• Äldre 2 Oct 12:59
    416993 visningar
    1582 svar
    1582
    416993

    Fråga prästerna 14

    20140222 skrev 2013-10-02 12:57:28 följande:
    Tänkte passa på att fråga en sak till.

    Jag stortrivs i min församling.
    Men tycker inte om kyrkan där, den är lite för "modern" för mig.

    Vi funderar på att gifta oss i en annan kyrka, i en annan församling.
    Men måste man ta den präst som finns där då?
    Eller ta präst ifrån min församling dit?

    Detta har jag inte pratat med min församling om. Då det är långt till vårt bröllop än.
    Man kan alltid fråga en präst i sin hemförsamling om han/hon vill viga i en annan kyrka. Men man får ta med i beräkningen att han/hon då förmodligen måste göra det gratis, på sin fritid, så det är inte självklart att prästen tackar ja.
  • Äldre 2 Oct 14:37
    Pia88 skrev 2013-10-02 14:21:19 följande:
    Exakt.. Har bokat kyrkan redan men då vi bokade var det över 1år tills vigseln så blev det inte prat om nån präst/kyrkoherde.. Det är ännu oklart vem som kommer vara kyrkoherde i den församling som kyrkan hör till då det är dags för vigseln (tjänstledigt, pensioneringar etc)..

    Vi har en präst i vårt prosteri som vi har som "favorit" men även andra i "reserv".. Eftersom vigseln är mitt i sommaren.. Skulle det vara bra att fråga redan nu? Är det prästen själv som avgör eller ska jag ringa till pastorskansliet?
    Fråga kan man alltid göra, men som sagt, det är tveksamt om prästen vet sitt schema så långt i förväg. Det bästa är väl kanske att ringa expeditionen och tala om ert önskemål.
  • Äldre 2 Oct 17:10

    brittlouise skrev 2013-10-02 16:20:09 följande:Hur lång tid tag en kyrklig vigsel ungefär?Beroende på om man lägger till extra moment som solosång, diktläsningar osv så tar den vanligtvis mellan 30-40 minuter.  

  • Äldre 4 Oct 07:04

    Beate79: Det beror på hur du menar med din fråga. Man kan inte gifta sig två gånger utan mellanliggande skilsmässa. Därför går det inte att gifta sig borgerligt och sedan gå till kyrkan och gifta sig igen. Vill man först ha en borgerlig ceremoni och sedan en kyrklig, utformas den kyrkliga lite annorlunda, man tar tex bort frågorna. Om du däremot menar att man inte skulle få gifta sig i kyrkan för att man tidigare varit gift borgerligt (men skilt sig) så stämmer det inte. Det går bra att gifta sig i kyrkan om man varit gift tidigare, kyrkligt eller borgerligt, men skilt sig.

  • Äldre 4 Oct 07:07

    Lilllan: Kyrkligt spelar det ingen roll vilken färg din klänning har, tror inte prästen kommer att bry sig om det. Etikettsmässigt brukar man ju däremot säga att man ska undvika svart vid vigsel eftersom det -etikettsmässigt som sagt- anses vara sorgens färg.

  • Äldre 26 Oct 06:44

    Ingen här? Okay, kikar in lite senare då!

  • Äldre 28 Oct 10:22
    Bella84 skrev 2013-10-27 22:21:07 följande:
    Är "Advent" en psalm?
    Det finns förstås en massa adventspsalmer, men jag antar att du menar det stycke av Otto Olsson som körer brukar framföra till advent, och som heter just "Advent". Det är i så fall inte en psalm. I psalm 109 "Det susar genom livets strid" , däremot,  finns ett liknande omkväde - varje vers avslutas med "det är advent, det är advent". Men den psalmen är alltså inte identisk med det välkända Olssonstycket.
  • Äldre 17 Nov 13:11

    Ingen större trängsel här, ser jag.

  • Äldre 18 Nov 12:44

    Chicita: Min pappa dog 2001, just när jag börjat läsa till präst. Han ligger i minneslunden i samma kommun där jag bor, så det är ju inte långt att ta sig dit. Ändå blir det kanske bara två-tre gånger per år. Men det betyder ju inte att han är bortglömd. Jag tänker på honom, om inte varje dag så varannan. Inte behöver jag vara där han är begravd för att tänka på honom. Jag tror alltså att det går precis lika bra att komma ihåg sina kära avlidna var man än befinner sig. När det gäller att "kommunicera" med dem så är jag väl inte helt säker på att jag tror att det går. Jag tror ju att pappa finns någonstans, och kanske får jag en gång möta honom igen, men jag skickar inga meddelanden till honom, talar inte med honom på det sättet. Däremot tänker jag nog att han på något sätt kan se oss, se hur det har gått för oss, hur ungarna växer och så vidare.Att kommunicera med Gud går däremot bra, det tror jag. dessvärre är det väl så att Gud hör oss bättre än vad vi hör Gud. Jag kan inte påstå att jag brukar höra Gud tala. Däremot anar jag i lyckliga stunder vad som är Guds vilja - och i ännu lyckligare stunder lyckas jag till och med följa den!  

  • Äldre 23 Nov 11:42
    teres77 skrev 2013-11-23 11:19:40 följande:
    Jag försöker välja psalmer till vigseln... Vi har tänkt be kören sjunga dem. Dels för att jag själv är en körmänniska och det skulle kännas roligt, och dels för att det faktiskt ger psalmerna rättvisa att höra dem som de är tänkta, i stämmor dessutom. Ofta upplever jag att det är kantorn som sjunger högt och besökarna mumlar lite bara. Det står en flygel i kyrkan och vi ska be vår inhyrda pianist att spela tillsammans med kören ist för orgel. 

    En är klar och det är Du vet väl om att du är värdefull.

    Den andra jag vill ha är Se nu stiger solen. Problemet, om det nu är ett problem, är att flera har sagt att det minsann är en begravningslåt. Å det känns ju inte så pepp... Är det så?  
    Jag har aldrig hört "Se nu stiger solen" och skulle just skriva att den inte är någon psalm, men så kikade jag i "Psalmer i 2000-talet" och där finns den, som nummer 944. Jag har alltså aldrig haft den på någon begravning och kopplar den därför inte alls till kategorin "begravningslåtar". I registret står den under "Dagens och årets tider: Sommar". Inte heller psalmboksförlaget placerar alltså in den i begravningskategorin. Du kan alltså lugnt ha den. Huruvida kören ställer upp och sjunger på en vigsel vet jag inte, vår kör gör aldrig det - men om du själv har kontakter i kören är det kanske en annan sak.
Svar på tråden Fråga prästerna 14