• Jag har ingen brudtärna

  Mån 10 nov 2014 11:32 Läst 4932 gånger Totalt 19 svar
  Anonym (ensam­)
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 11:32

  Känner mig ganska ensam, i bröllopsplaner, visserligen inte ännu, men tanken slog mig. Jag har ingen brudtärna, jag har ingen riktigt nära vän, eller vänner som jag kan tänka mig ha som brudtärna. Min kusin är en som jag hade kunnat tänka mig, men vi har bara varit "nära" de senaste året, vi pratar om allt, men vi är inte bästa vänner...Jag ser egentligen hellre att hon är en njutande gäst jag har många vänner. Väldigt många vänner, men ingen så närstående som jag skulle vilja ha som brudtärna.


  Jag har en lillasyster som fyller 18 nästa år som jag skulle kunna tänka mig såklart. Men vi är inte SÅ nära och jag vill också att hon ska vara en "hedersgäst"...
  Måste man ha tärnor? Jag VILL ju ha tärnor.... bröllopet kommer inte att ske förens inom de närmsta 5 åren... jag vill ju inte bara "välja någon hux flux"... känner mig så ensam... dock i livet så trivs jag med att vara ensam, men jag älskar också att prata och umgås... ser det illa ut att inte ha någon tärna? Jag vet ju att min fästman kommer att ha bestman....

 • Alylly­ra
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 11:41 #1

  Jag tycker inte att det ser "illa" ut att inte ha någon brudtärna. Det är helt upp till er som brudpar att välja, nu skulle kunna ha tio marskalkar och noll brudtärnor, eller tvärtom. Du kan också ha en marskalk om du vill, och din fästman kan ha en tärna, det finns inga regler gällande detta

  Fundera på vad du "vill ha ut" av brudtärnan, om du ska ha en. Jag hade inga tärnor, men mina bästa vänner var med och hjälpte mig göra mig i ordning på morgonen innan vigseln. De hade alltså inget officiellt ansvar för någonting, utan fick vara med på de roliga grejerna helt enkelt. Jag var väldigt nöjd med den lösningen!

  Om det dröjer ett tag innan bröllopet så behöver du inte stressa fram beslutet nu. Du kanske växer dig närmare med din kusin eller din syster under tiden, så att det till slut blir helt självklart att fråga nån av dem. Eller så blir det helt självklart att du inte vill ha någon brudtärna.

  Jag tycker du kan kosta på dig att vänta och inte fundera så mycket över frågan under tiden. Men det är inte konstigt att ni har olika många/inga tärnor/marskalkar.

 • Anonym (ensam­) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 11:42 #2

  Det känns som att det är en ny fluga med flera tärnor... jag är 29 år btw och jag vill ha en nära vän vid min sida... men vad tycker ni om man inte har tärna medans fästmannen har BM? Ser inte det lite konstigt ut? Eller kan man ha "vem som helst" som tärna? 

 • Anonym (ensam­) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 11:45 #3

  Tack "Alollyra" 


  denna bröllopsyra gör en lite knäpp i huvudet, visst är det så att man ska göra som man vill. Men jag VILL ju gärna ha en tärna, helst två. haha. Men jag vill inte att det ska vara någon i släkten. :P


  men du har rätt, det är länge till detta, men ändå så känner man en smått inre panik när man inte vet hur man ska/vill göra riktigt ännu. Och skulle det bli att bröllopet blir tidigare DÅ får jag panik haha. 

 • Mån 10 nov 2014 12:03 #4

  Jag håller med ovanstående. Fundera på vad du vill att din tärna ska göra. Den du väljer kan mycket väl bara vara en "njutande gäst" men som fått i uppdrag att vara din tärna och hålla buketten under vigseln. Inte så betungande med andra ord och resten av dagen kan hon slappna av och ha trevligt.
  Sen som svar på din nästa fråga, nej jag anser inte att man behöver ha en tärna eller en bestman. Det är bara om du själv vill. Jag kan inte tänka mig att övriga gäster kommer att tänka "oj hon verkar inte ha någon tärna...!" Vill du ha en tärna kan du välja vem du vill, släkting eller vän spelar ingen roll vad jag vet.

  Andas ut! Om det är så att bröllopet ligger något år fram i tiden så har du tid att fundera på detta fram och tillbaka några gånger och göra det som känns bäst för dig. För det är det viktigaste.

 • Anonym (ensam­) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 12:15 #5

  Tack "allrakäraste"
  Det är nog bara hjärnan som spelar ett spratt, jag tror att jag själv skulle undrat varför om jag varit på ett bröllop där bruden inte har någon tärna.


  Förutom borgerligt jag varit på, då fanns det varken tärna eller bestman och det var inga konstigheter med det


  Men alla andra bröllop jag medverkat på så har bruden haft minst 2 tärnor. Kanske därför som man blir lite "nervös" över detta och får känslan av att man "måste ha" en . 

  Vad brukar tärnorna mer ha för uppgifter då? 

 • Plätti­s
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 12:26 #6

  Jag kommer inte ha några tärnor, men min (då) sjuttonåriga syster kommer hjälpa mig på förmiddagen. Vi kommer ha ett enkelt bröllop, och den person jag hade tänkt fråga om hon ville vara min tärna vägrar. Hon tycker att den rollen ska falla på syskonen. Eftersom jag inte vill välja bara min ena syster (jag har två) så är jag hellre utan. 

  Det är min sambo som väljer om han vill ha marskalkar eller inte. Han har dock lovat minst tre personer att de ska vara bestman den dag han gifter sig, så vi får se hur det blir  

  Vilken roll tärnorna har beror mycket på bruden. Vissa vill att de ska vara delaktiga i planeringen, andra vill bara att de följer med på bröllopsdagen och håller i buketten. Jag kommer be hon som vägrar vara tärna ta hand om eventuell möhippa och min yngsta syster ska hjälpa mig med hår och smink på bröllopsdagen. Planeringen gör jag med min sambo, prova klänning har jag gjort både ensam och med sällskap (föredrog ensam, faktiskt). Och diskutera bröllopsfrågor gör jag med alla som orkar lyssna, mest min sambo, min mamma, min yngsta syster och några tjejkompisar Tungan ute


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Anonym (ensam­) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 12:36 #7

  "plättis" Oj då får din sambo be dom om lite hjälp också, hihi.


  Vi vill också ha ett "enkelt" bröllop, men med en hejdundrans fest med lekar, tipsrunda, osv. :P
  Så jag funderar på att be min kusin att hjälpa mig med det. Hon gillar att hjälpa till och planera. Men hon har 4 barn plus ett bonusbarn på heltid, så det känns ändå inte "rätt" att be henne om hjälp. :S

  Jag kommer att fixa smink och hår själv, men jag skulle ändå gärna ha någon som gör hår på mig, men har ingen aning om VEm det skulle vara isf :P (Jag är frisör) och kräsen) haha

  Jag skulle nog gärna vilja att tärnan ska vara iaf LITE delaktig i planeringen, men det är ju i slutändan jag och sambon som bestämmer hur det blir. 

  hmm.. ja, jag vill nog också prova klänning ensam, ELLER med blivande tärna om jag hittar någon :P Vill att sambon ska se mig i klänningen först på dagen D Kyss

 • Anonym (ensam­) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 12:38 #8

  Det är som med möhippan... jag vet ingen som jag kan be organisera detta eller någon som skulle vilja vara med... notera att jag har många vänner, men jag umgås knappt med någon längre.... blir så när man flyttar och får två barn... uppenbarligen :P 
  Jag får nog be min kusin att dra ihop något där... hon vet ju på ett ungefär iaf vilka jag "tycker om" haha

 • Anonym (Li)
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 12:41 #9 +1

  Brukar man be folk att ordna möhippa? När jag fixat möhippor till mina vänner har vi alltid gjort det utan någon inblandning av bruden.

 • Anonym (ensam­) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 12:43 #10

  Ja, ibland får man nog göra det om man inte har så nära vänner som gör det i hemlighet :P Självklart vill man ju bli överraskad, men sen är det ju inte alla som VILL ha någon möhippa, Men om man VILL ha det så kan man ju säga det till någon nära som kanske då drar ihop något, så tänker jag :) 

 • Mån 10 nov 2014 13:08 #11

  Jag hade ingen tärna, däremot en storasyster som hjälpte till med klänning etc. Förväntade mig heller ingen möhippa (det är ju heller inget måste!), men syrran fixade det också.

 • Mån 10 nov 2014 13:13 #12

  Tärnan behöver ju inte fixa allt heller. Som du säger TS så kanske det passar bra om din kusin chefar över möhippan medan någon fixar håret/följer med till frisören och är sällskap medan en tredje hjälper till i kyrkan och håller buketten/delar ut program/hjälper till att visa folk var de ska sitta osv.

  Själv kommer jag nog att be min syster vara tärna och ev en av mina vänner (som jag även vet kommer att ta tag i möhippa om det nu blir någon sådan). Min och fästmannens gemensamma vän kommer vi be vara toastmaster och alltså se till att middagen flyter på. Sen misstänker jag att fästmannen kommer att be sin bror att vara bestman och vara hans högra hand under dagen. Men vi hade lika gärna kunna vara utan dessa roller! Allt beror ju på vilken typ av bröllop man är ute efter :) Förväntar man sig/inte vill ha några tal så kanske man kan skippa toastmaster/toastmadame.

 • Plätti­s
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 13:24 #13

  Haha, de kommer nog inte göra mycket om jag inte delegerar uppgifter. Och då menar jag både sambon och hans bestmen  

  Eftersom du har tid på dig så skulle jag inte stressa upp mig nu, utan bara ta det lugnt och se vad som händer. Om du vill boka frisör, bestämma tärna och allt behöver du inte göra det förrän ungefär ett år innan. Det är fortfarande med god marginal!

  Li, några av mina närmaste började diskutera möhippa när vi hade förlovat oss, och icke-tärnan var den enda som förstod mig. Min andra syster (alltså inte sjuttonåringen) föreslog bara saker som hon hade velat ha på sin egen, typ paintball och liknande. Jag skulle aldrig i mitt liv vilja göra det, och definitivt inte på min möhippa! Därför kommer jag be icke-tärnan ta hand om planeringen (innan min syster bokar paintballarenan).

  I vanliga fall är det tärnan som har ansvar för det, och att man tar hänsyn till brudens önskemål. Vissa vill ha förnedringshippor, men många håller nog med mig om att det är trevligare med en lite lugnare, mysigare dag. Och där en sjuttonårig syster kan vara med.


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Anonym (ensam­) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 10 nov 2014 13:32 #14

  Å jag är en sådan som absolut hade kunnat tänka mig paintball på möhippan, hahaha. fast då hade min sambo vetal vara med :P hehe

 • Mån 10 nov 2014 19:32 #15

  Gift för andra gången och jag hade ingen tärna någon av gångerna. 

  Första gången hade jag ändå ett stort påkostat lite "lyxigare" bröllop men ingen var tärna . Hade heller ingen möhippa. 
  Min dåvarande man hade heller ingen bestman eller svensexa. En nära vän till mig fixade hår och smink på mig men hon hade ingen annan oficiell uppgift.  Buketten var så liten så den höll jag i själv i kyrkan. 

  Andra gången jag gifte mig hade jag flyttat 35 mil och kände inte en käft . Och mina egna nära vänner bodde ju just då 35 mil bort och då valde jag att vara utan tärna. Det kändes inte viktigt.  Min man hade heller ingen bestman fast han står sin bror ûbernära.  
  Ett kompispar till min man fick agera lite hjälp, hon hjälpte mig med håret och han fick hjälpa till med att hämta möbler till altanen där vi skulle ha festen.  

  Och då ska du veta att jag har en stor släkt och många många vänner och har en handfull av dom som väldigt nära mig relationsmässigt.  Men det kändes ändå inte rätt att ha en tärna någon av gångerna.   Fast jag sedan länge varit övertygad om att jag ville ha det.  Min bästa vän o jag beslöt oss för att vara varandras tärnor.  Hon blev det inte och hon valde också att avstå tärna när hon gifte sig.  

  Men när det väl blev bröllop så var just tärna bland det första jag strök för det blev plötsligt helt oviktigt och totalt ointressant. 

 • Anonym (ensam­) Trådstartaren
  Visa endast
  Tis 11 nov 2014 10:07 #16

  "Nyfiken Gul Nu Fru" 


  Tack så jättemycket för ditt svar. :) Nu länner jag inte lika stor press att jag "måste" ha tärna, men visst hade det varit mysigt :) 


   

 • Tis 11 nov 2014 16:40 #17

  Jag har inte heller någon brudträna. Mest för att jag faktiskt inte har någon riktigt nära tjejkompis. Jag är den personen som kan äta lunch med alla som få bjuder in till saker. Så valet av brudtärna är svårt. Jag har en syster men vi är inte alls nära och för några år sen var vi inte alls vänner, det har blivit bättre. En tärna kommer att vara fästmannens systerdotter, hon är snäll och söt och så. Men hon är 14 år... 

  Jag är en ganska introvert person och jag har speciellt svårt för tjejer. De få kompisar jag har från barndomen är killar och så har det fortsatt nästan hela livet. Överväger att be min närmaste barndoms vän som är kille att vara min "högra hand". Det vore dessutom en chans för oss att börja umgås mer, kanske det kan få honom att fria till sin tjej, det vore ju kul. 

  Tycker att alla har sagt bra saker. Att du ska fundera över vilken roll din tärna ska fylla. För mig handlar det om att visa personer att man bryr sig om dom och att de är viktiga för en. Visst skulle jag kunna välja en kvinnlig kompis men mitt bröllop ligger så lång fram i tiden att jag inte vet om vi ens kommer att bo i samma stad då och vara mer än vänner på FB. Så jag vill ha någon som jag vet är min vän även om ett par år och då blir listan väldigt kort.

  Vänner kommer och gå så är det bara. Jag befinner mig just nu i en period där många av mina klasskompisar från Uni börjar jobba och hitta på andra saker medans jag pluggar vidare. Folk är påväg bort och dynamiken i en tidigare ganska stark grupp ändras helt och jag hamnade tyvärr lite utanför, dels var det mitt eget fel. 

  Men det löser sig alltid. Jag ser allt detta som ganska sekundärt. Min fästman är oerhört intresserad av alla aspekter av bröllops planeringen och jag kommer absolut ta med honom för att prova alla klänning i hela Stockholm osv. Jag har aldrig känt ett stort behov av tjejkompisar och jag tänker inte göra det nu heller även fast alla bilder och filmer säger att jag borde. 

 • Ons 19 nov 2014 13:25 #18

  Hej! Jag hade inte heller någon tärna, jag har många nära tjejkompisar och hade svårt att välja en eller några av dem. Min äldsta vän var toastmaster tillsammans med en av min mans vänner. Maken hade inte heller någon marskalk. Det fungerade alldeles utmärkt ändå :)

  Våra familjer hjälpte till mycket, på förmiddagen innan vigseln var min mamma och syster med mig när jag blev sminkad och fick frisyren gjord, min pappa och svåger hjälpte min man med sin klädsel. Även våra toastmasters hjälpte till en hel del.

  På de senaste två bröllopen jag har varit på hade de inte heller några tärnor/marskalkar, även om båda bröllopen var ganska stora med 70-100 gäster. Så jag lovar dig att det går utmärkt ändå :) Dessutom får man ju ännu mer fokus om ingen annan ska gå före en i altargången ;)

 • Anonym (Filur­en)
  Visa endast
  Mån 8 dec 2014 11:18 #19

  Jag ska ha min syster och sambon ska ha en bestman vid sin sida... De är också blivande gudföräldrar så det blir bra då vi ska ha bröllopet tillsammans med dopet :)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll