måste den spelas på orgel eller kan man ha "vanlig" musik utan orgel om man skulle vilja det?

  Man måste inte ha "kyrklig" musik (vad det nu är) utan kan komma med egna önskemål. Jag har vigt brudpar till tonerna av såväl "Only love" som "Star Wars theme". Det som sätter gränserna är att det ska vara musik som inte går emot kyrkans budskap, "Highway to hell" är inte ett lämpligt stycke till exempel Det andra kravet är att kyrkomusikern ska anse sig kunna spela det, och det ska gå att få fram noter - och därmed kommer vi in på din andra fråga. Musiken måste inte framföras på orgel, de flesta kyrkomusiker spelar också piano - dock kan det finans de som sätter sig på tvären, så den här frågan måste er egen församling svara på. En del brudpar vill ha musik på CD-skivor, men det är ingen självklarhet att församlingen vill eller kan spela upp CD-musik (eller liknande). Även detta måste alltså församlingen svara på. Personligen rekommenderar jag rent generellt att använda levande musik hellre än CD-skivor.

 • Äldre 12 Mar 05:04

  Amerika: Det har jag gjort. Jag har också döpt tre av parets barn. Inga problem. Delar av den muslimska släkten var i kyrkan. Varför skulle det inte vara en giltig vigsel!

 • Äldre 12 Mar 07:57
  Kjell Präst skrev 2013-03-12 05:04:05 följande:
  Amerika: Det har jag gjort. Jag har också döpt tre av parets barn. Inga problem. Delar av den muslimska släkten var i kyrkan. Varför skulle det inte vara en giltig vigsel!
  Oj, det skulle förstås vara ett frågetecken och inget utropstecken på slutet!?...
 • Äldre 12 Mar 08:02

  HelenaFredrik: Hur mycket jag än skulle vilja hjälpa så kan jag inte. Kyrkan har en enda tradition om placering, och det är att brudgummens familj sitter till höger och brudens till vänster, och de närmaste förstås längst fram.
  Din fråga hamnar mer på något slags "vett-och-etikett"-område, och där är jag inte till stor hjälp tyvärr.

 • Äldre 31 Mar 15:39

  Glad påsk!


   

 • Äldre 31 Mar 20:52
  annapia skrev 2013-03-31 16:37:54 följande:
  En liten fundering. Är vigsel en offentlig tillställning? D.v.s. kan en helt okänd person utan som helst anknytning till brudparet vara med vid vigseln i kyrkan? Anses detta väldigt opassande? Har en vän som vill se en vigsel på riktigt innan det är dags för henne själv då hon aldrig har varit på bröllop, och hon funderar på¨att sätta sig längs bak i kyrkan på någon annans vigsel. Kan man göra så? Själv ska jag vigas i hemlighet utomlands så min vigsel är inte aktuell att närvara vid. Vad tycker ni andra och vad anser prästen i tråden vara lämpligt?
  En kyrklig vigsel är en gudstjänst och därmed offentlig. Det går alltså bra att gå in och titta på en vigsel. Med detta sagt vill jag nämna att det har hänt bara en enda gång för mig. Det är alltså inte särskilt vanligt, skulle jag säga.
 • Äldre 31 Mar 20:53
  Carina10 skrev 2013-03-31 16:55:49 följande:
  Om man vill gifta sig i en församling men vill ha en präst från en annan församling.....brukar det skapa problem eller är det bara att säga att man önskar ha NN som präst när man ringer den andre församlingen???
  Det brukar inte skapa några problem (även om det tyvärr händer ibland). När man ringer till den församling där man vill gifta sig så nämner man bara att man har egen präst med sig.
Svar på tråden Fråga prästerna 14