• Sonja68

    Tantvarning del 8

    Aleta: Tusen tack för tipsen Vilket underbart kalas, en unges dröm alltså!
    Jag ska fundera lite. Så mycket läskigt blir det kanske inte, men alltid något ska vi väl komma på. Fick ju tips av dig här. Ska försöka kolla om det finns någon kalastipssida på nätet också.
    Jag tänker INTE anordna några lekar, på sin höjd fiskdamm eller liknande.
    Ungarna brukar själva hitta på vad de ska leka. Storasyster T kanske vill ställa upp som lekledare i så fall... *funderar*

  • Sonja68

    Kära Blommis, jag vet vad du går igenom. Det är ju jag som brukar tokstäda så där innan gästerna kommer! Och vedstapling går inte av för hackor heller ! Det är verkligen tungt. Och bra träning... Kan klippa itu gymkortet m a o

  • Sonja68

    Kram och godmorgon alla härliga tanter *ställer in nymalet kaffe och snor några bitar från kollegans födelsedagstårta ifall nån vill ha*

    Heloise; mina ben är fortfarande svullna när jag ska gå hem från jobbet. Men tårna är inte som prinskorvar på kvällarna i alla fall, och jag har inte den där brännande känslan längre i benen. Tack för att du frågar

    Solde; Vilken tid ikväll?! Jag vill INTE missa!!!

    Igår har jag haft ett samtal med rektorn ang modersmålsstödet på dagis, men det var inte speciellt upplyftande. Antingen skär han bort från någon annan eller samordnar med skolan, typ då måste föräldrarna köra barnen till skolan för 40 min ryska och sen tillbaka. Vem kan det när man jobbar??
    Det finns ju absoluuuuut iiiiiiinga pengar fick jag veta. Som om det vore nåt nytt.
    Så jag har redan börjat fundera på hur vi löser det om det blir indraget helt eller om de får fortsatt 40 min´/varannan vecka. Har varit i kontakt med personalen på förskolan, skrivit ut material till dem ang hur man kan hjälpa barn som är tvåspråkiga, även om de inte får modersmålsstöd, så att de ändå uppmuntras att bejaka sin dubbla kultur- och språktillhörighet.  Med små medel kan man göra rätt mycket, bara man är lite medveten. För detta ligger faktiskt i förskolans uppdrag, enligt läroplanen!!
    Som ni förstår har jag plöjt igenom rätt mycket i ämnet, lagar, läroplaner och material för personal, ledare, pedagoger, föräldrar, modersmålspedagoger osv.
    Snart kan jag doktorera
    Protestlistan är ute för påskrift bland föräldrarna till de berörda barnen i förskolan och den ska jag gå upp med till kommunen nästa vecka.
    Även om det föga hjälper...
    Barn o Grundskolenämnden fick sparken/avgick förra veckan, så jag vet inte vem jag ska adressera ärendet till, men kanske nya Skolchefen?

    Nu måste jag mumsa vidare på tårtan och sörpla i mig det ljuvliga kaffet.

    {#lang_emotions_coffee}

  • Sonja68

    Solde: Vad duktig du var! Och din breda charmiga skånska var härlig Nästan så att en norrlänning från norraste norr hade svårt att förstå ibland. Har dock flera kusiner och faster och farbror i Helsingborg, så jag är lite van i alla fall
    Och så himla söt du är!! Jag hade föreställt dig med mörk,varmröd, rak page, med inslag av svarta slingor, svarta glasögon, och stor och fryntlig.
    Och så var du blond och lockig och inte alls speciellt stor!!

    Du kan vara stolt över din medverkan, du gjorde verkligen bra ifrån dig. Håller med om att Svante fick ett gäng lätta frågor, verkligen.

  • Sonja68

    Ibland har jag problem med att hitta min storlek 80A. Precis som att bara för att behagen är små måste man vara smal över ryggen/bröstkorgen också.
    I Sverige är det dock relativt lätt, men när vi är i min mans hemland så finns det bara 80B eller 75A. De stirrar konstigt på mig och typ "du är så smal, du kan omöjligt ha 80" Jo tänk för att jag kan det!! Betyder det att jag är missbildad eller?!

  • Sonja68

    Cantaton: {#lang_emotions_surprised}{#lang_emotions_yell} Så j-a surt med bokföringen!!! Stackare, hade jag varit närmare hade jag banne mig kommit och hjälp dig. Vilket skit alltså!!!
    Deklarera är ju ganska lätt nu för tiden. Jag godkände min på nätet igår, för allt var rätt.

    Valborgs var lugn. Var hela familjen hos pärona och höll dem sällskap då de inte orkade ut till nån brasa.
    Igår grillade vi jättegott.
    Vi har kollat film och myst. Jag o maken har haft lite kvalitetstid ihop

    Men jag gick och sova på tok för sent igår, så nu är jag skittrött zzzzzzzz.

  • Sonja68

    Oj, oj, här är det många som behöver kramar !

    Solde; jättejobbigt, starkt att du klarade uppdraget, men självklart måste det ur systemet... du är ju människa, ingen känslokall robot. Men det vore ju fint om maken var lite mer stöttande. Även om det är ditt jobb, vilket du ju inte ifrågasätter och du gör ju verkligen ditt jobb med bravur, så måste man ju få reflektera och reagera hemma om det, annars blir man ju tokig. Massor med kramar, min vän!

    Blomman; krya på dig kramar genom cyberrymden till Blompojken, Hoppas ni klarar er från magsjukan! Härligt med bokintresset

    Min T läser ju sedan hon var 5, men hon verkar inte ha något större intresse av att läsa böcker, tyvärr. Jo, hon läser små korta sagor åt lillasyster, hon läser alla meddelanden hon får hem från skolan, hon läser i tidningen osv. Men böcker, nej. Men förra veckan när hon hade dansuppträdande i Folkets Hus, så blev det en paus mellan genrep och uppträdande. Eftersom Bibblan ligger i samma hus så gick vi dit. Och då blev hon mer intresserad, hittade en massa intressanta böcker om djur och så. Så då bad hon att vi skulle gå tillbaka nån dag så hon kunde låna hem böcker Jag menar, hon kanske inte är intresserad av sagor, romaner är för tungt ännu, men faktaböcker är väl inte heller fel?

    Cantaton; sköt om magkatarren! Har haft det själv, så du har mina sympatier. Mig hjälpte havregrynsgröt, sån där fil med nyttiga bakterier (finns säkert laktosfri också), inge kaffe (det svåraste!!) och mindre stress.

    Fjällis; Så underbart med lilla Fjällgrodan ♥ Pussa henne från mig!

    ImYours; så underbar son du har. Och han har en underbar mamma, så det är klart han är orolig och bryr sig.

    Nu måste jag jobba lite! Ciao!

  • Sonja68

    Skönt att höra att du är noga att ta hand om magkatarren Canta! Då är det bara att fortsätta så och vänta antagligen. Det tar ju ett tag att läka en magkatarr. Kram!

  • Sonja68

    Heloise, jag ska fråga på vårt bibliotek, men slänger först iväg frågan till dig som är i "branschen" eller i alla fall insatt i bibblans värld:
    Fjärrlån, vad innebär det?
    Vi var på jakt efter ryska barn/sagoböcker, med det fanns inga på vårt bibliotek.
    Sedan så var vi intresserade av svenska sagoböcker som är översatta till ryska. Typ Pippi Långstrump, Karlsson på taket mfl. För barnen möter dessa sagor och figurer i förskolan, men det vore jättebra att även läsa dem på ryska med dem för "möta upp" liksom och förena den "svenska" sagovärlden med den ryska. Så att de ser att Pippi finns även i den ryska världen. Annars så är ryska sagor väldigt tunga och ett ganska svårt språk ofta på vers. Men om de ser bilder på Pippi och känner igen historien från dagis så tror jag att de blir mer intresserade av att höra och läsa sagor på ryska.
    Det skulle berika och boosta deras språkutveckling tror jag.
    Men var beställer man såna böcker? 
    Misstänker att det blir till att köpa dem för oss, men var? OM de inte går att låna via bibblan alltså.
     

  • Sonja68

    Tack Heloise! Hos oss kostar Fjärrlån 10 kr/lån såg jag nu på deras hemsida. Där står ingenting över huvud taget om hur länge man får ha en bok som man lånar, fjärrlån eller inte. Är inte det konstigt?
    www.libris.se är det en databas med vilka böcker som finns i biblioteken i Sverige då alltså?

    Och adlibris, är det när man vill köpa en bok eller är det också en bibilioteksdatabas?

    Som ni märker är jag inte så ofta i kontakt med Biblioteket... Var några år sen sist *rodnar och skäms*

Svar på tråden Tantvarning del 8