• Äldre 24 Jun 22:49
    417084 visningar
    1582 svar
    1582
    417084

    Fråga prästerna 14

    Tamana: om ni har ett hinduiskt bröllop så kan ju ingen kristen präst utföra det. Hur en hinduisk vigsel går till, eller var man hittar en vigselförrättare, känner jag inte alls till. Eller missförstod jag frågan?

  • Äldre 1 Jul 21:43

    Kala skrev 2013-07-01 13:06:18 följande:Hej,Vilken service med denna tråd! Stort tack. Jag har en fråga gällande brudkrona. Vad jag förstår så brukar man få låna/hyra församlingens brudkrona (om det finns en sådan). Gällande vårt bröllop har vi dock inte riktigt bestämt var denna kommer äga rum. Om man lånar brudkronana, måste man ha vigseln i den kyrkan som kronan "hör till"? Går det bra att gifta sig i en kyrka på annan ort? Går det bra att låna brudrkonan och använda den vid borgerlig vigsel eller finns det krav om kyrkovigsel vid lån/hyra av brudkrona? Tacksam för svar!Hej!I den kyrka där jag jobbar finns ingen brudkrona, det finns inte överallt. Därför är jag inte riktigt säker på rutinerna kring lån av sådan. Om jag jämför med lån av dopklänning så är det meningen att man lånar klänningen i den kyrka där vigseln ska äga rum - är det samma sak med brudkrona så kan man alltås inte ta med kronan till en annan kyrka. Att det skulle gå att låna den till borgerlig vigsel håller jag för helt uteslutet. 

  • Äldre 1 Jul 21:46

    Ello skrev 2013-07-01 15:25:06 följande:Jag skall gifta mig nasta år och funderar mycket på det har med att gå in i kyrkan. Min blivande man ar av valdigt stark mening nar det kommer till att inte se mig (bruden) fore man ar I kyrkan.Min far lever inte langre sa jag har inga planer på att bli overlamnad. Men min fråga ar om jag skulle gå in med hans bestman och han gar forst in med min tarna. Ar det helt out of the questions? Ar det jattekonstigt om man gor så?Vad tycker praster rent generellt om ett sånt upplagg? Jag tanker då att vi båda får gå in, och få lite uppmarksamhet, men slipper ga helt sjalv... och då får vi också se varandra i kyrkan precis som vi båda vill. Några tankar? (Eller andra forslag!)Ledsen om det redan tagit upp, har letat lite i tråden men finner inget liknande.Tacksam for svar =)Jag har aldrig varit med om det uppslag du föreslår - skulle det inte se konstigt ut om du gick med marskalken och din man med tärnan? Lite rörigt känns det allt - men omöjligt är det kanske inte, det får er vigselpräst svara på. Präster har ingen generell åsikt om detta, inte om brudöverlämning heller - vi har olika ståndpunkter.

  • Äldre 11 Jul 09:37

    Nämen här var det ju ingen trängsel just nu!

  • Äldre 11 Jul 09:59
    jenniferochaugust skrev 2013-07-11 09:43:22 följande:
    Då kanske jag kan passa på att fråga lite.
    Jag och min fästman är så sjukt nervösa för just vigseln, det håller nästan på att förstöra hela dagen faktiskt. Vi har båda scenskräck och har utav någon märklig anledning valt en jättestor pampig kyrka. Hade nog varit bättre med en liten och intim kyrka med tanke på våran nervositet.
    Vi har en jättebra präst (släkt med brudgummen) som försäkrar oss om att allt kommer att gå bra, men det hjälper liksom inte!!! Vi försöker öva på de där löften, men till och emd när vi övar hemma så glömemr vi bort våra egna namn liksom haha, det här börjar bli riktigt jobbigt...

    Har du några tips till oss? Du måste ha hanterat nervösa brudpar förr som inte gilalr att stå i centrum?
    Jag är faktiskt till och med rädd för att jag eventuellt kommer att svimma, har haft de känslorna förr när jag stått i centrum på liknande sätt.

    Help!!!
    Jag har tyvärr inget standardknep, brukar bara säga till de som är nervösa att det brukar gå bättre än man tror. Man blir så koncentrerad på det man ska göra, ni är ju där för att ni älskar varandra och vill leva tillsammans - det är det ni ska, och kommer att, fokusera på. När ni står tillsammans vid altaret och har prästen mitt emot er så tror jag faktiskt inte att ni tänker så mycket på att era släktingar och vänner sitter bakom era ryggar, ni kommer att vara koncentrerade på varandra och i viss mån på prästen. Oftast - det beror ju på hur brudparet vill ha det - läser man ju efter prästen i löftena, och på  frågorna behöver man bara svara "ja". Och om ni nu skulle säga era namn i fel ordning - skulle det göra så mycket? Ni är ju inte där för att visa att ni kan era namn utantill, utan för att ni ska gifta er med den ni älskar. Pappa brukade berätta att han sa sina namn i fel ordning vid mina föräldrars -borgerliga - vigsel, men deras äktenskap höll ändå "tills döden skilde dem åt" efter fyrtio år. Så -även om det inte hjälper att jag säger det - ni behöver inte vara oroliga. Ni kommer att vara nervösa, men inte mer än ni kan klara. Och folk är inte där för att se er säga fel, rodna eller svimma,  utan för att se hur kärleken lyser om er när ni kommer in i kyrkan. Det är det de och ni kommer att minnas efteråt.
  • Äldre 11 Jul 11:06
    jimsan78 skrev 2013-07-11 10:55:31 följande:
    Hej!Vi kommer ha följande musik på vår vigsel:Ingångsmusik: AIR (J S Bach). Solosång: Kärleksvisan (Sarah Dawn Finer). Psalm 85.Solosång: Utan dina Andetag (Kent).Psalm 82.Utgångsmusik: Rid över skog (Björn Isfält).Ringde Organisten som tillhör den kyrkan vi ska gifta oss i för att kolla att det var okej med den musiken. (Fått godkänt av prästen sen tidigare). Hon sa också att det var ok. Hon frågade hur mycket  solisten tog för att sjunga de två låtarna. Solisten ska få 1500kr för sin insats. Då sa hon att hon ville ha 1000kr för det arbetet hon la ner. Men är inte hon redan betald av kyrkan? Ska vi verkligen betala henne för detta eller är det något vi missat? Om hon har rätt till att få betalt så är det klart att vi betalar henne.                      
    Eftersom jag själv inte är insatt i musikernas villkor frågade jag vår organist. Hon förklarade såhär: Jo, organisten är betald av kyrkan (det visste även jag förstås innan). I den lönen ingår att spela ingångs -och utgångsmusik samt psalmer. Däremot ingår inte att kompa solister, då har man rätt att ta ut en extra summa. Dock är det så att denna extradebitering är så krånglig för musikerna att de oftast avstår från att göra den, och kompar solisterna i alla fall. Så tänker uppenbarligen inte er organist, och om ovanstående förklaring är riktig så har hon alltså rätt att ta ut en extrasumma för kompet av solisten.
  • Äldre 17 Jul 10:18
    Bella84 skrev 2013-07-16 23:15:40 följande:
    Jag är väldigt glad för kyrkan och vill att mina tärnor ska göra något på själva vigseln. Har du några bra förslag på någon text som skulle passa? Något kanske hämtat från bibeln?

    Vänligen Bella
    Som Aniara4 nämner, det finns en rad bibeltexter som kan läsas av exempelvis tärnorna, se exempel på nätet - annars kan er präst hjälpa er välja. Man kan ju också tänka sig att tärnorna läser någon kärleksdikt eller liknande - för att nämna ett enda exempel, en vacker lite gammaldags dikt är ju Nils Ferlins "Gick jag allena":

    Men gick jag allena i många de mil
    dit oron kallade mig
    Förglömde jag då dessa många de mil
    för en halvfjärdings väg med dig?
    Det gjorde jag ej, blev mitt klumpiga svar
    nej faktiskt, jag gjorde det ej
    Men en vackrare väg jag ej vandrat har
    än en halvfjärdings väg med dig.
  • Äldre 17 Jul 20:25

    jimsan78 skrev 2013-07-17 18:21:57 följande:Prästen mailade oss och undrade om vi tagit ut vigselblankett från församlingen. Vad är vigselblankett?           .  Det är en blankett från församlingen som prästen fyller i och lämnar in så att ni blir registrerade som gifta i församlingen. Den ska alltså inte sammanblandas med blanketten "Intyg om vigsel" som man får från Skatteverket tillsammans med hindersprövningen. Av din fråga antar jag att ni vigs av en präst som inte är anställd i församlingen där ni ska vigas - annars sköts blankettuttaget utan att brudparet är inblandat i hanteringen så att säga.

  • Äldre 9 Aug 22:33

    Carina10: Församlingen är skyldig att ordna fram en kyrkomusiker. Ni ska inte behöva stå där utan musik på bröllopsdagen.

  • Äldre 11 Aug 22:22

    Pnufs: En präst i Svenska kyrkan kan, såvitt jag vet, inte hursomhelst viga någon i ett annat land. Kanske är det likadant i ert fall, dvs att den danska prästen inte har vigselrättbi Sverige. Dock finns det något som heter Borgåöverenskommelsen som innebär att medlemsländerna där välkomnar varandras präster. Tydligen tillhör danska kyrkan denna överenskommelse sedan något år. I så fall kanske det ändå går. Jag kan alltså inte svara helt säkert på frågan.

Svar på tråden Fråga prästerna 14