• Jessika81

    Fråga om man vill gifta sig=frieri=man blir förlovad

    Det är nog bara jag som som upprör mig så till den grad över detta fenomen...
    Om någon part har friat, dvs frågat om den andra vill gifta sig, då resulterar ju detta i en förlovning. Sen behöver man ju inte fria nån mer gång!
    Det är så många som redan är förlovade och så går de omkring och väntar på ett frieri!?
    Sen om det där gifermålet aldig blir av, det är ju en annan sak.
    Man kan ju också diskuterat sig fram till förlovningen, och ja, sorry, då blev det inget frieri!

  • Svar på tråden Fråga om man vill gifta sig=frieri=man blir förlovad
  • didis
    Jessika81 skrev 2010-03-26 11:12:49 följande:
    Det är nog bara jag som som upprör mig så till den grad över detta fenomen...
    Nej, det återkommer gång på gång på BT.

    Av någon anledning är det för viss djupt provocerande att folk förlovar sig utan att först ha bokat vigseldatum. Varför förstår jag inte.

    Och jag säger som jag brukar säga: det är "förlovningen" som är det traditionella dvs att de älskande (eller deras föräldrar/släkter) kommer överens om att leva tillsammans. Äktenskap är en mycket nyare företeelse, inte ens 1000 år gammal...
  • lillalyckan

    Det handlar inte om att man ska ha bokat vigseldatum innan förlovningen utan att man iaf planerar att nån gång gifta sig med varandra. Att förlovningen är ett löfte man ger varandra om bröllop. Sen när är en annan sak. Jag personligen tycker att folk som förlovar sig "bara för sakens skull" förlöjligar vad det egentligen handlar om. LIte på samma sätt som (som någon skrev tidigare, ypperligt exempel i mina ögon) folk som bär kors "för att det är fint." Att vara förlovad men gå att vänta på ett planerat frieri är något jag inte kan förstå.


    didis skrev 2010-03-27 14:49:19 följande:
    Nej, det återkommer gång på gång på BT.Av någon anledning är det för viss djupt provocerande att folk förlovar sig utan att först ha bokat vigseldatum. Varför förstår jag inte.Och jag säger som jag brukar säga: det är "förlovningen" som är det traditionella dvs att de älskande (eller deras föräldrar/släkter) kommer överens om att leva tillsammans. Äktenskap är en mycket nyare företeelse, inte ens 1000 år gammal...
  • didis
    lillalyckan skrev 2010-03-27 16:20:08 följande:
    Det handlar inte om att man ska ha bokat vigseldatum innan förlovningen utan att man iaf planerar att nån gång gifta sig med varandra. Att förlovningen är ett löfte man ger varandra om bröllop. Sen när är en annan sak. Jag personligen tycker att folk som förlovar sig "bara för sakens skull" förlöjligar vad det egentligen handlar om. LIte på samma sätt som (som någon skrev tidigare, ypperligt exempel i mina ögon) folk som bär kors "för att det är fint." Att vara förlovad men gå att vänta på ett planerat frieri är något jag inte kan förstå.
    Men om förlovningen för det paret betyder "vi har valt varandra för livet" - varför är det mindre värt eller mindre kärleksfullt än att ingå äktenskap?

    Hur kan du tycka att det är att förlöjliga "vad det handlar om"? För mig handlar det om att göra ett aktivt val av partner i livet, inte om man är sambeskattad. Vad handlar "det" om för dig?

    Jag hade gladeligen varit ogift fortfarande om det inte vore för det juridiska. Vi förlovade oss för 20 år sedan och för oss har det räckt utmärkt. Då gjorde vi vårt val av partner för livet och hur du kan se det som att vi "förlöjligar" något är för mig obegipligt. Vi har älskat varandra i nöd och lust i över 20 år - var större delen av den liden löjlig enligt dig eftersom vi inte varit gifta??

    Då är det för MIG mer "löjligt" att gifta sig, som flera skrivit på BT, för "att visa världen att vi hör ihop". Det är, enligt mig, omoget. Men fortfarande, det är inget som stör mig, folk får leva sina liv hur de vill så länge ingen annan skadas.
  • Dolly84

    Jag har inte läst allt. Men det jag stör mig på lite är när många tonåringar går och förlovar sig hej vilt, utan att det egentligen betyder något (det finns såklart undantag). Det är något jag tycker förlöjligar förlovningen. Förlovning för mig betyder iallafall att man har valt varandra och med förhoppning att någon gång i framtiden gifta sig med varandra.

  • Aleta

    Förlovning innebär inte att man ska gifta sig inom ett år, tycker jag, det kan gå hur lång tid som helst.
    Didis beskrivning var bra, man har valt varandra för livet.

    Det som jag tycker är synd är de par som har förlovat sig där tjejen sedan går och väntar på ett ytterligare frieri som aldrig kommer och hon mår dåligt. Det känns onödigt, man borde väl ändå vara så pass överens om att man ska dela resten av livet med varandra att man kan diskutera ett datum för när man ska gifta sig om man verkligen vill det?

  • Sörön10

    Jag tycker det känns jättedåligt när folk då som förlovat sig ändå ska ha ett till frieri innan de gifter sig. Då förminskar man ju betydelsen av "förlovning"! Tycker jag! Är inte jag friad till då? Nej, ska jag vänta på att han friar igen? Ska jag behöva fria??

    Nej, fånerier! Hittepå!

    Vi förlovade oss och det betyder att vi ska gifta oss! Vilket vi ska, 3.5 år senare!

  • lillalyckan

    Suck hade skrivit ett långt inlägg sen blev jag utloggad...

    Det jag ville säga var att du har missförstått mig helt. Tråkigt, men jag ska försöka förtydliga vad jag menar. Jag menar inte på nåt sätt att någon form av kärlek är mindre värd bara för att man skippat vissa juridiska delar. Kärlek är alltid stort oavsett hur (och om) man väljer att visa det. Om man vill vara förlovad eller bara sambos eller gifta spelar inte nån roll så länge alla mår bra av det. det jag menar med förlöjligande är de som inte tycks ta förlovningen på det allvar som jag tycker att den förtjänar. Jag anser att om ni har förlovat er så har ni lovat att spendera resten av livet tillsammans, antagligen med ett bröllop som nästa steg. Sen finns det de som anser att "man kam ju alltid ta av sig ringen" om man skulle ledsna på varandra. Det är det jag menar med att förlöjliga det hela. Jag tycker att om man inte tar ett beslut som förlovning på allvar så förlöjligar man vad det hela handlar om. Jag säger inte att om ni inte vill gifta er så förlöjligar ni det. Som sagt, du har missförstått mig...

    Det jag däremot inte förstår är varför det behövs ett frieri till efter förlovningen... Då har man (enligt mig) missat vad en förlovning innebär


    didis skrev 2010-03-27 17:57:33 följande:
    Men om förlovningen för det paret betyder "vi har valt varandra för livet" - varför är det mindre värt eller mindre kärleksfullt än att ingå äktenskap? Hur kan du tycka att det är att förlöjliga "vad det handlar om"? För mig handlar det om att göra ett aktivt val av partner i livet, inte om man är sambeskattad. Vad handlar "det" om för dig?Jag hade gladeligen varit ogift fortfarande om det inte vore för det juridiska. Vi förlovade oss för 20 år sedan och för oss har det räckt utmärkt. Då gjorde vi vårt val av partner för livet och hur du kan se det som att vi "förlöjligar" något är för mig obegipligt. Vi har älskat varandra i nöd och lust i över 20 år - var större delen av den liden löjlig enligt dig eftersom vi inte varit gifta??Då är det för MIG mer "löjligt" att gifta sig, som flera skrivit på BT, för "att visa världen att vi hör ihop". Det är, enligt mig, omoget. Men fortfarande, det är inget som stör mig, folk får leva sina liv hur de vill så länge ingen annan skadas.
  • didis

    I mina svarta stunder tänker jag att det är ett mänskligt drag att ha synpunkter på hur andra lever sina liv. Inte sympatiskt men mänskligt.

    Det spelar ta mig sjutton ingen roll vilka val man gör i livet - det finns alltid folk som tycker de har rätt att kritisera och säga att man gör "fel". Personer som ser andras "fel" men inte sina egna brister.

    Nej, jag förstår inte heller varför man väntar sig ett frieri när bröllopsinbjudningarna redan är skickade. Men inte katten ligger jag o grubblar hela nätterna över det.

    Tjejer, kvinnor, tanter och damer; om vi slutade lägga energi på att kritisera andras livsval, det må gälla förlovningar eller barnuppfostran och lade den energin på att förbättra kvinnors livssituation - vilket jämställt samhälle vi skulle ha! Och vilket sympatiskt samhälle!

  • Aleta

    Klokt Didis, jag ska genast börja bättra mig.
    Fast jag tycker att det är ojämlikt att tjejer går och väntar på ett frieri och mår dåligt av det, det kan jag inte sluta med tyvärr.


    didis skrev 2010-03-28 13:43:25 följande:
    I mina svarta stunder tänker jag att det är ett mänskligt drag att ha synpunkter på hur andra lever sina liv. Inte sympatiskt men mänskligt.Det spelar ta mig sjutton ingen roll vilka val man gör i livet - det finns alltid folk som tycker de har rätt att kritisera och säga att man gör "fel". Personer som ser andras "fel" men inte sina egna brister.Nej, jag förstår inte heller varför man väntar sig ett frieri när bröllopsinbjudningarna redan är skickade. Men inte katten ligger jag o grubblar hela nätterna över det.Tjejer, kvinnor, tanter och damer; om vi slutade lägga energi på att kritisera andras livsval, det må gälla förlovningar eller barnuppfostran och lade den energin på att förbättra kvinnors livssituation - vilket jämställt samhälle vi skulle ha! Och vilket sympatiskt samhälle!
  • aikidoaasa
    didis skrev 2010-03-27 14:49:19 följande:
    Äktenskap är en mycket nyare företeelse, inte ens 1000 år gammal...
    Fast det där är inte riktigt sant. Visst, sättet som det skedde på är inte samma som nu. Men de hade en ceremoni och sedan så ansågs de vara gifta.
    Det är långt mycket äldre än 1000 år... hade du däremot skrivit 10.000 år så kanske det hade varit närmare sanningen.
Svar på tråden Fråga om man vill gifta sig=frieri=man blir förlovad