Mode & Skönhet

7 saker att tänka på när ni väljer förlovningsring

Det finns en rad frågor du bör ställa dig innan köpet av förlovningsringar genomförs. Nedan kommer all grundfakta du bör känna till.

Brollopstorget Tips

Det finns en rad frågor du bör ställa dig innan köpet av förlovningsringar genomförs. Nedan kommer all grundfakta du bör känna till.

Vad kostar en förlovningsring?

En gammal sägen säger att en förlovningsring bör kosta omkring tre månadslöner för mannen. Varför det är så är för att det var vanligare förr i tiden att kvinnan var mer beroende av sin man och att hon skulle ha någon form av försäkring om hon blev lämnad. Så är det inte idag, och framförallt inte i Sverige.

Priset varierar i en oändlighet. Slutsumman beror helt på val av ring, metall, ädelsten samt kvalitet och storlek på ädelsten. Priserna kan variera från omkring 1 000 upp till 30 000 kronor. Men såklart ännu mindre eller ännu mer! Ett tips är att välja en i halvallians eller ¾-allians om budgeten inte tillåter en helalliansring.

Vad för typ av förlovningsring bör vi välja?

Det här är en fråga med väldigt individuella svar. Den första faktorn att ta hänsyn till är givetvis er budget. Vad tycker ni är rimligt att spendera på en förlovningsring?Något annat ni bör ha i åtanke är hur er vardag ser ut, det vill säga vad för typ av jobb ni har och vad era intressen är. Har ni ett praktiskt yrke eller en väldigt aktiv fritid bör ni ha en tåligare ring än om ni exempelvis har ett stillasittande arbete. Ni bör kanske inte välja en ring där stenen ”sticker upp” för mycket från kronan om ni är rädda att slå i något i er vardag. Det viktigaste är med andra ord att välja en ring som ni känner er bekväma med.

Ni bör även såklart ta hänsyn till de mer estetiska aspekterna. Vad föredrar ni och vad tycker ni är snyggt? I USA och flera andra västerländska länder är det allra vanligast att fria med en diamantring, speciellt en solitärring. I Sverige är det mer vanligt att förlovningsringen är en slät ring i guld och att båda parterna bär ring. 

Vilken metall ska vi välja till förlovningsringen?

Gulguld är historiskt sett den mest klassiska och populära metallen till förlovnings – och vigselringar. Den största fördelen med gulguld är att den kräver minst underhåll av alla guldfärger och är dessutom den mest allergivänlig av dem. Denna metall är absolut enklast för guldsmeder at arbeta med. Gulguld passar mycket bra till oliv – och mörkare hudfärger.

Vitguld har kommit att bli den allra vanligaste metallen när det kommer till förlovnings- och vigselringar. Fördelarna med denna metall är att den är legerad så att det är en hårdare metall och är därmed tåligare än många andra. Vitguld kompletterar vita/kalla diamanter bättre än exempelvis gulguld. Denna metall passar bra till dig som har en ljus eller rodnande hudton.

Roséguld anses av många vara den mest romantiska färgen tack vara legeringen röd-rosa färg. Den är dessutom väldigt trendigt idag. Diamanter med varmare färg gör sig mycket bra till roséguld då det plockar upp färgen väl. Roséguld håller bättre än både gul – och vitguld då det innehåller mer koppar som är väldigt slitstarkt.

Sedan finns det givetvis andra metaller att välja på. Tänk efter vad ni vill ha för typ av ringar och vad ni gillar!

4 saker att fundera över – innan ni köper förlovningsring

– Tänk långsiktigt, ni ska förhoppningsvis bära ringen för alltid. Välj därför en ring av kvalitet och var inte dumsnål.
– Ställ er först frågan vad er budget tillåter och utgå därefter från det, då vet ni vad ni ska förhålla er till i val av ring.
– Hur ser er vardag ut? Vilken ring passar att bära varje dag, året om? Jobbar ni med ett praktiskt yrke bör ni ha en mer tålig ring än om ni exempelvis har ett skrivbordyrke.
– Kommer ringarna matcha? Var steget före och tänk redan nu på att matcha förlovningsringen med framtida vigselring vad gäller mått och metall.

Foto: Claudiophotography/ Shutterstock

Läs också: 12 tips på hur ni lyckas med hemmabröllopet

Powered by Labrador CMS