• Lennar­ts Fru
    Äldre 20 Nov 22:30
    17874 visningar
    150 svar
    150
    17874

    Varför?

    När en man och en kvinna gifter sig så säger man att man ingått ett "äktenskap" men om två likkönade gifter sig så har man ingått ett "partnerskap" Min fråga är nu, VARFÖR? Varför ska de heta olika när innebörden av det är samma sak? Ett giftemål handlar precis lika mycket om kärlek och de som finns emellan två människor oavsett om de är likkönade eller inte så varför ska de heta olika, äktenskap som äktenskap. Jag tycker de är moraliskt fel mot en "annan" folkgrupp att dom inte ska få gå under samma benämning när de gäller giftemål. Bara en tanke som slagit mig rätt ofta.

  • Svar på tråden Varför?
  • Lennar­ts Fru
    Äldre 20 Nov 22:43
    #1

    puff

  • Hammer­man
    Äldre 20 Nov 22:57
    #2

    Som det ser ut nu faller samkönade "äktenskap" inom partnerskapslagen och därför heter det partnerskap. Det knepiga i sammmanhanget är att partnerskapslagen är i princip identisk med äktenskapslagen bortsett från könsfrågan då. Personligen förstår jag inte riktigt vitsen med att ha två olika lagar för samma sak, men så är jag inte kristdemokrat heller.

  • Emp
    Äldre 20 Nov 23:03
    #3

    Visst är det löjligt!

    Jag tror att svaret ligger i att vi lever i den västerländska kulturen där den vite, heterosexuelle mannen är norm. Sedan tror jag att Sverige länge var ett kristet land, vilket det är fortfarande men kyrkan och staten är inte längre sammankopplade. Våra lagar bygger till stor del på kristna värderingar och många kristna är ju inte särskilt förtjusta i homosexuella. Personligen tycker jag att de har en förlegad människosyn som är vedervärdigt diskriminerande.

    Sedan kan jag tycka att det är ganska lustigt när alla dessa kristna människor pratar om att ingå äktenskap precis som om det vore något kristet och något som står i bibeln. Det stämmer ju inte, alla världsreligioner har det och man kan ju uppenbarligen gifta sig borgerligt. Faktiskt så är det ju inte kyrkan som kommit på att ingå äktenskap utan staten, kyrkan välsignar ju bara. Att staten inte ändrar på lagen är sjukt pinsamt.

    Och det här med att präster skulle vägra viga homopar är ju bisarrt. Varför skulle man inte det? Jag tror de har missat en stor del av Jesus budskap och bibelns budskap. Bibeln är till för att tolkas och jag vet inte riktigt hur många kristna har tolkat den. Och Jesus påstods ju stå på de svagas sida (och vilka enligt svensk samhällssyn är de svaga i denna fråga? Jag tycker i och för sig att politikerna och de som viger är de svaga eftersom de vägrar acceptera att alla är olika). Och gud accepterar väl alla människor som jag har fattat det, eller?

    Att inte låta alla ingå äktenskap är förlegat och förbaskat odemokratisk.

  • Hammer­man
    Äldre 20 Nov 23:06
    #4

    Emp skrev 2008-11-20 23:03:25 följande:


    Jag tror de har missat en stor del av Jesus budskap och bibelns budskap. Bibeln är till för att tolkas och jag vet inte riktigt hur många kristna har tolkat den. Och Jesus påstods ju stå på de svagas sida (och vilka enligt svensk samhällssyn är de svaga i denna fråga? Jag tycker i och för sig att politikerna och de som viger är de svaga eftersom de vägrar acceptera att alla är olika). Och gud accepterar väl alla människor som jag har fattat det, eller? Att inte låta alla ingå äktenskap är förlegat och förbaskat odemokratisk.
    "Det finns bara en kristen, och han dog på korset"

    -Friedrich Nietzsche
  • 090208
    Äldre 20 Nov 23:07
    #5

    Min faster sa ju hela tiden att dom skulle "gifta sig", dom har "gift sig" osv. Aldrig varit pa tal om nat partnerskap har inte.
    Far man bara kalla varandra for partner da eller?? Alla kallar hennes fru just for fru.

    Sager som Baloo: Stort-lojligt!

  • Bumlis
    Äldre 20 Nov 23:13
    #6

    Fast inte enligt Bibeln.


    Hammerman1 skrev 2008-11-20 23:06:22 följande:
    Emp skrev 2008-11-20 23:03:25 följande:
    "Det finns bara en kristen, och han dog på korset" -Friedrich Nietzsche
  • Lennar­ts Fru
    Äldre 20 Nov 23:16
    #7

    jag tycker att i bibeln framgår de kalrt och tydligt att alla ska accepteras som dom är och att vi blev skapta att vara som vi är.. men när de sen kommer till homosexuella så är de ingen som lyder de biblen säger

  • Emp
    Äldre 20 Nov 23:19
    #8

    Håller med dig Lennarst fru. Någonting lär ha blivit helt galet eller så är det som jag länge sagt, finns få människor som är sådana hycklare som religiösa människor.

  • lillab­ruden
    Äldre 20 Nov 23:20
    #9

    jag håller med om att denna frågan är urlöjlig!!!
    Att länder i världen kan åka ut i krig över småsaker men inte tillåta homosexuella att gifta sig, hur sjukt är inte det?!?!!? Jag är inte religiös men var i bibeln står det att du får gärna kriga så mycket du vill i religionens namn, för du syndar om du är homosexuell?!!!
    I slutändan så är det bara bevis på denna världens grymhet och ignorans. Kvinnan fick inte rösträtt i Sverige förrän 1920-talet, så räkna med att det tar tid för förändringar.

    Sen tycker inte jag att en bibel ska styra ett "modernt" land, bibeln skrevs för längesen och är omodern i politiken idag.

  • Hammer­man
    Äldre 20 Nov 23:22
    #10

    Lennarts Fru skrev 2008-11-20 23:16:20 följande:


    jag tycker att i bibeln framgår de kalrt och tydligt att alla ska accepteras som dom är och att vi blev skapta att vara som vi är.. men när de sen kommer till homosexuella så är de ingen som lyder de biblen säger
    Tja, Bibeln säger ju i princip att homosexuella är fair game om man vill testa sin nya älgstudsare, det viktiga där är att förstå att boken faktiskt skrevs av människor och inte ramlade ner från himlen av sig själv. Jodå, det finns fel i Bibeln, den är inte perfekt eller fullständig på något vis, och de flesta kristna förstår det.

    Bokstavstroende däremot, det leder till serieböcker typ Jack Chick. Har bara sett någon enstaka av dem i Sverige tack och lov, men i USA verkar de vara oroväckande populära:

    www.chick.com/reading/tracts/1052/1052_01.asp

    www.chick.com/reading/tracts/0273/0273_01.asp

    www.chick.com/reading/tracts/0084/0084_01.asp
Svar på tråden Varför?