• Äldre 12 Aug 11:55
    420980 visningar
    1582 svar
    1582
    420980

    Fråga prästerna 14

    etveriksson skrev 2013-08-12 11:28:31 följande:Hej!Det står säkert någonstans i tråden men eftersom det är många sidor att gå igenom så tänkte jag kolla hur ni har löst det här med brudöverlämning. Vi ska gifta oss i juni nästa år och får inte reda på vilken präst vi ska ha förrän i maj. Jag vill bestämt att min pappa ska överlämna mig och det verkar uppenbarligen som prästerna har olika åsikt i den frågan. Hur ska man göra för att slippa oroa sig till i maj om detta? Det stämmer att vi präster tänker olika här. Dessvärre är det just på grund av detta omöjligt att få något svar förrän ni vet vilken präst ni ska få. Det är upp till varje enskild präst att avgöra detta, det finns inget generellt svar.

  • Äldre 12 Aug 11:58

    Lislj skrev 2013-08-12 11:33:55 följande:Hej! Många frågor på samma gång! Jag och min sambo ska gifta oss inom svenska kyrkan där jag är medlem. Dock är han medlem i den katolska kyrkan och vill gifta sig med en katolsk präst. jag har läst någonstans att man kan ha två präster på vigseln, en katolsk och en protestantisk, är detta möjligt och hur går detta i så fall till? Jag vill nämligen inte gifta mig under en katolsk präst då det ingår saker som jag ej kan stå för..  Man kan ha två präster vid vigseln. Antingen står den katolska prästen för merparten, eller också gör den protestantiska det. Eftersom ni gifter er inom Svenska kyrkan så är det väl rimligt att den svenskkyrklige/a prästen har huvudansvaret  och att den katolske prästen assisterar.

  • Äldre 2 Sep 12:43

    Hallllåååå? Någon dääär?

  • Äldre 2 Sep 13:36
    darkHorse skrev 2013-09-02 13:24:36 följande:
    Jag tror det är lågsäsong för brudar just nu.

    Men jag har en fråga:
    Nu är det snart kyrkoval. Men vad kan jag som väljare egentligen påverka? Kan tex. kyrkans vigselrätt förändras beroende på vilka som väljs? Jag har jättedålig koll.
    Jag tycker förstås att det är viktigt att man röstar i kyrkovalet, vi har precis öppnat förhandsröstningen i kyrkan där jag jobbar. Precis som i riksdagsvalen är det förstås ganska lite man direkt kan påverka, som ensam väljare har man ju trots allt bara en röst. Men man kan kanske säga så här: Om vi tänker oss att ett parti, eller nomineringsgrupp som det heter i kyrkovalet, som har en negativ inställning till samkönade äktenskap, får en stor del av rösterna så ökar förstås dess inflytande i kyrkans beslutande organ. Det innebär att de kan verka för att kyrkan ska avsäga sig vigselrätten - och kanske så småningom lyckas med detta. I alla fall teoretiskt kan det hända. Och eftersom kyrkovalet är ett val med väldigt lågt valdeltagande så är det ju lättare för en sådan nomineringsgrupp att ta en större del av rösterna. Ett främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag skulle kanske trots allt aldrig kunna nå upp till siffror liknande de största partiernas. I kyrkovalet kan det gå annorlunda, om den främlingsfientliga nomineringsgruppen är duktig på att mobilisera väljare. Så kyrkovalet kan absolut påverka kyrkans framtida verksamhet och inriktning.
  • Äldre 16 Sep 05:40

    Byrö: Dop, vigsel, konfirmation och kyrklig begravning är, trots sjunkande siffror, traditioner som är ganska djupt rotade i Sverige. Det finns ju heller inga krav på att man ska vara kristen för att delta i någon av dessa traditioner. Jag personligen har inga problem med detta så länge man accepterar att både dop, konfirmation, begravning och vigsel är gudstjänster och därför utformas som sådana. Samtliga dessa gudstjänster är ju tillfälle till förkunnelse från kyrkans sida, och jag ser som en av mina uppgifter att försöka se till att de som kommer dit har en bättre bild av kyrkan än innan de kom dit. I särskilt lyckliga fall kanske rentav en nyfikenhet.

  • Äldre 16 Sep 05:45

    Koyal:Är det alltså kyrkoherden som ska viga er? För annars påverkar ju inte bytet av kyrkoherde er vigsel. Oavsett, så är det prästen som ska ta kontakt med er, det sker olika lång tid före vigseln beroende på prästen, jag brukar kontakta brudparen ca en månad i förväg, några hör av sig tidigare än så och vissa kanske så sent som någon vecka före vigseln. Jag tror att det vanligaste är att man som ny präst i förväg har fått veta vem man ska viga, så att man eventuellt kan ta en kontakt redan innan man formellt har börjat tjänstgöra. Så har det i alla fall varit för mig de två gånger jag kommit ny till en församling. Är ni fundersamma över detta, ring eller mejla församlingen för att få klarhet.

  • Äldre 16 Sep 20:25

    RockNRollbruden skrev 2013-09-16 20:10:40 följande:Är det okej att ha en vigsel i kyrkan utan psalmer?Nej. Se trådstarten.

  • Äldre 16 Sep 20:34

    Midsommarbrud: Församlingen erbjuder ju inte flera olika präster att välja på, utan man får normalt ta den som tjänstgör det datum man valt. Detta eftersom vi har våra tjänstgöringsscheman som görs upp ganska långt i förväg. Man kan förstås som brudpar välja ett datum då den präst man vill ha tjänstgör. Om det kommer ett homosexuellt par och vill vigas så ser församlingen till att ordna fram en präst som gärna viger homosexuella, paret ska alltså inte behöva ge sig ut på en förnedrande sökartur efter en präst som ställer upp. Däremot har ju församlingen ingen skyldighet att redogöra för vilka präster som viger, respektive inte viger, homosexuella par. Men det är förstås inget som hindrar att ni lägger fram ert önskemål. Kanske kan ändå församlingen rekommendera någon. Vad gäller vigseltalet så kan ni gärna nämna era önskemål för prästen. Själva vigselordningen är numer anpassad just för att man inte med nödvändighet  ska behöva säga "man och kvinna", så den delen bör kunna funka bra.

  • Äldre 2 Oct 12:47
    Pia88 skrev 2013-10-02 12:36:26 följande:
    Hej.

    Jag undrar hur snabbt man kan fråga av den präst man vill ha som vigselförättare? Vi vet vem vi skulle vilja ha..
    Menar du hur långt i förväg? Jag fick vid ett tillfälle en fråga nästan ett år i förväg, då var det omöjligt att tacka ja eftersom jag inte alls visste hur mitt schema skulle se ut den aktuella tiden. Jag gissar att många präster har det som vi, och får schema för ett halvår i taget. I det här svaret utgick jag ifrån att ni hade en "egen" präst ni skulle fråga, men är det istället så att ni har en favorit bland prästerna i er vigselförsamling så kanske datumen då han/hon tjänstgör får styra ert vigseldatum? För man har ju som präst sina speciella tjänstgöringshelger, och byter normalt inte bort dem enbart av skälet att man blivit önskad av ett visst brudpar.
  • Äldre 2 Oct 12:48
    20140222 skrev 2013-10-02 12:46:45 följande:
    Varför har kyrkan /kapell nu börjat att ta betalt för att viga par?
    Jag tycker det är okej att ge en gåva som "tack". För en fin vigselceremoni.

    Men för mig (som är troende kristen) är det inte att kyrkan / kappel kräver pengar av en för att få vigas i deras kappel / kyrka. Det gör mig upprörd och ledsen.Rynkar på näsan
    Det ska normalt inte kosta något att gifta sig i kyrkan. Dock finns det vissa kapell som inte tillhör en speciell församling utan är så att säga "privata", och då kan det vara förenat med en viss konstnad att gifta sig där. Men, som sagt, regeln är att det inte kostar något.
Svar på tråden Fråga prästerna 14