Du är här Startsida / Inspiration / Att behålla bådas efternamn  – så löser man problemet

Annons

Att behålla bådas efternamn  – så löser man problemet

Publicerad den mars 12, 2012

Vid giftermål är det många som vill behålla bådas efternamn. Det kan man göra om man tar det ena efternamnet som mellannamn. För att få till det måste man göra ansökningarna i rätt ordning. Och vara medveten om att eventuella framtida barn bara får det ena namnet.

För att få samma mellannamn och efternamn måste man anmäla i rätt ordning och i två omgångar. Man gör så här:

Först behåller båda sina efternamn vid vigseln.

Därefter ska den som har det tänkta efternamnet lägga till den andras namn som mellannamn. Man kan anmäla det samtidigt som man anmäler att man ska behålla sina efternamn, men även senare under äktenskapet.

Sedan, när man fått besked om att mellannamnet är registrerat, skickar den som ska byta efternamn in anmälan om namnbyte. Och tar samtidigt sitt efternamn som mellannamn.

Exempel
Robin Berg och Alex Lund vill efter giftermålet heta Berg Lund. Före vigseln anmäler de att de vill behålla sina efternamn. Alex anmäler också att han vill heta Berg i mellannamn.

När Alex fått besked om att han heter Berg Lund skickar Robin in ansökan om att han vill byta efternamn till Lund. Samtidigt anmäler han önskan om att behålla Berg som mellannamn. På det viset får båda namnet Berg Lund.

Att tänka på
För att kunna ta bådas namn som mellannamn och efternamn får inget namn komma från ett tidigare äktenskap. Dessutom måste man naturligtvis ge samtycke till att ens efternamn bärs av maken.

När det gäller barn så kan kommande barn inte få båda namnen, utan bara efternamnet. Om man har barn innan vigseln kan de däremot följa med i namnbytet. Låt säga att Robin och Alex har ett barn innan vigseln som får namnet Berg Lund. Sedan får de ytterligare ett barn efter vigseln. Det barnet får då bara heta Lund.

Att behålla bådas efternamn som ett dubbelefternamn går inte.

För frågor om namnbyten vänder man sig till Skatteverket.

Källa: Skatteverket

LÄS OCKSÅ:

Att byta efternamn

Annons