• passionsblomman

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Det blir väl istappar och skare, snömodd och rimfrost och smällkalla mycket stjärnklara nätter. Och en och annan snöstorm med drivor och flingor stora som lovikavantar.

    Nå i vintermörkret får man tända många ljus.
    I vinterland kan man göra snöänglar och åka pulka. I vintertröjorna ser ingen att man inte gått ner utan upp det senaste året.
    I vinterträdgården äter småfåglarna frön vid fågelbordet och haren gör roliga spår i snön. Mördarsniglarna är puts väck och man måste inte rensa ogräs. Och verkligen inte raka benen.
    I vintertid kan man elda i kakelugnen och fika, titta på filmer och läsa böcker. Och lyssna på musik.

    Men man kan också fortsätta vara här. Bland vänner.
    Här, där vi pratar om barnen vi burit och bär och dem vi längtar att bära. Här, där vi bär det någon inte orkar bära ensam. Och där vi delar allt man någonsin kan komma på att dela. Där skratt, ilska, längtan och gråt blandas i en märklig brygd, jämte hopp, oro, rädsla och humor.
    Så att sorgen blir halv och glädjen dubbel och livet så mycket lättare,  rikare och större. 

    "Håll ljuset högt på färden, det finns bara en som du i världen"/Lundell
        Rimfrost på rutan snölykta

    Gamla tråden: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3807747.html

  • Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård
  • passionsblomman

    Det här med mer vegomat, har jag kommit på är ganska lätt att kombinera med "en dag soppa". Dvs, soppa enligt säsong och årstid och servera med gott bröd (prövade ICA´s egna surdegsbaguette som man bake-offar 8 minuter själv hemma tex, det var gott!) och vill man fjäska lite för barnen så kör man plättar, pankisar eller våfflor efter. Det som är bra är att man kan välja helt själv i vilken mån man gör själv från grunden-det går ju att köpa både soppa och pannkakor och bröd färdigfixat. Eller så kan man göra storkok på favoritsoppan och frysa in i lagom portion och bara ta fram ur frysen kvällen innan, och för den delen gärna visa ihop smet till pannkakorna också, så när man kommer hem är det bara att värma soppan i kastrull och steka plättarna.

    Soppa är billigt och man kan göra av nässlor, svamp, blomkål, broccoli, kål, lök, potatis, tomat, ärtor, pumpa, sparris och så vidare. Ägghalvor, riven ost, krutonger är gott att kasta i, och vill man kombinera det hela med det där med fisken, så är det ju bara att peta ner tärnad fisk i slutet av koktiden i flera av exemplen. Förresten så är fiskgryta bland det godaste Blompojken vet, så jag brukar göra en bas som jag fryser in och sedan bara behöver tina, späda ut med fond och grädde och så i med själva fisken.
    För övrigt är soppa bra också med tanke på att äta upp allt man bär hem-en snutt man har över av något går oftast utmärkt att ha i en soppa.

    Jag har tänkt göra tomatsoppa i veckan. Jag tror det blir gott med stora muggar med varm soppa för mig som lunch nu när jag går hemma. Då kan jag luncha i hönshuset ifall det kommer en kyckling jag naturligtvis måste kolla in noga. Det är också så himla skönt att koka mycket så man bara behöver göra det där skalandet, hackandet och rivandet (av olika rotfrukter och grönsaker) och allt kryddande och så vidare EN gång och så få ut flera gångers mat av samma arbetsinsats. Jag spar gräddförpackningarna (de där med skruvlock) och fryser in soppa i. 5 dl soppa-perfekt för Blompojken och mig ifall vi ska äta innan träning, eller två dagars lunchsoppa för mig ensam.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Hallå i trådlådan-är det någon här och trådar idag?

    Jag gjorde den där tomatsoppan igår. En variant med apelsin och ingefära. Den blev väl okej, men jag tror kanske jag ska göra en mer basilikasmakande nästa gång. Och med hönsbuljong istf grönsaks. I varje fall så är där nu 5 infrysta burkar om 5 dl, och en i kylen så jag kan luncha den.

    Magen börjar hämta sig något, men jag gjorde snäll-frukost, med välling med banan och blåbär mixat i-väldigt lila välling!

    Jag tror Cornelias eget ägg är ganska stendött-eller så är det en ovanligt seg rackare därinne som tänker vägra komma ut. Ingen kyckling än alltså.
    Idag har jag gjort första delen av mitt påbörjade Pulled Pork-projekt. Nu ska det stå kryddingnuggat i kylen i 12 timmar, innan det ska stå i ugnen i 9. Om det blir gott kommer jag att vilja göra det jämt!-jag älskar mat som lagar sig själv i ugnen medan man kan göra helt andra saker för egen del.

    Imorgon får jag frukostbesök av en tjej här i byn. då borde jag ju städa undan lite-men värst vad lite energi jag hade till just det då? Min nyss påbörjade bok däremot, skulle jag nog orka läsa lite i...


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Norrskensflamman

    Blomman, Pulled pork är sååå gott. Musikern brukar göra det och det smälter bara i munnen. Eller, ja de liksom ramlar bara ihop i småbitar och blir fantastiskt mört!
    Jag gillar att äta det i pitabröd, särskilt Santa Marias majsbröd.
    Tillsammans med grönsaker och nån liten dressing.
    Men annars så funkar det ju till potatis och vad som helst.
     

  • Norrskensflamman

    Jag är jättenyfiken på om du får några kycklingar! Hoppas, hoppas...

    Vi har ju som sagt en egen liten bebis där hemma. Torven KyssHjärta 
    M som tidigare var måttligt road av att vi skulle skaffa "råtta" är den som daltar mest med honom och oroar sig mest om hur han har det "Gossen" kallar han honom.

    Igår var vi på gospelkväll hela kvällen och kom hem sent, så barnen hann inte umgås med lillpojken så mycket eftersom de måste gå och sova. MEN... när de somnat smög jag och m in i rummet och lät Torven få komma ut i en liten hage m gjort åt honom. Där fick han springa omkring och utforska de hemmagjorda leksakerna och jag och m satt som fånar och hänfördes över den lille krabaten i en timme!!  Han börjar bli modigare, kommer upp i handen och klättrar på armarna (för att komma ut i vida världen som han ju tyvärr är begränsad ifrån, för sitt eget bästa... känns lite grymt ändå).  
    Han är så himla söt vår chokladpralin!!! Och snäll.

    Han var vaken i morse så ungarna han titta till honom och ge honom grönsaker. 
    Han kommer nog bli världens mest bortskämda hamster.

     

  • Norrskensflamman

    Nu snabb lunch och sedan jobba vidare. Falukorv, vad ska jag göra av den till middag, som är snabbt o gott? Korvgryta gjorde jag förra gången, Stroganoff känns också uttjatat. Nåt i ugnen kanske? Tips?
    Lilla K har Street dance ikväll så det kan inte bli något avancerat ikväll.
    Gaaaaaaaah, dessa matbekymmer! Önskar jag kunde vara lika duktig och planera och göra i förväg som du Blommis...

  • passionsblomman

    Jag är bara sådär steget före och planerad IBLAND Flamman-och då är jag så nöjd med mig själv att jag måste säga det högt.Tomte
    Falukorv i ugn är ju en klassiker ! Lök, senap, ketchup och gärna äppelklyftor åsså riven ost-filibabba!
    Någon gång har jag gjort det matigare genom att grovriva rotfrukter och lägga i ett täcke på botten av formen och så korven ovanpå-det blir saftigt och gott, när korven spadar av sig på rotfruktsrivet.

    Annars kan man ju helt sonika steka korv och käka med makaroner (stuvade är gott), eller med ägg och vita bönor och lite sallad. Varför krångla till det?


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    DET HÅLLER PÅ ATT KLÄCKAS EN KYCKLING!!!
    Den piper och hackar allt den kan. *pick pikc tjiiiip tjiiip* hör man och jag har suttit och hållit i ägget jättemassalänge och lyssnat, sett sprikorna i ägget bli större och det är HUR spännande som helst! Kom ut kom ut lilla pippifågeln!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Norrskensflamman

    Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiih!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Förvånad Glad Kyss   Men voj, voj, så spännande!!! Se till att ha kameran framme Blomman!

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård